Treceți la conținutul principal

De la realismul socialist la realismul magic. Lenin în Polonia

Grație memoriei și efortului lui Dezideriu Dudas, neobosit drumeț pe cărările Internetului, dispunem acum de cea mai verosimilă versiune a acestui banc, un adevărat clasic al esteticii realiste. Am introdus mici modificări, necesare poate.

Bancu' cu Lenin în Polonia :

Leonid Brejnev vrea să comande un tablou cu tema «Lenin în Polonia». Din păcate, toți pictorii ruși contactați în acest scop, formați în dogmatismul strict al școlii realiste, nu reușesc să transpună în pictură un eveniment care nu a avut niciodată loc. — Tovarăse Brejnev, se plâng ei, am vrea să facem pictura, dar nu putem: e împotriva formației noastre. In cele din urmă, in disperare de cauză, Brejnev e obligat să apeleze la bătrânul pictor evreu, Levy. — Desigur, spune Levy, aș prefera sa pictez intâmplări reale, dar voi face tabloul dacă asta dorești, tovarășe Brejnev. Este o onoare pentru mine. In fine, vine și ziua vernisajului. Toată lumea rămâne cu ochii ațintiți pe tabloul care înfățișează un bărbat aflat în pat cu o femeie ce seamăna izbitor cu nevasta lui Lenin, Nadejda Krupskaia.
 — Cine e bărbatul? intreaba, stupefiat, Brejnev. — E Troțky, răspunde pictorul.— Și femeia, continuă Brejnev, cine e? — Păi, tovarășe Brejnev, e soția lui Lenin.— Și Lenin? Unde e Lenin?— Lenin? unde să fie? În Polonia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Alegeri la scriitori. Mica publicitate sau Mica duplicitate

Nu am pentru moment decât titlul. Sunt convins că voi găsi subiectul și sper, de-asemenea, că voi găsi tonul necesar. Probabil după alegerile care se arată la orizontul patriei noastre de hârtie.
Până atunci, iată textul unei scrisori trimise președintelui Uniunii Scriitorilor din România, în întâmpinarea apropiatelor alegeri pentru postul pe care îl ocupă, încă. Cred că nu e greu de pronosticat : Nicolae Manolescu va fi reales. Printre altele, pentru că o seamă de electori sunt eliminați, privați de dreptul de vot, printr-o prevedere «statutară».

Stimați colegi,
Prin expresiile prezente în textul de mai jos, extras din convocatorul emis de Uniunea Scriitorilor din România la data de 16 Feb 2018, constat că sunt împiedicat să votez, mi se interzice să votez la aceste alegeri.
Lipsa prevederii normale, a votului prin împuternicire, ne interzice realmente de a ne exercita dreptul la vot, tuturor celor care, din motive diverse, nu se pot deplasa sau nu vor a se deplasa în localitatea u…

Această melodie simplă : Un milion de trandafiri roșii

Această melodie simplă, dar mai ales, mișcare din sala în care se rotesc, prinși în vârtejul vieții și iubirii, atâția oameni apropiindu-se de senectute, fericiți încă, mi se pare o romantică metaforă a vieții nostre, dacă nu a tuturora, măcar a majorității. Mereu în căutarea perechii pentru a se lansa pe ringul lunecos, lustruit, aparent luminos, fiecare adaptând un ritm comun în mișcări adesea stângace, înconjurați de culisele întunecate ale sălii de dans, de unde se pleacă, devreme sau târziu, dar se pleacă ineluctabil, atunci când pentru cei prezenți organizatorii ne anunță sec : Balul s-a teminat!!

Dominque Moisan