Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din mai 3, 2015

Camil Petrescu. Problemele muncii intelectuale

Sursă http://www.socialeast.ro/camil-petrescu-ce-ne-preocupa-problemele-muncii-intelectuale/

Camil Petrescu, Ce ne preocupă… (Problemele muncii intelectuale sunt dintre cele mai complexe și nu pot fi discutate decât într-o gazetă consacrată exclusiv lor), în Săptămâna muncii intelectuale și artistice, an I, nr. 3 din 18 ianuarie 1924


Am crezut suficient, când am pornit apariția Săptămânii, ca în loc de un program, să lăsăm să reiasă din însuși cuprinsul gazetei ideile care ne preocupă, atitudinea pe care o avem față de toate manifestările sociale și politice de la noi, limanurile către care ne îndreptăm.

Un „program” ni se pare prea pedant. Uitaserăm că suntem în țara suspiciunilor posibile.

E adevărat că noi înșine nu putem suferi echivocurile. Pentru că lămuririle date înainte și după apariția gazetei n-au fost suficiente, le întregim în numărul de față. Firește că într-un mod cu totul sumar, global rămânând ca fiecare problemă indicată să facă obiectul unor articole anume.

Săptămâna mun…

Pălăvrăgeala Magna

De ceva zile, puține, tot intelectualul are păreri despre intervenția scriitorului Nicolae Breban la înscăunare dlui Radu Boroianu ca director al noi versiuni, post băsesciene, a Institului Cultural Român. Pe blogul poetului Dorin Tudoran citesc această intervenție de bun simț :
Jordan Dorin Tudoran2 days ago
Distinse domnule Dorin Tudoran si [acelor] distinsilor domni oameni de cultură (sic) care se-nfierbântă în acest subiect (numirea noului presedinte I.C.R.). Ce bine ar fi daca v-ati consuma energia si inspiratia in scopuri de cultura, de conservarea ei si mai ales de susținerea valorilor culturale, adevarate, romanesti. Intelectualitatea de astazi, ma refer la cea scriitoriceasca, este mai mult ocupata de politichie decat de a-si forta mintea in a scrie lucruri frunoase si interesanteLupta asta pentru putere vă distruge, domnilor...Asa cum România este lipsita de sosele, de infrastructura economica normala, asa si arta de dupa 1990 a cazut intr-o mizerie lamentabila. Personal,n…