Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai 13, 2018

Transformare excepției în regulă, înseamnă abolirea regulilor

De ce ideologii dominanți ai epocii noastre, cu ajutorul presei teleghidate, caută transformarea excepției în regulă? Acestei tendințe, impusă cu mijloace propagandistice imense, i se pot alătura ca fiind similare, tendințele de a impune dictatura minorității asupra majorității, elogiul individualismului în defavoarea intereselor colective, propaganda în favoarea regionalismelor, inventate sau reciclate, în scopul destrămării unităților statale noi sau străvechi, dar care sunt toate rezultatul proceselor seculare de construire a națiunilor.
Transformare excepției în regulă, înseamnă abolirea regulilor. Anomia, confuzia se instaurează mai ușor. Nu este vorba de fapt de întărirea democrației, cum se afirmă manipulatoriu, ci de abolirea acesteia. Vorba poetului, când totul se poate, ce se mai poate?

Asta în vreme ce în câteva state se susțin și se impun procese inverse, de unificare, asimilare, se consolidează instituțiile și principiile imperiale. Printre ele, trei sunt de citat: Statele…

Ted Nelson / L’hypertexte, Xanadu et la réedition virtuelle

Ted Nelson est l’inventeur de l’hypertexte dès 1965 lors de la 20ème conférence nationale de l’Association of Computer Machinery (« Une structure de fichiers pour le complexe, ce qui change et les intermédiaires »). Il imagine un système qui permettrait à tout un chacun de stocker de l’information et de la mettre à disposition de tous quasi instantanément (celui à qui cette description ne dit rien ne mérite même pas de s’abonner à AOL). Il nomme le système Xanadu et édicte 17 règles pour donner une certaine cohérence à son projet.
1.Chaque serveur Xanadu est unique et sécurisé.
2.Chaque serveur Xanadu peut être mis en service séparément ou en réseau.
3.Chaque utilisateur est unique et identifié.
4.Chaque utilisateur peut rechercher, récupérer, créer et stocker des documents.
5.Chaque document peut consister en un nombre quelconque de parts donc chaque élément peut être constitué de quelque genre que ce soit.
6.Chaque document peut contenir des liens de tous types, voire…