sâmbătă, 25 septembrie 2010

Quand la CIA infiltrait les milieux artistiques et culturels (vidéo ARTE 50 minutes)

http://my.opera.com/anamorphose/blog/d

  • Fruit de trois ans de recherches, ce documentaire montre comment les services secrets américains ont manipulé les milieux artistiques et intellectuels européens pendant la guerre froide. Beaucoup d’écrivains travaillèrent ainsi pour la CIA, très probablement à leur insu.
  • Dans les années de l’après-guerre, les services secrets américains lancent une vaste opération d’infiltration des milieux européens de la culture. Ils lui consacrent plusieurs millions de dollars et s’appuient sur un organisme, le « Congrès pour la liberté de la culture », dont le siège se trouve à Paris. La capitale française est un lieu stratégique pour publier des revues lues jusqu’en Afrique, en Amérique latine et dans les pays arabes. Le Congrès pour la liberté de la culture s’intéresse aux artistes et intellectuels de gauche, qu’il essaie de soustraire à l’influence marxiste et de gagner à la cause américaine. En France, la revue « Preuves » dirigée par Raymond Aron constitue le fer de lance de cette diffusion de la pensée anticommuniste.
  • En Allemagne, le „Kongress für kulturelle Freiheit“ naît en juin 1950 à Berlin, en zone d’occupation américaine. La revue Der Monat reçoit les premiers subsides de la CIA vers 1958. Elle compte parmi ses collaborateurs d’éminents journalistes et les principaux représentants des maisons d’édition en Allemagne fédérale. Le Congrès dispose ainsi de relais à Berlin, Munich et Francfort. Il s’établit aussi à Cologne où il développe des relations privilégiées avec les rédactions de la presse écrite et de la télévision. Heinrich Böll, futur Prix Nobel de littérature (en 1972), est approché et travaillera – plusieurs documents le confirment – pendant plus de dix ans pour le Congrès et ses différentes organisations. Sans savoir qu’il oeuvre en fait pour la CIA ? C’est ce que pense Günter Grass, autre cible de l’agence américaine. Au-delà de ces deux personnalités, toute la fine fleur des arts et des lettres a été approchée par les services secrets américains et leur a apporté son soutien, le plus souvent sans le savoir. C’est ce que montre très bien ce documentaire, fruit de trois ans de minutieuses recherches.

Scărpinatul în cap, o metodă pentru dezactivarea genei prostiei?

Aflu din presă că «Gena prostiei a fost descoperita de cercetatorii americani, in urma unui studiu pe soareci, fiind botezata "gena Homer Simpson", dupa faimosul personaj din serialul de televiziune animat Homer Simpson.
Gena este activa in acea parte a creierului care regleaza modul in care animalele acumuleaza noi cunostinte si isi creeaza amintiri.

Dezactivarea acestei gene a facut ca soarecii inclusi in studiu sa devina mai descurcareti atunci cand au fost asezati intr-un labirint, iar memoria lor s-a dezvoltat mai mult.

"Marea intrebare este de ce noi - sau soarecii - detinem o gena care ne face mai putin destepti, o gena Homer Simpson", a spus John Hepler, profesor de farmacologie, autor al acestui studiu. "Cred ca nu vedem tabloul complet. RGS14 ar putea fi o gena de control cheie intr-o zona a creierului unde, atunci cand este dezactivata, se emit semnale privind capacitatea de invatare sau de memorare", a mai spus acesta.

Oamenii de stiinta stiau de mult de existenta genei RGS14 la oameni, transmite Daily Mail.

Acestia au descoperit ca la soareci la care aceasta gena a fost dezactivata, regiuni ale creierului care nu functionau corespunzator pana atunci au inceput sa primeasca mai multe impulsuri electrice. Ca urmare a acestui lucru, soarecii au inceput sa recunoasca obiecte amplasate in custile lor.

De asemena, soareceii au resit sa parcurga labirintul mult mai usor. Oamenii de stiinta sustin ca dezactivarea genei RGS14 nu ar afecta cu nimic functionalitatea creierului, insa i-ar da o mai mare capacitate de memorie.»


Câteva chestiuni mi-au trecut prin minte de când mi-am dezactivat singur gena, scărpinânu-mă la cap, căci înainte stam ca Badea Gheorghe, care, cum știți, la întrebarea unui firoscos care tocmai trecea pe acolo : Ce faci, Bade Gheorghe, șezi și cugeți? - a răspuns cu modestie : Ba, numa' șed. Așa și eu.
  1. Care este atitudinea de luat în cazul oamenilor politici în general, și a celor aflați la putere în România. Cerem dezactivarea genei sau căutăm alții care au deja gena asta dezactivată?
  2. Ce se va întâmpla, oricare variantă am alege-o? Voi fi mai bine conduși sau mai ușor păcăliți?
  3. Nu-mi mai trece altă întrebare prin cap. Poate că mi s-a reactivat deja gena, metoda scărpinatului neavând efecte durabile.

joi, 23 septembrie 2010

Scurt și cuprinzător. Gheorghe Zob. Temeiul actiunii de falsificare

Găsesc într-un comentariu la un mic eseu al Constanței Corbea, dintr-o publicație on line pe care o monitorizez, Acum TV, aceste explicații despre
 (14-2-2005 la 00:00)
Temeiul actiunii de falsificare
«Prima cauza este ca sînt prea putine valori raportate la mulțimea celor care le doresc. Prea puține valori sînt pentru că oamenii nu accepta să trăiască autentic descoperind ei inșiși valori.
A doua cauză se situează undeva in zona invenției geniale: marfa tuturor mărfurilor, banul. Totul poate fi transformat in ban deci si valoarea materiala si spirituala. Este un moment istoric cantitativ in lume, moment in care poate fi aplicata aritmetica. Intr-o societate de calitate, aritmetica e neputiincioasa si omul nu mai poate fi calculat si deci nu mai poate fi evaluat in unitati marfare. Nu sintem in acel moment, bineinteles.»
Zob Gheorghe
Excelentă observație, despre originalitate ei nu mă pot pronunța.