miercuri, 13 februarie 2013


Vorba unui basarabean, adresată unor ruși din Moldova. 
«Să nu cunoască limba țării în care trăiește poate un oaspete, un idiot sau un ocupant care își impune limba.» 
Bună vorbă, bună pentru toți.


luni, 11 februarie 2013

Cinterem și țintirim derivă din cimeterium, cimitir, și nu invers.

cemetery n. cemeteries <'sɛmɪˌtɛriː> A tract of land used for burialsSynonymsgraveyardburial siteburialgroundburying groundnecropolis. [ETYM: Latin cemeterium, Greek, a sleeping chamber, burial place, from koiman to put to sleep.]

Dacă în locul practicării impresiilor în domeniul etimologiei, unii lingviștii români ar fi făcut efortul de a învăța limba maghiară, dar și limbile altor vecini, am fi avut desigur un dicționar etimologic al limbii române, ca și un dicționar istoric al limbii române, măcar de nivelul celui realizat de Szabo T. Attila. De altfel, bine studiat, tocmai acest dicționar pota lămuri etomologia unor cuvinte românești. Cimitir a dat în versiune populară maramureșeană țintirim, dar țintirim vine de la cimitir și nu de la cinterem (maghiar). Acesta din urmă, așa cum se vede clară din citatele date de Szabo, vine din latinescul cimitir. Cum limba latină este mai veche, sensul derivației este clar și nu poate fi inversat. Cei care o fac sunt lingviști amatori.

cemetery n. cemeteries <'sɛmɪˌtɛriː> A tract of land used for burialsSynonymsgraveyardburial siteburialgroundburying groundnecropolis. [ETYM: Latin cemeterium, Greek, a sleeping chamber, burial place, from koiman to put to sleep.]


Televiziunea — mijloc de îndobitocire și suport de publicitate, nu de difuzara sau creare a culturii

Am văzut recent dimpreună cu prietenul meu, poetul Gavril Ședran, aflat în vizită la noi, pentru finalizarea machetei volumului său de poezie Strigi, un documentar de televiziune care relua experimentul Milgram aplicat la o emisiune de televiziune prezentată ca fiind un joc. Comportamentul indivizilor recrutați ca viitori participanți la emisiunea-joc, în calitate de testori, a fost înspăimântător. Au reacționat asemenea celor care s-au supus testului Milgram din 1963. Au mers până la capăt, adică au executat cu descărcări electrice potențial «mortale» partenerul de joc pedepsit. Cu câteva, rare, excepții. 
Televiziunea este un sistem de manipularea în masă. Așa cum am renunțat la abonament atunci când eram în România, în 1986. așa voi termina prin a renunța la abonament și aici în Franța. Între bomabardamentul ideologic de două ore al televiziunii române sub Ceaușescu, cel de 24 de ore de acum, în Franța, e mai periculos fiindcă este inevitabil și subtil. Mă tem că în România foiletoanele politice de la Antena 3 sau emisiunile lui Dan Diaconescu au exact același rol și efect. Nu numai că ne transformăm în spectatori obezi dar ne și tâmpim în colectiv. 
Se estompează diferențele dintre aplaudacii plătiți să anime emisiunile de jocuri care se ridică la un semn ca să urle și să zâmbească fericiți ca nișe lobotomizați oriunde s-ar afla, pe oricare dintre merdianele și paralele acestei lumi manipulate.