Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din februarie 8, 2015

Editori, legi, autori. Cine cîștigă mai mult?

Primesc de la un editor comunicatul de mai jos. Nu știu cine a relansat chestiunea taxei de timbru cultural. Știu însă că practicile editorilor români, nu mă refer la Polirom, nu sunt deloc corecte. Am avut de-a face cu două edituri după 1990. Prima, Dacia, sub directoratul lui Vădanei, mi-a reeditat fără nici o consultare prelabilă, o traducere din Markovits Rodion, Garnizoana din Siberia. A fost nevoie de multe mailuri, telefoane și amenințări ca să obțin un vag onorariu pentru traducere. Editura a procedat în aciași maieră preluînd fără acordul meu prefața unei traduceri din Harms. Plata s-a făcut pâna la urmă la Paris, de la mână la mână, fără nici o formalitate contactuală. Opinia mea este că mai toate eidturile funcțioează la limita legalității, devrem ce tirajele nu sunt menționate în contracte, de pilăs, limita validității contractului nu e precizată. Autorii români sunt de multă vreme privați de onorarii sau drepturi de autor corecte și descendenții vor avea nevoie de multă r…

Discurs pentru un Ardeal independent sau propagandă pentru Ungaria Mare?

duminică, 8 februarie 2015Discurs pentru un Ardeal independent sau propagandă pentru Ungaria Mare? A székely hadosztályra emlékezett a HVIM (2014-12-01) 

Mi se pare extraordinară credința acestui grup de agitatori și propagandiști în soluția politică a Ardealului independent. 
Dar, în eventualitatea că ar fi posibilă o astfel de soluție de guvernare, despre cum ar fi să fie asigurată independența nu se spune nimic. Acest mic detaliu de geopolitică nu pare să preocupe vorbitorul plin de importanța misiunii sale. 
Nostalgia Ungariei Mari subîntinde aceste vorbiri patetice. Cred că îl putem încredința pe junele vorbitor că măcar noi, cei care producem această sinteză pe un blog, nu suntem nici naivi, nici înfricoșați de o asemenea perspectivă. În primul rând fiindcă le vorbim limba și le cunoaștem cultura. Inclusiv cultura iredentă.
Din motive strict demografice, populația unui Ardeal independent este și rămâne majoritar românească. Ceea ce înseamnă că, prin regula majorității, conducerea Ard…