Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din decembrie 12, 2010

Daniil Harms și bancurile seci

Pentru lectorii lui Daniil Harms, tradus întâiaș dată și pentru prima oară de prietenul și colegul meu de redacție, Ioan Radin Peianov, zis Ioța.


« Două vrăbiuțe stăteau pe o creangă. Una îi spune celeilalte:
  -Bă, vezi că te-mping!

  Și a impins-o.»
Ioța a plecat, luat pe neașteptate de Doamna care ne pândește la colț de stradă. În amintirea lui, notez că Harms se va fi inspirat din aceste «bancuri seci» pe care le savuram și noi când eram tineri, istorii care trebui să fi circulat pe tot teritoriul Europei de Est. Aici, în Franța, nu am auzit niciodată astfel de anecdote. Frâncii sunt specializați în jocurile de cuvinte derivate din confuziile produse de ortografia lor fantezistă, — cine a văzut pagini de literatură frâncă veche, înțelege aluzia— de omofonii, sau poate de homofoniile homofobilor.
Și asta a fost tot.

Criză sau priză? Despre înțelepciunea celor care nu cuvântă

Mă întreb de douăzeci de ani ce vreau de fapt guvernele noastre «democratice». Să ne scoată din criză sau să ne scoată din priză? Ca să nu mai mișcăm, ca jucăriile electrice amețite.
Se potrivește aici anecdota cu șoarecele, pisica și vaca, pe care o transcriu în varianta ecolo-postcomunistă.

«Un soarece stătea la curul a unei vaci.
La un moment dat, rumegatoarea se cacă tip balegă pe el-șoarecele si-l fecalizează total, minus coada.
O pisică din apropiere care urmărea cacoșenia vine, prinde rozătorul de partea neparfumată, respectiv de coada, îl scoate din biomasa, îl scutura de îngrășământ și-l înghite pe nemestecate.
După ce balegătoarea pleacă de la locul fertilizării cu sacrificiu, un stol de vrăbii ciripitoare, într-un vacarm asurzitor, se asează pe grămada încă aburindă și încep s-o ciugulească cât e caldă.
Un vultur planând maiestos peste tot acest peisagiu, se repede în picaj asupra ciripitoarelor și le ucide.

MORALA în patru timpi:

Nu toți cei care te bagă în căcat …