marți, 23 octombrie 2012

S-a dus să mimeze îngerilor. Dan Puric s-a stins din viață. Sub acest titlul a fost pusă în circulație prin Internet o intoxicare. Un pamflet macabru de presă, pe care, evident, mii de admiratori ai actorului l-au difuzat înlăcrimați. Este util să îl inserez aici, pro memoria. Cred că autorii sunt de orientare «internaționalistă» cosmopolită, dintre cei care nu suportă succesul și eficiența mesajului naționalist propus de actorul care își utilizează talentul cu inteligență. Desigur, se poate discuta sensul acțiunii lui Dan Puric și mai ales finalitatea acesteia. Dar sunt surprins că atâția admiratori s-au lăsat păcăliți participând la difuzarea manipulării, deși natura pamfletară a textului mi se pare mai mult decât evidentă. Deduc că mesajele de acest fel, ca și mesajele în general nu se citesc cu atenție, că spiritul critic este deficitar și că inteligența unora dintre difuzori e blocată în contact cu ideologia la care aderă. Difuzorii și-au cerut scuze și au multiplicat errata. Dan Puric trăiește.
Dan Culcer


«S-a dus să mimeze îngerilor. Dan Puric s-a stins din viațăDate: Wed, 17 Oct 2012 20:23:58 +0300Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.Dan Puric a decedat în dimineața aceasta la Spitalul Colțea, după ce ieri seară a fost victima unui accident, pe scena Teatrului Teatrului Național, în timpul repetițiilor pentru ultima reprezentație a piesei „Vis”. Martorii spun că, în ultimele minute ale spectacolului, unul dintre reflectoarele montate deasupra scenei s-a desprins și a cazut peste artist. Familia lui Dan Puric este hotărâtă să acționeze în instanță atât conducerea Teatrului Național București, cât și cea a Spitalului Colțea, afirmând că decesul artistului nu a survenit în urma accidentului, ci în urma tratamentului greșit pe care cel supranumit „Mimul lui Dumnezeu” l-a primit în spital.
Emil Puric, tatăl artistului, ne-a declarat că va acționa în instanță conducerea ambelor instituții, dar în special Siptalul Colțea. Tatăl artistului susține că medicii de la Spitalul Colțea i-au dat lui Dan Puric un medicament folosit în cazul consumatorilor de droguri în loc de un antibiotic. Potrivit unor surse judiciare medicii i-au administrat Nomifensin, după ce au observat ca Dan Puric, deși plin de sânge, continua spectacolul de patomimă. „Îi voi da în judecată pe cei care mi-au omorât copilul. Și pe cei care trebuiau să asigure cumva reflectorul ăla, dar mai ales pe medicii de la Spitalul Colțea, care în loc de Ripostatin, un antibiotic puternic, i-au dat Nomifensin, folosti în special în cazul consumatorilor de droguri. A făcut blocaj renal după 14 ore”, a declarat tatăl artistului. El ne-a relatat că artistul era conștient că medicii au făcut o greșeală. „A privit flaconul apoi s-a uitat la mine, așa, cu privirea lui blândă și mi-a spus: < Tată, iartă-i, că nu știu ce fac!>”, a spus Emil Puric. Tatăl artistului a povestit cum o asistentă s-a împiedecat de papucii unui pacient și a scăpat pleosca cu conținutul rezultat în urma unei clisme peste patul actorului. „Când s-a văzut așa, plin de acele dejecții, Dănuț a strâns cearșafurile umede în mâini, strigând «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?», apoi s-a întors către mine și a spus «Mi-e sete»”, a mai povestit  tatăl artistului.Vizibil afectat, Emil Puric a relatat reporterilor noștri ultimele momente din viața celui supranumit „Mimul lui Dumnezeu”. „I-a dat unei asistente 5 lei să-i schimbe cearșaful și, după ce s-a așezat din nou în pat, Dan mi-a cerut să-i aduc o Biblie, icoana Sfântului Mihail, dar și ceva de mâncare, o bucățică de slănină cu brânză și un fir de ceapă. I-am adus azi dimineață, că am găsit la țăranii ăia de la târgul de produse tradiționale. Dănuț a primit pachețelul și l-a desfăcut, cu mâinile tremurânde și m-a întrebat dacă am adus și o brișcă. I-am zis ca nu, că nu m-am gândit. I-am dat o lamă de ras Gillette”, a povestit, cu lacrimi în ochi, tatăl lui Dan Puric. "A luat lama, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru bucate, apoi a tăiat slana, brânza și ceapa în bucățele mici și acolo, pe ziar, am mâncat amândoi. Să-l fi văzut cum se luminase la chip, mâncând slănina aia cu ceapă, nu îl mai văzusem așa fericit de la crăciunul din 72 când i-am făcut cadou o turtă dulce cu un ciob de oglinjoară în mijloc”, a povestit tatăl lui Dan Puric. „După ce am terminat, s-a uitat, așa, lung, la ziarul unsuros și a spus «S-a isprăvit!». Mi-a cerut icoana și Biblia, s-a întins în pat strângându-le la piept, șoptind «Tată, în mâinile Tale îmi încredințez duhul», apoi a s-a stins. La gură mai avea un firicel de ceapă, pe care l-am luat și l-am pus într-o cutiuță, pe care am s-o trimit la mănăstirea construită de el întru pomenirea Sfinților Închisorilor", a mai povestit tatăl artistului.