Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din februarie 28, 2016

Scriitorii care au dezaprobat acțiunile lui Paul Goma

Interesantă probă suplimentară pentru comportamentul unor scriitori români în cazul Paul Goma. «Gabriel Andreescu citează, apoi, dintr-o informare referitoare la dezaprobarea acţiunilor lui Paul Goma – în conformitate cu aşteptările autorităţilor comuniste – de către anumiţi scriitori: „Deţinem date din care rezultă poziţia de dezaprobare şi desconsiderare faţă de Paul Goma [...] a scriitorilor Nina Cassian, Geo Dumitrescu, Valeriu Râpeanu, Mircea Sântimbreanu, Constantin Abăluţă, Ion Lăncrănjan, Eugen Barbu, Fănuş Neagu – alături de a lui Alexandru Ştefănescu (secretarul secţiei de proză a ASR (corect: ASB – Asociaţia Scriitorilor din Bucureştiţ)”
Dar — comentează Alex. Ștefănescu — eu n-am fost NICIODATĂ secretarul secţiei de proză a ASB. Gabriel Andreescu mă confundă probabil cu prozatorul Al. I. Ştefănescu (1915-1984), soţul Ninei Cassian. [Așa este !]
Iată şi interpretările care n-au nicio legătură cu realitatea. Gabriel Andreescu pleacă de la premiza că un tânăr ca mine care a …

O petiție și un destinatar surd

Către semnatarii petiției on-line.
Stimați colegi,
graba strică treaba. O petiție în numele grupului pentru reforma Uniunii, așa cum este formulată, așa cum este lansată pe Internet, nu are decât o valoare simbolică. Pe mine m-ar interesa mai degrabă conținutul acțiunii în justiție lansată de  Dan Mircea Cipariu. Dar ea este, după câte am înțeles de la DMC, depusă în nume propriu. Pe de altă parte, sper că vă este clar că nu pot fi prezent la o Adunare Generală Extraordinară anunțată pe data de 18 martie atunci când locuiesc în Franța și aflu de asta pe data de 4 martie 2016.
Acțiunile improvizate nu duc la nimic. Adresa mea mail era cunoscută multor semnatari, inclusiv lui Paul Vinicius, lui Dan Mircea Cipariu, în plus este publică. Sunt trist că nu știm să ne organizăm. Grupul de pe FaceBook a bătut pasul pe loc, fără un animator activ. Deodată, datorită acțiunii lui Dan Mircea Cipariu, grupul se activează fără a încerca să trimită un semnal membrilor, tuturor membrilor săi. Mă tem că …

Înștiințare oficială în nume propriu către Dl Dan Mircea Cipariu. Tema: Proces Uniunea Scriitorilor din România

Am trimis azi un mesaj intitulat Înștiințare în nume propriu către Dl Dan Mircea Cipariu. Tema: Proces Uniunea Scriitorilor din România

Stimate Domnule Dan Mircea Cipariu,
Aflu pe căi ocolite, ca urmare a unor mesaje de la Vasile Gogea, că ați declanșat o acțiune în justiție pe tema activității Uniunii Scriitorilor din România.
Întrucât nu m-ați informat în nici un fel despre conținutul exact al acestei acțiuni, nu mi-ați cerut acordul ca numele meu să figureze printre autorii acțiunii, vă rog să luați toate măsurile necesare ca numele meu să nu figureze în vreun fel în dosarul acțiunii Dv. în lipsa acordului meu scris expres.

În același timp, vă rog să mă țineți la curent cu orice inițiatiavă a Dv. pe această linie a reformei Uniunii Scriitorilor, fiind și eu membru al acestei Uniuni al  cărui destin, reformat sau nu, mă interesează.

Dan Culcer

écrivain, journaliste, traducteur-interprète

Domnul Dan Mircea Cipariu a avut amabilitatea de a-mi răspunde imediat.
O zi fastuoasă! Dom…

Ce mai este ziaristul - un analist sau un colportor de cifre fără sens?

La  2 Martie 2016, pe undele Radio France International, ziaristul Petru Clej ne comunică «vestea cea bună» : Românii - cei mai mari infractori străini în Londra - exclusivitate RFI.
Sursa Petru Clej - http://www.rfi.ro/societate-85140-romanii-cei-mai-mari-infractori-straini-londra-exclusivitate-rfi
» Cetățenii români au comis în 2015 cele mai multe infracțiuni în Londra dintre străini, potrivit unor date oficiale obținute în exclusivitate de RFI din partea Consiliului Național al Comisarilor de Poliție (NPCC). Pe ansamblul Regatului Unit românii sunt pe locul doi după polonezi la numărul infracțiunilor comise de cetățenii proveniți din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit NPCC, care a răspuns unei solicitări în temeiul Legii Accesului la Informație (FOI), curțile din Londra au pronunțat în anul 2015 1891 de condamnări penale împotriva cetățenilor români, dintr-un total de 7390 cumulate pentru cetățenii UE, ceea ce reprezintă 25,6% din total.
Românii sunt urmați de polo…

Reproduc o știre. Sper că nu este o nouă iluzie

Suite aux dernières décisions de CEDH (Cour européenne des droits de âl’homme) - concernant les plaintes de plusieurs familles meurtries par les  crimes perpétrés lors de la soit disant « révolution de ‘89 » - l’évolution des  choses semble s’accélérer. Les responsables des crimes, Ion Iliescu en tête, qui ont réussi, à la fin de l’année dernière, de fermer encore une fois le dossier de la « révolution de ‘89 », commencent à être inquiets. Les récentes affirmations, sur ce thème, d’Iliescu sont révélatrices de même que l’émission de la TV Réalitatea de Roumanie, d’hier soir, 28 février, à laquelle ont participé deux grands connaisseurs de ces dossiers : le procureur Dan Voinea et le président de l’association « 21 Décembre » Doru Maries ainsi que le professeur Nicolae Constantinescu, le médecin qui a opéré les blessés lors des premiers jours de la « révolution ». Ci-dessous des informations supplémentaires envoyées, il y a 2 jours, par Sandu Hangan, vice-président de l’association.
Ale…

Sub regimul saturației

Sub titlul Placa neputinței noastre, Gazeta de Maramureș publică o știre. 
http://www.gazetademaramures.ro/placa-neputintei-noastre-15204
«Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei este al doilea din ţară ca număr de elevi arestaţi în perioada comunistă. 29 de tineri au intrat „cu ghiozdanul” în temniţele comuniste, unii au murit, alţii s-au îmbolnăvit sau au ieşit din închisori abia la maturitate. În memoria lor, săptămâna trecută a fost montată o placă în holul liceului sighetean. După o săptămână, placa a fost demontată din cauza presiunilor făcute de evrei, pe motiv că unii elevi ar fi fost [membri ai Frățiilor de Cruce, deci] legionari.

  Încă o probă că rețeau informatorilor este bine implantată și activă, comunitatea în numele căreia acționează rețeaua și agenții ei este sensibilizată și puternic îndoctrinată. 

Dar trăim vremea saturației. Ca ins ce a avut trista ocazie de a învăța istoria României și a românilor din manualul Roller, vreau să știe agenții sub steag străin …

Cenzura în comunismul real, imparțială, ca românul, vorba lui Caragiale

Deși am terminat de scris o carte despre cenzură și ar trebui s-o las baltă cu cenzura, tot mai adun note privitoare la acțiunea acesteia în România dinainte de Zaveră (1989). În textul de mai jos mă interesează lista de cărți aici menționate, retrase de pe piață sau oprite de la difuzare. Diversitatea lor dă o măsură a tipului de control pe care îl exercita Partidul comunist, de fapt o politică echilibristică, de echilibru mereu pus la încercare, între tendințele ideologice contradictorii ce se manifestau în societatea românească și chiar în interiorul P. C. R. Toate orientările ideologice actuale se întrevedeau deja cu mult înainte de 1989, în interiorul partidului comunist, dar manifestarea lor nu căpăta o expresie ideologică clară, era dispersată prin studii sociologice, prin romane, prin articole de ziar. Era însă evidentă această diversitate, pentru observatorul social care eram, în actele decizionale ale unor conducători locali ca și în activitatea ministerelor care erau, cum s…