Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie 13, 2022

Bogdan Petriceicu Hașdeu : «liberul schimb între naţiuni, ca bază a concurenţei, este o gravă erezie, socotind că libera concurenţă nu poate juca decât între naţionali.»

 Exact aceleaşi idei le vom găsi şi în articolele politice scrise de Eminescu. Naţionalismul a avut un mai puter nic accent antisemit la Bogdan Petriceicu Haşdeu. Intr-o broşură despre "industria naţională, industria străină şi industria ovreiască faţă de principiul concurenţii", poziţia lui Haşdeu este neted antisemită; pentru el Evreii sunt agenţii cei mai periculoşi ai acaparării şi exploatării bogăţiilor naturale ale ţării. Haşdeu atribuia Evreilor tendinţa “de a caştiga fără muncă", “o lipsă a simţului de demnitate şi o vrăjmăşie contra tuturor popoarelor. Este surprinzător la marele istoric şi filolog vasta lui cultură Intr-un domeniu de specialitate străin preocupărilor lui. Studiase pe Adam Schmith. Ricardo, Malthus. Rossi, Sismondi. Frederic List şi a ajuns la concluzia că liberul schimb între naţiuni, ca bază a concurenţei, este o gravă erezie, socotind că libera concurenţă nu poate juca decât între naţionali.

Demondailizarea muzicii. Regăsirea coeziunii sociale

Împotriva individualismului. Thierry Decruzy a făcut o legătură între muzică și controlul mulțimilor. Muzica are un rol de legătură socială, care permite unei comunități să vibreze la unison în timpul sărbătorilor populare, dar poate fi, din contra, o modalitate de separare reciprocă, fiecare preferând să asculte propria lor muzică. Cu căștile înșurubate pe urechi, comunicarea cu cei din jurul său nu mia este permisă. O muzică este vie și aparține tuturor participanților care vor cânta în armonie, ceealaltă este moartă, dezvoltată datorită unei tehnologii din ce în ce mai eficiente,  care va fi o modalitate excelentă de a controla mulțimile datorită amplificării și înregistrării efectului psihic. Față de globalizarea observată a muzicii, autorul nu se oprește la o simplă observație, dar vrea să -și facă cititorul atent la problema unei alegeri muzicale.  Devine urgentă reconstrucția gustului pentru cântec colectiv, ca ciment al comunităților noastre eureopene. Cu evitarea, ca soluție,