Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din august 31, 2014

Cercul Revistelor Vii. Un proiect de colaborare

Din pasiune pentru publicistică, din interes pentru revistele culturale din România, ca scriitor coparticipant la fundarea unei reviste al cărui nume începe cu V, cu sentimentul îngrijorător că revistele actuale pot muri sau pot fi comasate cu o bibliotecă sau cu o «întreprindere de colectare a coarnelor și copitelor», am decis să pun bazele unui CERC AL REVISTELOR VII din România, prezentându-le cititorilor Asymetriei, revista care are avantajul de a avea un nume ce începe cu litera A. Prezentare se va face în ordine alfabetică de se va putea, oricum cât mai cuprinzător. Am început cu revista ARCA din ARAD.

Primul grijă va fi să stabilesc lista alfabetică. A doua etapă va fi intrarea în contact cu redacțiile și solicitarea acestora de a-mi trimite textele unor redactori și colaboratori statornici ai publicației, altfel zis al grupului revistei, dacă scriitorii respectivi, doresc să colaboreze la Asymetria, firește.

A treia etapă ar fi să rog conducerea publicațiilor să cântârească i…

Către prietenul Cseke, In asteptarea reluarii corespondentei

Draga Gaby, lucrurile nu s-au impotmolit. Sunt doar in asteptare. Am lucrat toată vara la adunarea unor argumente si documente privitoare la situația actuala in relațiile maghiaro-române. Nu voi mai avea poate ocazia să o fac tot atât de serios.  Deci, doar o dată si cat pot de bine. 
Linkul pe care ți l-am trimis spre PANNONFRONT face parte din această cercetare. Teza mea este că aceste mișcări ideologice, aparent marginale, sunt cele care se vor impune in viitor. Deci ele trebuiesc cunoscute de mine, ca să pot încerca o minimă anticipare. Câtă istoria o permite, cu imprevizibilul ei obișnuit. 
Chiar și CIA, KGB, AVO, Securitatea sau Mossad, care au mai multe informații decât pot eu avea, au ceva comun cu subiectul nostru— construiesc scenarii de anticipare, nu de anticipație, și scenarii de orientare a politicii in direcția dorită de cei pe care îi slujesc. Politica se face în acest fel.  Doar civilii ca noi s-au obișnuit să o suporte, mereu uimiți de ceea ce le cade pe cap.  Eu cred că…

Note explicative în dactilograma dosarului meu de urmărit

Sunt pe cale să corectez dactilograma integrală a DOSARULUI DE URMĂRIRE INFORMATIVĂ «DINU», pe care mi l-a dedicat Securitatea. După atîția ani de la copierea lui, de către doamna Vali Gherghescu, e prima dată că îl citesc integral, cu răbdarea și atenția corectorului.
Descoper copia unei scrisori a lui Constantin Noica către mine, din vara lui 1987, anul plecării din România, anul desțărării. Nu i-am ascultat sfaturile decât în parte. Nu m-am stabilit în provincie, fiindcă «iubitoarea» soție care mă aștepta, plecată în vara lui 1986, se stabilise la Paris, după ce, cu ajutorul familiei Agratina, încercase să se stabilească la Rouen, unde n-a găsit nici o slujbă, nici un apartament cu chirie controlată, cum erau cele numite în Franța HLM [habitations a loyers moderes]. Astfel că am ajuns la Paris, convins că voi reuși să mă adaptez dar fără să știu nimic despre societatea franceză reală. Singurul pilon, singura idee de susținere pe care o aveam era că nu trebuie să plec de la soluția…