duminică, 14 iunie 2015

De la realismul socialist la realismul magic. Lenin în Polonia

Grație memoriei și efortului lui Dezideriu Dudas, neobosit drumeț pe cărările Internetului, dispunem acum de cea mai verosimilă versiune a acestui banc, un adevărat clasic al esteticii realiste. Am introdus mici modificări, necesare poate.

Bancu' cu Lenin în Polonia :

Leonid Brejnev vrea să comande un tablou cu tema «Lenin în Polonia». Din păcate, toți pictorii ruși contactați în acest scop, formați în dogmatismul strict al școlii realiste, nu reușesc să transpună în pictură un eveniment care nu a avut niciodată loc. — Tovarăse Brejnev, se plâng ei, am vrea să facem pictura, dar nu putem: e împotriva formației noastre. In cele din urmă, in disperare de cauză, Brejnev e obligat să apeleze la bătrânul pictor evreu, Levy. — Desigur, spune Levy, aș prefera sa pictez intâmplări reale, dar voi face tabloul dacă asta dorești, tovarășe Brejnev. Este o onoare pentru mine. In fine, vine și ziua vernisajului. Toată lumea rămâne cu ochii ațintiți pe tabloul care înfățișează un bărbat aflat în pat cu o femeie ce seamăna izbitor cu nevasta lui Lenin, Nadejda Krupskaia.
 — Cine e bărbatul? intreaba, stupefiat, Brejnev. — E Troțky, răspunde pictorul.— Și femeia, continuă Brejnev, cine e? — Păi, tovarășe Brejnev, e soția lui Lenin.— Și Lenin? Unde e Lenin?— Lenin? unde să fie? În Polonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu