joi, 17 noiembrie 2011

Sfârșitul lumii in varianta romanească

De la lume adunate și iarăși la lume date. (Mesaj pe Internet © drepturi rezervate autorului anonim)
Sfârșitul lumii in varianta romanească
PREMISA – Pe 21 decembrie 2012, conform calendarului Mayas, planeta își va găsi sfârșitul. Următoarele 10 alineate își propun sa zugrăvească o imagine de ansamblu asupra societății românești în zilele premergătoare evenimentului apocaliptic.

1. Televiziunile freamătă ! Ediții speciale peste ediții speciale ! O bătălie crunta pentru exclusivități. George Buhnici (corespondent PRO TV) : “Pe-aici, pe la Vama Bors, va intra Apocalipsa în România ! Dan Diaconescu (OTV) : “Numai aici la televiziunea poporului, puteți urmări cataclismul 3D ! Dan Diaconescu Direct…” Valentin Stan (Antena 3) : “Sfârșitul lumii este rodul unei politici criminale a guvernului ! Tatulici (Realitatea TV) : “Apocalipsa este un eveniment aproape la fel de important ca primul concert Michael Jackson, pe care l-am transmis eu la Tele 7 ABC…” Prima Tv transmite, calm, “Schimb de mame”…

2. Manelistii se întrec în cântece despre Sfârșitul lumii. Pe locul întâi în preferințele publicului este melodia interpretata în duet de Florin Salam și Nyno. “Doamne vine-apocalipsa, O sa moara toți dușmanii. Si nici n-o sa le simt lipsa… Trece viata, trece anii !

3. La serviciu, în metrou, la cafenele, peste tot auzi romanii întrebându-se unul pe altul : “Ce faci de Sfârșitul lumii ?
4. Marian Vanghelie : “Acum ați înțeles de ce am lăsat sectorul 5 sa arate asa… Locuitorii e obișnuiți cu imaginile apocaliptice deci pregătiți pentru ce vine…”

5. Cluburile din București pregătesc Party-uri și Event-uri speciale. În Gaia, unde Poponeț și Delia Matache au, bineinteles, masa, se pregătește eventul “Apocalypse Party Hot Stuff All Night”. In Bamboo, Pătrașcu a plătit o suma importanta ca sa-l lase pe el sa mixeze : “End of World Mega Mix”. Cretinii… aaa… pardon… romanii s-au repezit sa-și rezerve locuri și la cluburile After Hours, adică petrecerile de după Sfârșitul lumii.

6. Bisericile sunt luate cu asalt de către cei care vor sa se mântuiască pe ultima suta de metri. Pentru eficientizare, preoții spovedesc grupuri…

7. Ca la marile sărbători, hypermarketurile sunt luate cu asalt ! Televiziunile prezintă aceasta știre cu formulări de genul : “Oamenii spun ca trebuie sa aibă pe masa de Sfârșitul lumii, toate cele cuvenite…” Fiind un eveniment care nu s-a mai petrecut, gospodinele nu știu dacă sa facă drob sau nu.

8. Declarație—Dragoș Bucurenci : “P**a mea ! Eu v-am zis !”

9. Tabloidele sunt incorijibile : Cancan – “Monica Columbeanu își petrece Sfârșitul lumii cu Ricky ! Irinel, tu cu cine ? Click : “Ce buna e gagica lui Pulhac ! Păcat ca o sa crape ! 10. Băsescu este filmat pe ascuns spunându-i lui Videanu : “Ma doare-n cur ! Si-asa era ultimul mandat ca nu mai aveam voie sa candidez…”

miercuri, 16 noiembrie 2011

Autori care fac bani în România

Cazurile de succes literar-financiar fiind rare în cultura română, analiza cauzelor ar fi putut fi mai fină, nu doar în articolul Manuelei Golea ci, mai ales, în Forbes, publicație scrisă pentru «miliardarii» săraci cărora li se face ciudă privind prezentarea averilor și vilelor miliardarilor bogați. Este ciudată dispariția din listă scriitorilor, reprodusă de Manuele Golea, a lui Buzura, care a cîștigat mai mult decât Manolescu. Bibliografia școlară, trecerea prin editura lui Mușina care a avut geniul comercial de a se orienta spre cartea canonică pentru licee, au influențat desigur tirajele și deci câștigurile. Succesul acestei scrieri a lui Cărtărescu corespunde nivelului literaturii lui Drumeș, adaptată la exigențele și sofisticăriile snobinarde ale postmodernismului. Diversitatea cititorilor încântați se explică prin faptul că orice carte se poate citi la nivele diferite. În acest caz, primul nivel este determinat de titlu, De ce iubim femeile?. Chiar așa, de ce dracu le iubim?
Dan Culcer

Autori care fac bani în România
«În 2010, Forbes a publicat o scurtă listă cu cei mai bine plătiţi scriitori din România. Pe primul loc figura Mircea Cărtărescu, autorul hit-ului „De ce iubim femeile", cu 540.000 dolari, urmat de Gabriel Liiceanu cu 460.000 dolari, de Dumitru Radu Popescu cu 440.000 dolari, de Andrei Pleşu cu 300.000 dolari şi de Nicolae Breban cu 290.000 dolari. Se preciza că aceste calcule au fost realizate de Forbes România pe anul 2009.

În străinătate, unii dintre cei mai bine autori plătiţi sunt James Patterson, cu venituri de 84 de milioane de dolari câştigaţi în perioada mai 2010 - aprilie 2011. Danielle Steel ocupă locul doi cu 35 milioane, Stephen King e pe locul trei cu 28 milioane dolari, Janetz Evanovich cu 22 milioane dolari şi Stephanie Meyer cu 21 milioane dolari. Nici unul din cei cinci autori nu a luat Premiul Nobel pentru Literatură.» (în Cît ţine de foame o carte publicată de Manuela Golea, România liberă, Nr. din 14 noiembrie 2011)