joi, 26 mai 2011

Un semn de carte : Romulus Guga

Scriitorul ar fi împlinit în acest iunie 2011, 72 de ani. Romulus Guga s-a născut la 2 iunie 1939, la Oradea, şi a murit la 18 octombrie 1983, la Tîrgu-Mureş. A debutat cu poezie în 1958, în revista "Tribuna" de la Cluj. A fost redactor-şef al revistei “Vatra”, apărută la Târgu-Mureş, de la fondarea acesteia, 1971, până la moarte. Scrieri : “Bărci părăsite”, versuri,EPL, 1968, “Totem”, versuri, Editura Cartea Românească, 1970, “Nebunul şi floarea”, roman, Editura Dacia, 1970, ediţia I, ediţia a II-a, Editura Tipomur, 1991, cu o postafţă de N. Băciuţ, “Viaţa postmortem”, roman, Editura Cartea Românească, 1972, “Sărbători fericite”, roman, Editura Cartea Românească, “Adio, Arizona”, (Spovedania unui naiv, făcută în faţa unui autor din provincie), Editura Dacia, 1974, “Paradisul pentru o mie de ani”, roman, Editura Eminescu, 1974, “Evul mediu întâmplător”, teatru, Editura Eminescu, 1984, “Poezii”, Editura Dacia, 1986.
Am fost părtași la realizarea unui proiect, revista Vatra din Târgu Mureș. Fiecare dintre cei care au lucrat la construcția asta va fi avut un rost și poate tuturora li se va mulțumi, într-o zi. În anul acesta se vor fi împlinit probabil patru decenii de la realizarea acestei fotografii.
Prin ceasul dus la reparat de Romi Guga, dar ținut la nivelul inimii de mine, imaginea capătă un neașteptat sens simbolic. Un alt ceas a continuat să ticăe pentru mine. Al lui Romi s-a oprit. Scriitor patetic, romantic, prețios uneori, ironic, curajos sau volatil, Romulus Guga va avea șansa de a dăinui nu doar prin paginile de literatură ci și participând, ca și mine, la punerea anilor noștri tineri la temelia unei reviste care dăinuie de 40 de ani.

Când eram mai tineri, nu știam că uneori ceasurile se opresc  și nu pot fi mereu reparate.
Dan Culcer