Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai 6, 2018

Român pe lume e numai Românul.

«Român pe lume e numai Românul.
Toți acei ce își zic singuri lor că sunt Români și nu le este rușine s-o spună, nici când sunt putrezi de bogați, toți câti au învățat de la mamele lor românește  și tot românește  își învață copiii lor să vorbească, dar mai ales  toți acei care suferă la fel și vreau să sufere la fel toate amarurile ce cad peste țara și peste neamul lor românesc și au aceeași dușmani și aceiași prieteni, toți într- un gând. Aceștia sunt Români și alcătuiesc neamul românesc.
»
George COȘBUC, Neamurile Europei

Despre câteva reforme politice necesare

Cred că ar trebuie deschisă o discuție mai largă, în care diaspora să se implice nu doar prin vot ci prin dezbateri, proiecte prelabile votului, până când nu e prea tîârziu. 1. Despre statutul României, ieșirea din situația de semicolonie (nu exagerez!), declararea neutralității României, ca pe vremuri.  Aceasta implică retragerea armelor și elementelor de armată străine. Ele nu ne pot apăra. Este o falsă opțiune politică și militară intrarea în orice sistem de alianțe militare, de apărare sau de atac. Experiența istorică a poporului român o dovedește. Armata României a fost abandonată de așa-zișii prieteni și aliați, de fiecare dată când ar fi avut nevoie de un ajutor adevărat. Contra cui și pentru cine au căzut soldații declrați eroi pe situl Ministerului Apărării Naționale? http://www.mapn.ro/eroi/ 2. Modificarea statutului Băncii Naționale care să mențină controlul asupra producției de monedă și acoperirea monedei naționale cu aur. Aveam rezerve de aur, le putem mări și le put…

Demografie istorică și alertă demografică. Viața și activitatea lui Sabin Manuilă

Sub titlul Considérations sur la vie et l'activité de Sabin Manuilă, revista Transylvanian Review • VoL IV, No. 1 (Spring, 1995) a publicat o succintă dar bine documentă sinteză privitoare la viața și activitatea demografului și sociologului român Sabin Manuilă, datorată Sorinei și lui Ioan Bolovan, istorici din Cluj-Napoca, de la Center for Transylvanian Studies/Centrul de studii Transilvane.
Am reprodus integral studiul în două dintre blogurile nostre colectoare, Arhiva Românilor și Biblioteca lui Dan Culcer, și l-am difuzat și în Google +. 
Activitatea de sprijinirea a natalității din Banatul antebelic proiectată de Sabin Manuilă poate fi sursa unor programe asemănătoare, adoptate condițiilor actuale, în care se impun acțiuni tenace, bine organizate și substanțial finanțate pentru a reacționa la perspectiva unei catastrofes demografice în România, dar nu numai, ci în toată Europa, anunțată de toate extrapolările demografice realizate la nivelul Organizației Națiunilor Unite.  Reco…

Alexandru Culcer despre relația dintre Bard Oszkar și Lucian Blaga

Am uitat de articolul acesta publicat în 1973 de revista Vatra, pe când Tata, Alexandru Culcer, mai trăia.
Mi-l amintește cercetătorul David Gyula, într-un studiu din revista Helikon, Lucian Blaga magyarul, 2015. szeptember 02.

«Blaga és Bárd Oszkár kapcsolata a Zamolxe bemutatója kapcsán aztán még bensőségesebbé válik. Levelezésük egy része elkallódott, de megőrződött Bárd Oszkár két Blagához írott német nyelvű levele (közölte Jancsó Elemér: Irodalmi levelezések. NyIrK, 1963/2. 347–348.), s Blaga nemcsak dedikált köteteivel tisztelte meg fordítóját, hanem egyik versét is neki ajánlotta (Alexandru Culcer: Zamolxe în premieră absolută. Vatra, 1973/3).»
https://www.helikon.ro/lucian-blaga-magyarul/

Eliminarea specificării naționalității, religiei sau limbii materne din orice bază de date electorale

Un comentariu pe marginea mesajului dlui Mircea Popescu, reprodus mai jos.
Candidaturile provenite din partea organizațiilor minoritarilor trebuie interzise, odată cu pseudo-partidele de gen UDMR, PCM. Nici un partid pe baze etnice nu mai poate fi tolerat. Interesele populațiilor minoritare etnic nu sunt omogene ci se diferențiază în funcție de liniile ideologice mari în care se divide câmpul politic din România, ca și de starea socială (nu există nimic comun, decât limba maternă, între țăranul din Ozun sau minerul maghiar de la Baia Sprie și între comerciantul de arme maghiar din România — nu citez numele intenționat — distrugătorul de păduri de aceiași etnie, în cârdășie cu echivalentul român și fostul grof emigrat în SUA, care și-a recuperat abuziv proprietățile, fiindcă administrația României ignoră istoria reformei agrare, perfect legală și progresistă, din România după 1920.  Candidatura unui președinte maghiar, dacă este promovată în prioritate pe criteriul apartenen…