duminică, 8 aprilie 2018

Pe marginea unor mișcări de stradă la Florența

Pe marginea unor mișcări de stradă la Florența
Privesc pe ecranul unui televizor în Franța o «bandă de senegalezi» care înaintează ca un tăvălug pe o stradă centrală din Florența distrugând tot ce le stă în cale, tot ce se poate distruge.
O întrebare simplă, totuși. Ce caută niște senegalezi în Italia? Chiar dacă ar fi zonă de război, nu Italia este implicată ca țintă a migrației, ci Franța. Se miră cineva că vin africani și orientalii mijlocii? în Auropa (sic!). 
Normal, li se instalează releuri de televiziune, au acces la televiziunea prin satelit, privesc emisiuni care le arată cât de bine trăim în Europa. Li se dă ocazia să parieze pe cursele de cai din Franța. Li se vorbește despre drepturilel omului și despre tradiția franceză de protectia a azilanților. 
Își distrug actele și plătesc sume uneori imense unor călăuze pentru a ajunge pe acest continent incontinent. Uneori călăuzele se dovedesc a fi de fapt neguțători de sclavi, care îi exploatează fără milă pe cei cărora le oferiseră drogul visului, a sucesului ca la televiziune. Cu sumele plătite călăuzelor migranții ar putea crea intreprinderi locale, gospodării, pentru un regim de autosuficiență, prin microcredite, de pildă. Dar minciuna, propaganda, manipularea, invidia, speranța de mai bine, disperarea în fața răului endemic din patriile lor, îi fac pe acești oameni tineri să fugă cu orice risc.
Dar se poartă ca niște elefanți în prăvălia cu porțelan. De ce ar face altfel, nu e civilizația și orașul lor? Ar putea chiar da foc, incendia aceste cetăți străine, așa cum au făcut strămoșii celor din Europa când au plecat înarmați să pună mâna pe resursele locale și să-și exporte egocentrici modelul lor de viață, în cruciadele orientale sau în colonii. Iar poate curând senegalezii vor reveni pentru a fi angajați pe salarii de mizerie ca să reconstruiască învechitul oraș al Renașterii. Înainte sau după incendiu? Dan Culcer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu