joi, 13 octombrie 2011

Un sit cu scrieri despre război. În limba rusă

http://militera.lib.ru/1/new/index.html

Cazul Paul Goma. Combinații informative reușite și nereușite

http://revistacultura.ro/nou/2011/10/paul-goma-76-recapitulare-trista/
Extrag dintr-un articol de Flori Bălănescu, publicat la adresa de mai sus, aceste fragmente de documente din dosarele construite de Securitate în jurul lui Paul Goma.
«Desi au trecut 21 de ani de la caderea simbolica a comunismului, lumea culturala, lumea literara, lumea româneasca, în general, întretine interesat sau din delasare tipica produsele mentale instrumentate si colportate de Securitate în privinta omului si scriitorului Paul Goma.» - scrie Flori Bălănescu. Și așa este.
 Mai mult, Lucia Dragomir, autoarea unui studiu despre Uniunea Scriitorilor, L'Union des Ecrivains. Une institution transnationale a l'Est, Bellin, PAris, 2007, citează din bibliografia holocaustologilor amatori (MD Gheorghiu) sau profesioniști (Radu Ioanid), texte scris pe marginea, pe muchea, pe tăiușul cărții lui Goma, Săptămâna Roșie. 28 iunie-3 iulie 1940 sau Basarabia și evreii, cu oarecare bun simț, fără să se lanseze în acuze violente. Este evident că nu cunoaște istoria. Nu citează nimic din carte, pe care nu reiese că ar fi citit-o. Nici alte surse nu-i sunt accesibile. Îi recomandăm să o facă, fragmente în serial se află la adresa PAUL GOMA: SĂPTĂMÂNA ROŞIE 28 iunie - 3 iulie 1940 sau BASARABIA ŞI EVREII ( 11 ) dar cartea e disponibilă integral în format pdf pe situl scriitorului.
Flori Bălănescu amintește că :«În ultimul an a mai intervenit un element: autoritatile de la Chisinau, la fel de democratice si de transparente ca si cele de la Bucuresti, au avut o tentativa (o suspectez ca încadrându-se arsenalului de strategii electorale) de a le acorda lui Paul Goma si familiei sale cetatenia moldoveana. Au esuat. Esecul tine, probabil, de hibele si interesele diplomatiei de dincolo si de dincoace de Prut.» Eșecul tentativei «moldovene» era previzibil. Intervenția comunității evreiști a blocat acțiunea. Probele se pot căuta pe Internet. Același tip de combinație informativă neosecuristă, diplomatică, care intervenise pentru blocarea acțiunii în cazul cetățeniei de onoare acordată scriitorului de orașul Timișoara. Acolo nu au reușit. Vă mai amintiți? Eu îmi amintesc. Dan Culcer


Câteva date din dosarele Securitatii ce vin sa dezambiguizeze strategia de distrugere prin mijloacele diversiunii puse în practica de aparatul represiv.