Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din iunie 14, 2015

APA TRECE, PIETRELE RĂMÂN

APA TRECE, PIETRELE RĂMÂN a fost titlul unei rubrici pe care am susținut-o aproape un an la Vatra. Până când am provocat, din naivitate, un soi de coaliție internă în redacție, în urma căreia mi s-a interzis să semnez două texte în același număr. Dacă ar fi fost doar o chestiune de echilbru, puteam menține rubrica sub pseudonim, doar cu era vorba de critică literară. Nimeni nu a discutat despre conținutul rubricii, ceea ce dovdește că era vorba de o pedeapsă pentru opoziția mea la numirea unui coleg și prieten într-o funcție pe care nu o stăpânea (cea de secretar de redacție). Opoziția mea a fost luată totuși în seamă, devreme ce funcția ce i s-a încredințat lui Mihai Sin echivala cu cea de redactor-șef adjunct. 
Iată ce scriam la un moment dat :

« Există o conştiinţă a istoriei, o conştiinţă istorică dar există şi conştiinţa istoricului, fără de care istoriografia nu s-ar deosebi cu nimic de grafia partizană a cronicarilor îndatoraţi uneia sau alteia dintre partidele boiereşti care îşi…

Despre Grupul Bilderberg. A tunat și s-au adunat!

Cine i-a desemnat pe ăștia? Nimeni, s-au auto-desemnat și funcționează prin cooptare. Adică adună inși care pot influența mersul acetei lumi fiindcă sunt deja puternci sau sunt gata să-i slujească din locul unde sunt, pe cei puternici care i-au adunat prin cooptare. Aș vrea să știu cine a  făcut prima listă și pe ce criterii? Cine dă banii pentru mâncărică și hotel? A tunat și s-au adunat! Citește, traduce și dă mai departe.
Le Collectif Indépendance des Chercheurs 
http://science21.blogs.courrierinternational.com/
http://www.mediapart.fr/club/blog/Scientia Bilderberg 2014 : un contexte sous tension (I) Bilderberg 2014 : un contexte sous tension (II) Bilderberg 2014, cette semaine à Copenhague Bilderberg 2014 : un contexte difficile Bilderberg 2014 : une rencontre sur fond de crise Bilderberg 2013 : des puissances en crise (I) Bilderberg 2013 : des puissances en crise (II) Bilderberg 2013 : des puissances en crise (III) Bilderberg, Trilatérale, "théorie du complot"...

Luca Pițu și moartea

Am primit de la Ani Pițu, prin mesaj electronic (mel) vestea tristă și mereu oricum neașteptată a morții lui Luca Pițu, soțul ei, scriitorul care a inventat un limbaj și care și-a înscris numele printre inovatorii limbii române. 
Nu putem ști care dintre hibridi(o)zările sale se vor dovedi viabile, dar studiul acestora va permite, sper, o mai bună înțelegere a posibilităților limbii române.
Am fost prieteni de la distanță, nu știu să fi avut ocazia de a ne vorbi, ne-am scris nu multe mesaje, după 1990, am primit cărțile sale cu dedicație, mai ales pe cele din urmă, unde făcea un soi de memorialistică hâtră și tristă. Am avut un prieten comun, pe Marian Popa, despre care ceream vești de la Luca Pițu, atunci când, multă vreme, nu le mai aveam direct de la sursă.
Să se odihnească acolo unde și-a ales locul de odihnă, la Focșani, cel care excitase limba română uneori până la orgasm.
Doi cuvincioși autori «erotomani» ne-a dăruit România, prin Moldova de Vest, pe Emil Brumaru și pe Luca Pițu. S…

De la realismul socialist la realismul magic. Lenin în Polonia

Grație memoriei și efortului lui Dezideriu Dudas, neobosit drumeț pe cărările Internetului, dispunem acum de cea mai verosimilă versiune a acestui banc, un adevărat clasic al esteticii realiste. Am introdus mici modificări, necesare poate.
Bancu' cu Lenin în Polonia :
Leonid Brejnev vrea să comande un tablou cu tema «Lenin în Polonia». Din păcate, toți pictorii ruși contactați în acest scop, formați în dogmatismul strict al școlii realiste, nu reușesc să transpună în pictură un eveniment care nu a avut niciodată loc. — Tovarăse Brejnev, se plâng ei, am vrea să facem pictura, dar nu putem: e împotriva formației noastre. In cele din urmă, in disperare de cauză, Brejnev e obligat să apeleze la bătrânul pictor evreu, Levy. — Desigur, spune Levy, aș prefera sa pictez intâmplări reale, dar voi face tabloul dacă asta dorești, tovarășe Brejnev. Este o onoare pentru mine. In fine, vine și ziua vernisajului. Toată lumea rămâne cu ochii ațintiți pe tabloul care înfățișează un bărbat aflat în p…