Treceți la conținutul principal

Țara Cailor are o populație fluctuantă și nenumărabilă

Când, în Țara Cailor, dau de unii bipezi Yahoo care n-au emigrat, mă cuprinde o mirare. Ori au o muscă pe căciulă, de le e frică să se «repatrieze», ori au convingeri politice sau etice care îi împiedică să creadă că patria lor ar fi alta decât aceea unde strămoșii lor tocmai ajunseseră din migrare în migrare, ori nu au vreo competență care ar fi valorificabilă și valorizantă în străinezia, ori sunt patrihoți de-ai noști, comasați sub steag fals sau străin. Din această dilemă, produsă de o controversă cu subsol demografic, nu vom putea ieși. Onomastica, et(n)ica și genealogia speciei este atât de complicată și controversată că nici un demograf nu-i va putea număra, așa cum se întâmpla pe vremuri cu caii din herghelia pe care lacheul Yohn nu-i putea număra fiindcă își schimbau numele precum hamurile roase, pășteau și se bălegau peste tot, dar nu stăteau pe loc, jucăușii! Așa că Lordul nu va afla niciodată câți Yahoo se aflau la un moment dat în Țara Cailor, câți au emigrat, câți au murit pe tărâmuri străine, de moarte bună, de pandemii sau de mâna cuiva. În concluzie, Țara Cailor a avut, are și va avea o populație fluctuantă și nenumărabilă, o vreme. Până va veni vremea numărătorii.

Bibliografie : Jonathan Swift, Călătoriile lui Gulliver, Călătorie în țara cailor (A Voyage to the Houyhnhnms)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Alegeri la scriitori. Mica publicitate sau Mica duplicitate

Nu am pentru moment decât titlul. Sunt convins că voi găsi subiectul și sper, de-asemenea, că voi găsi tonul necesar. Probabil după alegerile care se arată la orizontul patriei noastre de hârtie.
Până atunci, iată textul unei scrisori trimise președintelui Uniunii Scriitorilor din România, în întâmpinarea apropiatelor alegeri pentru postul pe care îl ocupă, încă. Cred că nu e greu de pronosticat : Nicolae Manolescu va fi reales. Printre altele, pentru că o seamă de electori sunt eliminați, privați de dreptul de vot, printr-o prevedere «statutară».

Stimați colegi,
Prin expresiile prezente în textul de mai jos, extras din convocatorul emis de Uniunea Scriitorilor din România la data de 16 Feb 2018, constat că sunt împiedicat să votez, mi se interzice să votez la aceste alegeri.
Lipsa prevederii normale, a votului prin împuternicire, ne interzice realmente de a ne exercita dreptul la vot, tuturor celor care, din motive diverse, nu se pot deplasa sau nu vor a se deplasa în localitatea u…

Această melodie simplă : Un milion de trandafiri roșii

Această melodie simplă, dar mai ales, mișcare din sala în care se rotesc, prinși în vârtejul vieții și iubirii, atâția oameni apropiindu-se de senectute, fericiți încă, mi se pare o romantică metaforă a vieții nostre, dacă nu a tuturora, măcar a majorității. Mereu în căutarea perechii pentru a se lansa pe ringul lunecos, lustruit, aparent luminos, fiecare adaptând un ritm comun în mișcări adesea stângace, înconjurați de culisele întunecate ale sălii de dans, de unde se pleacă, devreme sau târziu, dar se pleacă ineluctabil, atunci când pentru cei prezenți organizatorii ne anunță sec : Balul s-a teminat!!

Dominque Moisan