sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Între Imperii vechi și noi. Țările mijlocii și mici sunt pe cale de a fi strivite. Cum se poate rezista și crea o uniune pentru noi

Dughin este mai degrabă geopolitician. «Filosoful» e mai ușor de pus în categoria ideologilor Noului Imperiu, care dorește să reia moștenirea celui vechi, ruso-sovietic.
Am urmărit în ultimul deceniu mediile ideologice în care sunt cunoscute și difuzate ideologia și proiectul geopolitic al lui Alexandr Dughin. Oricine putea să o facă cu puțină tenecitate, prin Internet. Un Robert Steuckers difuza pe situl revistei sale Eurasia aceste teze. Ideologia lui Dughin poate fi caracterizată ca fiind nazional-bolșevică, imperială, panslavistă. Restul tezelor lui Dughin acoperă acest nuceleu ideologic și ăncearcă să maipuleze cu promisiuni fumigene orientarea centarlă și finală. O alianță între Germania și Rusia este din nou pe cale de constituire. Ce opinii are Dughin despre China, India, Japonia, țările din Orientul Mijlociu, marja sudică a fostului Imperiu Rus, turcmenii, tadjicii ? Aici se află cheia. Ce rol li se acordă în programul său geopolitic.
Problema este pentru românii lucizi, cum să nu cadă ei și comunitatea din care fac parte,  în această nouă capcană. În cea recentă, cu americanii care ne protejează, am picat imediat după 1990.

Am propus, ceea ce pare o utopie : Statele Unite ale Europei Centrale și de Est.
Austria, Rusia, marile state din Europa occidentală nu au ce căuta alături de țările noastre mijlocii și mici, fiindcă ne vor strivi, ca de atâtea ori până acum. În schimb Polonia, Ungaria, țările fostei Jugosalvii, Țările Baltice, poate Ucrain și Belarus, Armenia, alte țări din Caucaz, Turcia sunt chemate să facă parte din această uniune a egalilor.
Pare utopie? Orice utopie devine realitate dacă în loc să ne căinăm și să zicem că nu se poate, punem în funcție toate mijloacele de persuasiune diplomatică, economică și intelectuală de care dispunem. Cineva ar trebui să înceapă. De ce nu România?
Singurul impediment real este că nu am reușit încă să aruncăm la gunoi această nouă clasă politică formată și susținută de dușmanii intereselor românești și central-est europene. 
Nu avem nevoie de statele mari. Avem tot ce ne trebuie ca să ne bazăm pe propriile noastre resurse și să le partajăm inteligent și cooperant cu celelalte țări de același calibru.
Unor inși de tipul Constantin Cojocaru, Radu Golban, Ioan Roșca, Călin Georgescu li se poate propune un asemenea proiect, fiindcă au mijloacele intelectuale ca să îl critice și să îl dezvolte, ba chair să-l impună.
Dan CulcerConsilier parlamentar rus: Este necesar un "imperiu eurasiatic" care să includă ţări precum România de Mihai Draghici - Mediafax
Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, consideră necesară crearea unui "imperiu eurasiatic" dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria.Aleksandr Dughin (Imagine: captura video YouTube)

Potrivit ediţiei austriece a publicaţiei The Local, filosoful Aleksandr Dughin a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat site-ului ungar Alfahir.hu, apropiat al mişcării ungare de extremă-dreapta Jobbik.

Întrebat despre percepţia sa privind viitorul Europei, Dughin a spus că anticipează sfârşitul statelor-naţiuni, explicând că ţări precum România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria ar putea fi înglobate într-un "imperiu eurasiatic".

"Este necesar un imperiu eurasiatic care să contracareze influenţa Occidentului nihilist", a spus Dugin, vorbind despre o "nouă ordine mondială" bipolară, formată, de o parte, din Statele Unite şi Europa Occidentală (condusă de Germania), şi, de altă parte, din Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia.


"Într-o lume globalizată, este necesar să fie apărate identităţile culturale ale indivizilor, reduşi până acum la fluxuri migratorii", a spus Dugin.

Referindu-se la formaţiunea naţionalistă ungară Jobbik, Aleksandr Dughin a declarat că mişcarea populistă are o doctrină "realistă".

Aleksandr Dugin a fost consilier al Kremlinului, este membru al partidului Rusia Unită, un apropiat al lui Vladimir Putin şi consilier al preşedintelui Dumei de Stat Serghei Narîşkin.

Tratatul privind constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizaţie internaţională include Rusia, Armenia, Belarus şi Kazahstan. Kîrgîzstanul urmează să adere în mai.