sâmbătă, 12 mai 2012

Despre Alexandru Culcer, tatăl meu, carele este în ceruri și în pământ

«Asistentul onorific, dr. Alex. Lenghel [Culcer], publică sistematic cercetări despre medicina protoistorică şi antică în Dacia şi asupra marilor epidemii în părțile noastre. Îndeosebi frumoasa sa lucrare, bine ilustrată, asupra epidemiei de ciumă în Cluj în 1738-39 merită să fie remarcată.» — scrie Valeriu Bologa, fondatorul Școlii de Istoria Medicinei din Cluj, într-o dare de seamă lungă publicată în excelenta și splendid ilustrata revistă «Boabe de grâu», an. III/6 (iunie)1930, p. 211. Mă bucură să găsesc această mențiune privitoare la activitatea tatălui meu, Alexandru Culcer (n. Lenghel), de istoriograf al medicinei, cu novatoare cercetări despre trepanațiile preistorice, făcute cu cuțite de obsidian, după care cei operați supraviețuiau adesea, și despre pandemii. În memoria mea de copil păstrez poveștile despre cercetările Tatei, om curios și inventiv, care îmi împărtășea ideile sale despre sensibilitatea plantelor carnivore, despre taina Șarpelui cu Plete, statuia găsită la Constanța și despre alte asemenea mirifice lucruri.
Mai găsesc o mențiune pozitivă, semnată de N. Iorga, a tezei sale de doctorat despre epidemia de ciumă din Cluj în Revista istorică (an XVII -nr. 7-9, iulie-septembrie 1931, p. 241), cu observația (întemeiată) că documentele ungurești originale trebuiau traduse.

vineri, 11 mai 2012

Alain Soral, în trecere de la stânga spre dreapta. Comentarii eretice

Ascult câteva comentarii în actualitate difuzate pe blogul unui activist și gânditor politic radical : Alain Soral, în trecere de la stânga spre dreapta.

Video Soral


Comprendre l'Empire
Folosește o perifrază foarte expresivă : « predatorii nomazi», cu referință la speculanții financiari de genul lui Soros, cei care sunt pe cale să falimenteze țări și să construiască imperiile Noii Ordini Americane (old Neue Ordnung teutonica!)
Citesc azi «Les racines nazies de l'Union européenne»
http://www4fr.dr-rath-foundation.org/pdf-files/eu_book_jul2010_fr.pdf 
http://www.scribd.com/doc/66429638/Les-Racines-Nazies-de-l-Union-Europeenne
http://www.mediafire.com/?yxirszccx0l50kf
A se vedea și Annie Lacroix-Riz : "L'intégration européenne".

Merită să cugetăm încă o dată la asemănările totalitarismelor, mai mult decât la deosebiri, în ciuda «nuanțelor» pe care un ideolog evreu, de genul lui Michael Saphir, ar fi vrut să le impună, pro domo sua
Firește, un ins ca Soral nu are prea mulți prieteni, mai degrabă destui dușmani ideologici care îl consideră un idiot pretențios. Cred că fiecare își poate face o idee, ascultând comentariile lui Soral, crescute, violente și adesea lucide, din mâzga actualității.. 
În ce mă privește, am observat deja că analiști buni se află destui, mai greu e să afli soluțiile bune pentru situațiile complexe pe care le trăim și care sunt pe cale să ne ucidă. Aceste soluții ar putea fi aflate dacă ne debarasăm de ultra-coerențele ideologice, acceptând sincretisme creatoare și aplicând logica non-contradictorie pe care a studiat-o și promovat-o compatriotul nostru desțărat, Ștefan Lupașcu( Loupasco).