sâmbătă, 2 iulie 2011

Comunicat privind apararea drepturilor de autor

Comunicat privind apararea drepturilor de autor

Scris de Raluca Calin in 30 iunie 2011 la 18:41, in Social.

Actorul Florin Zamfirescu, regizorul Serban Marinescu, cineastul Sorin Iliesiu, muzicianul Nicu Alifantis, scriitorul Valentin Nicolau si realizatorul Mihai Dobrovolschi s-au alaturat demersului pentru apararea drepturilor de autor. Redam comunicatul privind apararea drepturilor de autor integral, cu lista intregita de semnaturi.

"Noi, semnatarii prezentului comunicat, ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care il face ANAF in materia drepturilor de autor. Acest abuz afecteaza sute de scriitori, artisti, arhitecti, jurnalisti, precum si reprezentanti ai altor categorii socioprofesionale care au obtinut venituri in schimbul activitatii lor de creatie.
In mod eronat, ANAF sustine ca pentru veniturile obtinute avem obligatia de a plati TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalitatile aferente. Aceste penalitati depasesc cu mult debitul, ajungandu-se asfel la sume colosale, care au inceput deja sa fie oferite opiniei publice intr-o campanie menita sa ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.
In realitate, niciunul dintre noi nu a facturat si nu a incasat TVA de la beneficiarii operelor noastre si, ca atare, statul nu avea cum sa fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum sa ne insusim vreun venit necuvenit. Dovada ca, in fiecare an, in urma analizei declaratiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmeaza sa le platim, noi le-am platit si am obtinut in scris descarcarea de la Fisc. Daca urma sa fim supusi si altor taxe, Fiscul avea obligatia sa ne incunostinteze. In fiecare an, societatile care ne-au platit drepturile de autor au fost verificate de aceeasi institutie si, in fiecare an, institutia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar si in momentul declararii ca platitor de TVA statul nu ar incasa sumele pretinse, intrucat societatile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei.
Mai mult, demersul ANAF este ilegal, intrucat contravine dreptului comunitar european si jurisprudentei CEDO, potrivit carora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuala de catre autor angajatorului sau nu este un contract de prestari de servicii, ci un contract de realizare a operei.
Ca atare, sub nicio forma nu putem fi supusi platii TVA si, cu atat mai putin, unor plati retroactive si unor penalitati.
Avem convingerea ca, prin intermediul ANAF, Guvernul incearca in mod deliberat sa-i intimideze si sa-i discrediteze pe jurnalisti, celelalte categorii socioprofesionale, care astazi sunt somate sa plateasca TVA, fiind doar victime colaterale.
Intelegem sa actionam sub toate formele permise de Constitutia Romaniei, de celelalte acte normative, precum si de legislatia europeana, pentru a ne apara de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatura si mai multor experti fiscali  pentru a ne asista in toate demersurile juridice pe care le vom declansa.
Lista de semnaturi ramane deschisa pentru a permite tuturor celor impotriva carora ANAF face abuzuri legate de drepturile de autor sa se asocieze cu noi.
(Contact corectitudinefiscala@gmail.com)
In numele Grupului pentru corectitudine fiscala semneaza:
Actorii Radu Beligan, Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Maia Morgenstern, Florin Zamfirescu, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Ciresica Litinschi, Lia Bugnar,
Creola Condurache(consultant financiar),
Regizorii Serban Marinescu si Dan Chisu,
Cineastul Sorin Iliesiu
Muzicienii Nicu Alifantis si Florin Chilian,
Scriitorul Valentin Nicolau
Artistii plastici Nicolae Aurel Alexi, membru UAPPR, Conf. Univ. Dr. in cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si Adrian Pirvu, membru U.A.P. Bucuresti , conf. univ. dr. la U.N.A. din Bucuresti, sectia de sculptura
Jurnalistii Cornel Nistorescu, Sorin Rosca Stanescu, Petre Mihai Bacanu, Mihai Gadea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vranceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Razvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stanciulescu, Lelia Munteanu, Marius Nitu, Bogdan Chirieac, Ionel Danca, Rares Bogdan (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Octavian Hoandra (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Dan Mircea Cipariu, Alexandru Petria
Economistul Ilie Serbanescu,
Presedintele Grupului pentru Investigatii Politice, Mugur Ciuvica
Realizatorii TV/radio Mircea Badea, Daniel Buzdugan, Mihai Dobrovolschi

joi, 30 iunie 2011

Regionalizarea pe baze etnice nu este o soluție

Propunerile confuze și pripite ale actualului guvern și /sau ale lui Traian Băsescu nu pot fi discutate fiidncă sunt incoerente. 
«Negarea perpetuă a existenţei Ţinutului Secuiesc este o prostie, dar şi o provocare. Cum ar reacţiona oşenii sau oltenii, dacă s-ar nega zilnic şi agresiv existenţa Ţării Oaşului sau a Olteniei? » — scrie Smaranda Enache într-un interviu recent, pe tema regionalizării ratate, din revista 22. 
Afirmația e orientată și confuză. Nici oltenii, nici oșenii nu au aparțin unei entități identitare diferite de cea a românilor, nu se plâng că sunt amenințati de dispariție sau de absorbție și nu cer pentru protecție, nu solicită privilegii pe acest temei, nu vor sau nu încearcă să-i elimine pe cei de altă identitate (nici măcar pe ungurii pripășiți în Oltenia, din zonă lor de locuire și de viețuire, pe temeiul că ar exista un pericol de «corcire».


Sunt de acord cu S. E. că : «Ar fi mai productiv să se înfiinţeze o comisie de dialog, pentru a evalua obiectiv şi corect avantajele şi riscurile unei astfel de regiuni cu majoritate maghiară.»
Mă propun membru al acestei viitoare Comisii în calitatea mea de cunoscător al culturii și psihologiei ardelenilor de ambe neamuri. Din comisie ar trebui să facă parte persoane capabile să evalueze științific, economic, demografic, psihologic și istoric chestiunea relațiilor dintre nivelul de viață, natalitate, aprecierea demografică a zonei de referință, evoluția situației după 1989 din zona, să realizeze un bilanț înainte de a face propuneri de soluții. 
De mare importanță ar fi realizarea unei ample anchete privitoare la opiniile locuitorilor zonei și o analiză a declarațiilor de naționalitate făcute cu ocazia recenzămintelor recente sau mai vechi. 
«Comunităţile istorice minoritare de rangul şi dimensiunea celei maghiare au în statele UE statute speciale, menite să le conserve identitatea, dar şi să le întărească loialitatea faţă de statul în care trăiesc. Cu cât drepturile sunt mai substanţiale, mai consolidate şi mai puţin supuse riscului revizuirii, cu atât tentaţia secesiunii, a autoizolării este mai mică. »
Mă îndoiesc de temeiul științific al afirmației anterioare, care exprimă mai degrabă o dorință. Loialitatea depinde de factori psihologici și educaționali tradiționali, care nu se pretează încă decât la descrieri inuitive și nu la afirmații definitive. 


Sunt de acord cu Smaranda Enache care deplânge «autismul forţelor politice româneşti, care se pierd în jocuri minore». Aș putea subscrie și eu la afirmația că :«Nu există pericol mai mare pentru o societate modernă decât laşitatea de a [nu] răspunde marilor provocări.» Guvernele românești de după 1989 nu au avut coloană vertebrală, au navigat la vedere, fără busolă. Li se potrivește, am mai scris-o, descrierea lui Mircea Eliade in «Piloții orbi». S-au lăsat șantajați și au acceptat ca parteneri formațiuni pseudo-politice etnice, ca UDMR-ul, care nu reprezintă interesele reale ale comunității minoritare maghiare din România ci interesele unor grupuri de putere, ale unei elite economice maghiare care colaborează de două decenii cu securi-comunismul reciclat, unii și de mai demult, securi-comunism care nici el nue reprezentant al intereselor românești. Când se va înțelege de ungurii săraci că sărăcia lor nu e vina românilor, se va ajunge la înțelegerea la care oameni de bună credință visează.
Dan Culcer