Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din septembrie 11, 2011

Exilul - o manifestare a instinctului moral

Specializat în studierea expresionismului, bun cunoscător al culturii germane din prima jumătate a secolului XX, Jean-Michel Palmier a publicat în 1988 la editura Payot primul tom masiv al unei sinteze.
Studiul său, intitulat Weimar în exil, urmăreşte «destinul emigraţiei intelectuale germane antinaziste în Europa» între 1933 şi 1940, adică de la incendierea Reichstagului la războiul civil din Spania. AI doilea volum va fi dedicat emigraţiei antinaziste în Statele Unite.
Este o cercetare de istoria culturii care face apel la arhive puţin răscolite până acum, începutul unei sinteze de reală anvergură.
Ca deobicei, două posibilităţi de lectură se oferă, una reintegratoare, în contextele istorice, sau una actualizantă. Fără să operăm cu ieftine paralelisme, tentaţia unei lecturi actualizante este puternică, într-atît de stranii sînt similitudinile între valurile succesive ale emigraţiei politice care s-au revărsat asupra Europei occidentale începînd cu 1933 şi continuate pînă azi.
Exper…

A fi actor într-un «articol de fond» din Scânteia

Am regăsit, pe o bucată de hârtie ruptă din marginea unui cotidian românesc, de dinainte de Zaveră, poate chiar Scânteia, notată următoare cogitațiune ironică a unui bun «comediante» din Târgu Mureș, Mihai GINGULESCU :
«Aș vrea să joc un rol într-un articol de fond din Scânteia.»
Nu știu dacă a avut ocazia. Poate doar dacă i s-a repartizat un rol în Ziariștii lui Alexandru Mirodan sau în Mielul turbat de Aurel Baranga, comediografi care aveau vocația unor autori de articole de fond din Scânteia, în perioada ei social-combativă, înainte de 1970, pe vremea lui Dumitru Popescu-Dumnezeu. Astfel de autori aveau valoare de ersatz-uri, «înlocuitorii» lui Caragiale, ca să folosesc termenul lansat, pentru a denumi ierburile fripte care se vindeau sub numele de cafea cu înlocuitori, pe vremea Răposatului.
d.c.

Limba română inovează chiar și prin semidocți.

Sursă :
Vrancea. Personalitati remarcante. Un remarcabil cuvânt valiză : personalități remarcante. Marcante+remarcabile. Limba română inovează chiar și prin cei care au început să o uite.
Cuvântul este folosit pe un sit altfel interesant, unde am ajuns căutând date despre istoricul literar Emil Boldan.Felicitări pentru interesanta inițiativă.
Scriitori evrei nascuti in Focsani Felicia Antip Fiica doctorului Moise Solomon din Focsani. Ziarista de valoare; locuieste la Bucuresti. Cunoscuta prin prezentarile de carti franceze sau engleze (multe dintre ele scrise de autori evrei) pe care le publica saptamanal, de peste trei decenii. A fost redactor de politica externa al revistelor "Lumea" si "Tribuna Romaniei", a tradus in romaneste o serie…