Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din august 15, 2010

Pro Memoria. Un document despre evenimentele din 16-20 martie 1990 de la Tg. Mureș

Post scriptum la o manipulare de Dorin Suciu
21/03/2010 1744 vizite
Săptămâna premergătoare comemorării dramaticelor evenimente din 19-20 martie 1990 de la Tîrgu-Mureş s-a transformat într-un prilej pentru diverşi nechemaţi, vorbitori de serviciu pe la diverse televiziuni, să-şi dea cu părerea şi, ceea ce e mai rău, de continuarea unui şir de mizerabile manipulări, interne şi internaţionale, care de două decenii urmăresc culpabilizarea exclusivă a românilor pentru ce s-a întâmplat atunci.

Abia vineri, 19 martie - câteodată coincidenţele pot fi uluitoare -,  am intrat în posesia unui document care, coroborat cu declaraţiile unor martori, arată indubitabil că drama petrecută în urmă cu două decenii la Tîrgu-Mureş a fost minuţios premeditată. Ea a fost gândită cel puţin ca prilej de lansare a unui război de imagine împotriva României, dacă nu şi ca o acţiune de schimbare a statutului Transilvaniei.

Povestea este simplă şi scurtă: în urmă cu câteva zile, hazardul a făcut să m…

Dan Culcer: „Libertatea vorbirii nu este şi libertatea acţiunii“

Dan Culcer: „Libertatea vorbirii nu este şi libertatea acţiunii“ de Ligia Voro
09 august 2010 Categoria: Reportaj La întâlnirea zgârcită ca timp cu scriitorul Dan Culcer, stabilit din 1987, în Franţa, mai întâi remarci umorul. Acela elegant, spontan şi lipsit de clişeele în care obişnuim să comunicăm la distracţie. Dar şi detaşarea, atunci când vorbeşte de întâmplări grave de dinainte de 1989. Invitat să coordoneze un doctorat (nu coordonez nimic, de fapt, sunt înscris la doctorat ca «senior», cu o teză despre Cenzură ca ideologie. n. dc.) la Universitatea „Petru Maior“ din Târgu-Mureş, din această toamnă, invitat să conferenţieze [-pe aceiași temă-] la Universitatea de Arte, unde, în tinereţe, a fost preparator, scriitorul şi jurnalistul Dan Culcer vorbeşte detaşat, după 23 de ani, de când „a scăpat“ în lumea occidentală, despre comunism, cenzură şi publicistică. 

Dan Culcer îşi aminteşte cum înainte de a publica un text, acesta era studiat şi răs-studiat atât la Târgu Mureş…

La lansarea volumului de poezie, Utopia, de Dan Culcer

La 15 iunie 2010, cu ocazia zilei mele de naștere, Editura Ardealul din Tîrgu Mureș a organizat, în foaierul Sălii Studio a Institutului de Artă din Tîrgu Mureș, lansarea volumului meu de poezie, Utopia. Am găsit cîteva fotografii realizate cu ocazia acestui eveniment, pe situl unei publicații mureșene, cultura inmures.ro. Reproduc, spre aducere aminte, una sau două imagini, din timpul unei conferințe pe tema Cenzurii ca ideologie, pe care am prezentat-o înainte de lansarea cărții ca invitat al unei Fundații.