sâmbătă, 5 martie 2016

Scriitorii care au dezaprobat acțiunile lui Paul Goma

 Interesantă probă suplimentară pentru comportamentul unor scriitori români în cazul Paul Goma. «Gabriel Andreescu citează, apoi, dintr-o informare referitoare la dezaprobarea acţiunilor lui Paul Goma – în conformitate cu aşteptările autorităţilor comuniste – de către anumiţi scriitori: „Deţinem date din care rezultă poziţia de dezaprobare şi desconsiderare faţă de Paul Goma [...] a scriitorilor Nina Cassian, Geo Dumitrescu, Valeriu Râpeanu, Mircea Sântimbreanu, Constantin Abăluţă, Ion Lăncrănjan, Eugen Barbu, Fănuş Neagu – alături de a lui Alexandru Ştefănescu (secretarul secţiei de proză a ASR (corect: ASB – Asociaţia Scriitorilor din Bucureştiţ)”
Dar — comentează Alex. Ștefănescu — eu n-am fost NICIODATĂ secretarul secţiei de proză a ASB. Gabriel Andreescu mă confundă probabil cu prozatorul Al. I. Ştefănescu (1915-1984), soţul Ninei Cassian. [Așa este !]
Iată şi interpretările care n-au nicio legătură cu realitatea. Gabriel Andreescu pleacă de la premiza că un tânăr ca mine care a fost „vulnerabilizat” printr-o anchetă brutală în anii studenţiei nu putea fi ulterior decât precaut şi concesiv în relaţiile cu Securitatea. Având o idee prestabilită în minte, el a căutat a posteriori argumente în favoarea ei. Aşa se explică de ce s-a grăbit să mă confunde cu Al. I. Ştefănescu şi să mă indice ca pe unul dintre scriitorii angajaţi în minimalizarea premeditată a lui Paul Goma. »
Criticul Alex. Ștefănecu nu are nimic comun cu fostul șef al comisiei care aplica epurarea bibliotecilor României, prozatorul ratat Al.I.Ștefănescu, soț încornorat și iubit al Ninei Cassian (după cum reiese din jurnalul poetei, una din salopetele cele mai active ale deceniilor postbelice.)
Cât privește dezaprobarea acțiunilor lui Paul Goma, ea s-a realizat pe fondul contra-propagandei organizate de Securitate, care-l prezenta pe prozatorul protestatar rând pe rând marcat de etichete considerate dintre cele mai infamante oficial sau neoficial : evreu, agent KGB, soț de evreică, cu un socru activist cominternist, provocator, agent CIA, anticomunist, în funcție de destinatarii dezinformării și de ideologia acestora.
Nina Cassian  sau Al.I Ștefănescu vor fi făcut asta din convingere, de frică sau din conformism? Dar așa-zisul non-coformist Geo Dumitrescu? Pe Constantin Abăluță îl putem întreba direct, fiidncă trăiește. Poate ne spune ce motivații avea.
Cum am mai scris altundeva, membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor în anul 1977 erau toți șantajabili de către Securitate și fie au chiar fost șantajați cerându-li-se să dezaproba acțiunile lui Paul Goma, fie știindu-se șantajabili cu păcate diverse, au luat-o ei înaintea Securității pentru a se proteja (de la Fănuș Neagu la Ioanichie Olteanu și Geo Bogza, toți beneficiau, pe o listă aflată în arhivele CNSAS, de adnotări securistice care au stat la baza șantajului sau supunerii lor).

Extras din articolul «În legătură cu afirmaţiile lui Gabriel Andreescu despre mine» de Alex. Ştefănescu Sursa : http://www.romlit.ro/n_legtur_cu_afirmaiile_lui_gabriel_andreescu_despre_mine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu