Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie 7, 2010

Dan Culcer. Muschetari sau boschetari?

Jurnal: Dan Culcer. Muschetari sau boschetari?
Scris Duminică, 11 Noiembrie 2010

Mi-am imaginat în adolescență muschetarii (pe cei trei, dar nu doar pe ei) ca pe niște spadasini abili și hotărâți în serviciul regelui, dar și, mai ales, ca un fel de haiduci care îi apărau pe cei slabi, săraci și năpăstuiți de abuzurile celor bogați, puternici și nerușinați. Această idee mi-am făcut-o și despre intelectuali.
Nu credeam că, după căderea și asasinarea lui Nicolae Ceaușescu, cumpărarea spadasinilor ar fi ușoară, că aș mai putea vedea creșterea unor noi echipe de aplaudaci, în serviciul președintelui, regelui sau prințișorilor de toată mâna, ieșiți uneori chiar de sub pulpana Partidului și a Securității, sau a agenturilor de influență și propagandă, cu aplomb intrați în slujba cleptocrației, folosindu-și toată inteligența adaptativă pe care asemenea cariere o implică. Dar carierele cu volute și schimbări la față ale unora ca Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș, Eugen Uricaru, Vladimir Tismănea…

Utopia. Cânta Morisette Alanis

Coincidențe. Pe marginea mormântului lui Adrian Păunescu

Marcela Saftiuc - Balada

  Vezi  mai multe  video    din   muzica

Marcela Saftiuc - Fiii lacrimilor tale

  Vezi  mai multe  video    din   muzica

Azi e duminică 7 noiembrie. Pe când eram elev, între 1949 și 1957, în ziua asta se ieșea obligatoriu la manifestația de stradă închinată zilei de 7 Noiemvrie, aniversarea Marii Revoluții Socialiste din Octombrie 1917. Decalaj de calendare. Marea sărbătoare a comuniștilor de pe Terra. La Cluj era adesea frig, ploua, tremuram, autobiuzele nu circulau, veneam cinci kilometri pe jos din Donath până în centru, la liceul Racoviță, de unde plecam încolonați. Cu cât treceau anii cu atât eram mai sătul de acest ritual.
Azi are loc înmormântarea lui Adrian Păunescu, probabil singurul poet român care a avut curajul să se mai declare comunist și după executarea lui Nicolae Ceaușescu.

E un merit al său, o obrăznicie de «menestrel dinastic» (vorba lui Volodea, răspopitul), o provocare sau o lăudabilă consecvență?

Pe Internet se pot vedea zeci de înregistră…