Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din iunie 22, 2014

Un eveniment aproape uitat

Am uitat acest eveniment. Este a doua oară că mi se atribuie un soi de premiu. Prima dată pentru o traducere din maghiară. Premiul corespundea unei sume, dar am uitat valoarea.
O diplomă de excelență pentru volumul de poeme, Utopia, 2010. O valoarea strict simbolică
Transcriu informația din ziaruluâ local, Cuvântul liber. Nu știu dacă în afară de Vatra, vreo publicație locală  să fi recenzat volumul. Deși trebuie să scriu aici că un astfel de volum bilingv nu există în toată cultura română. Nici în cea maghiară, de altfel. Dincolo de orice judecată de valoare.

« GALA PREMIILOR LITERARE ALE ASOCIATIEI SCRIITORILOR DIN TÂRGU-MURES SI ALE EDITURII "ARDEALUL”

-Cultural- nr. 910 / 14 Decembrie, 2011

Gala premiilor literare din acest an a avut loc sambata, 10 decembrie 2011, in sala de sedinte a revistelor Vatra si Lato din Targu-Mures, intr-o atmosfera colegiala si prietenoasa. Poeta si traducatoarea Ileana Sandu, consilier in cadrul Primariei municipiului Targu-Mures, a dat citire mesajulu…

Compromisurile intelectuale ale lui Michael Shafir

Într-un paragraf confesiv din articolul RAPORTUL TISMĂNEANU:
NOTE DIN PUBLIC ŞI DIN CULISE, publicat în fosta revistă online a lui Laszlo Alexandru, intitulată E-Leonardo, universitarul clujean Michael Shafir declară :
« Ezitările pe care le-am avut în a mă pronunţa despre activitatea şi (mai ales) despre “produsul” Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România s-au datorat, în primul rând, temerii de a nu deveni în mod absurd părtaş la operaţiunea de demonizare a preşedintelui acestei comisii, care fusese lansată în momentul în care numele lui Vladimir Tismăneanu fusese anunţat. De la transformarea sa în agent acoperit al Securităţii, ba chiar al GRU, şi până la saturaţia cu care s-a insistat asupra materialului său genetic iudeocomunist (DNA!!!) care ar impune trimiterea sa imediată în faţa celeilalte procuraturi, de la dezgroparea (şi încă de către cine!) a unor articole publicate înainte de a emigra şi până la acuza absurdă de a fi fost autorul unor lucr…

Un August pe un bloc de prostie: De cine și de ce depinde viața revistelor literare din Romania ?

Acum doi ani, consultând situl Primăriei din Târgu-Mureș în legătură cu situația restaurării Cetății și cu avansul reabilitării Pieții Teatrului Național, în speță cu reamplasarea unei sculpturi de Gavril Ședran (coleg de redacție la Vatra și vechi prieten) , Scoica, dislocată cu ani în urmă, la începutul șantierului, și lăsată de izbeliște de către edili iresponsabili, am dat peste o informație care m-a alertat. Era vorba de proiectul de comasare a redacțiilor celor două revista literare din oraș, Vatra și Lato, ce urmau să intre sub egida Bibliotecii județene, ca un fel de secții ale acesteia, pierzându-și cu această ocazie statutul juridic independent, bugetul propriu și, implicit, autonomia de proiect. ? Am alertat un prieten maghiar, ziaristul și redactorul Galfalvi Gyorgy, al cărui număr de telefon îl cunoșteam și despre care știam că este un om activ, de inițiativă și cu multe contacte. Galfalvi mi-a confirmat imediat că va lua legătura telefonică cu unul din liderii UDMR-ului…

O carte foarte interesantă. Youri Slezkine, The Jewish Century

O carte foarte interesantă. Youri Slezkine, The Jewish Century Youri Slezkine, The Jewish Century, Princeton University Press, New Jersey, 2004.
Citesc de câteva săptămâni o carte foarte interesantă, editată în America acum câțiva ani. Autorul este un evreu descendent al unei familii originare din Polonia și din Rusia. Profesorul universitar, cercetătorul și-a petrecut copilăria în Uniunea Sovietică.

Există și o traducere în franceză, apărută la Paris, Editions de La Decouverte, 2009, din care voi cita cât se va putea de mult.
»L'autre option révolutionnaire, le [sionisme], a beaucoup mieux tenu ses promesses. A un niveau très général, si le sionisme l'a emporté sur le communisme, c'est parce que le nationalisme a partout triomphé du socialisme. Le tribalisme est une condition humaine universelle; et la famille este le plus fondamentale et le plus conservatrice des institutions humaine (et le principal vivier d'une bonne partie de la réthorique religieuse et politique). To…