vineri, 27 iunie 2014

Un eveniment aproape uitat

Am uitat acest eveniment. Este a doua oară că mi se atribuie un soi de premiu. Prima dată pentru o traducere din maghiară. Premiul corespundea unei sume, dar am uitat valoarea.
O diplomă de excelență pentru volumul de poeme, Utopia, 2010. O valoarea strict simbolică
Transcriu informația din ziaruluâ local, Cuvântul liber. Nu știu dacă în afară de Vatra, vreo publicație locală  să fi recenzat volumul. Deși trebuie să scriu aici că un astfel de volum bilingv nu există în toată cultura română. Nici în cea maghiară, de altfel. Dincolo de orice judecată de valoare.

« GALA PREMIILOR LITERARE ALE ASOCIATIEI SCRIITORILOR DIN TÂRGU-MURES SI ALE EDITURII "ARDEALUL”

- Cultural -
nr. 910 / 14 Decembrie, 2011


Gala premiilor literare din acest an a avut loc sambata, 10 decembrie 2011, in sala de sedinte a revistelor Vatra si Lato din Targu-Mures, intr-o atmosfera colegiala si prietenoasa. Poeta si traducatoarea Ileana Sandu, consilier in cadrul Primariei municipiului Targu-Mures, a dat citire mesajului primarului, dr. Dorin Florea, in care s-a subliniat buna conlucrare cu scriitorii, in cadrul diverselor proiecte culturale derulate in ultimii ani, cu accentul pe participarea acestora la zilele orasului. Scriitorii l-au avut in mijlocul lor, facandu-i cunoscute unele proiecte de perspectiva, pe prefectul judetului Mures, Marius Pascan, poet, doctor in filosofie, lector asociat la Universitatea "Petru Maior”.

Momentul festiv a fost precedat si de lansarea noilor aparitii editoriale, iesite de sub teascurile Editurii "Ardealul”, 8 proze scurte & reflectii, aforisme, paradoxuri, de Zeno Ghitulescu, si Amanta lui Dracula, tot proza, de Ioan Suciu Moisa, carti prezentate de criticii literari Al. Cistelecan si Iulian Boldea, si de catre scriitorul Lazar Ladariu, moderatorul intregii manifestari fiind poetul si eseistul Eugeniu Nistor, secretarul breslei scriitorilor. Apoi s-a trecut l-a decernarea premiilor pentru cartile cu continut literar, aparute in 2010. Juriul Filialei Targu-Mures a Uniunii Scriitorilor, constituit din: Cornel Moraru – presedinte, Zeno Ghitulescu si Eugeniu Nistor – membri, a hotarat acordarea DIPLOMEI DE ONOARE, criticului literar Al. Cistelecan, la 2 decembrie 2011, in cadrul simpozionului organizat la Universitatea "Petru Maior”, cu prilejul sarbatoririi varstei de 60 de ani; de asemenea, analizand toate cartile primite la locul stabilit (redactia revistei Vatra), pana la data limita (7 decembrie 2011), a decis premierea urmatoarelor carti si autori: PREMIUL DE EXCELENTA – scriitorului Dan Culcer, pentru volumul bilingv de poezie Utopia, aparut, in co-editare, la Editura Ardealul & Asymetria (Targu-Mures & Elancourt, 2010); PREMIUL PENTRU POEZIE – scriitorului Viorel Muresan, pentru volumul Buchetul de platina, aparut la Editura Eikon (Cluj-Napoca, 2010); PREMIUL PENTRU PROZA – scriitorului Ion Ilie Milesan, pentru volumul Sub zodia patimilor, aparut la Editura "Ardealul” (Targu-Mures, 2010); PREMIUL PENTRU CRITICA SI ISTORIE LITERARA – scriitorului Iulian Boldea, pentru volumul Aproximatii, aparut la Editura "Contemporanul” (Bucuresti, 2010). De asemenea, juriul a mai decis si acordarea unei DIPLOME revistei LitArt, redactor-sef Adrian Armand Giurgea, pentru popularizarea manifestarilor culturale ale breslei scriitorilor mureseni.

Un alt juriu, doar usor schimbat, a dispus acordarea diplomelor Editurii "Ardealul” din Targu-Mures, editura functionand inca de la infiintarea ei (in 1995) sub egida de onoare a Uniunii Scriitorilor din Romania, acesta fiind constituit din: prof. univ. dr. Cornel Moraru – presedinte, prof. univ. dr. Iulian Boldea si lector univ. dr. Eugeniu Nistor si hotarand, pentru inceput, asumarea diplomelor, acordate anterior, la 6 decembrie 2011, in cadrul manifestarilor culturale organizate la Tarnaveni, scriitorului Aurel Hancu si profesorului-director de biblioteca Gheorghe Moldovan, si, apoi, acordarea unor DIPLOME DE EXCELENTA urmatoarelor personalitati: dr. Marius Pascan – poet, prefect al judetului Mures, pentru sustinerea entuziasta a celor mai autentice manifestari culturale; Kocsis Francisko – poet si traducator, redactor-sef adj. al revistei "Vatra”, pentru frumoasa colaborare in co-editarea Bibliografiei revistei si a antologiilor de proza scurta si de poezie; prof. dr. Virgil Pana – director adj. al Muzeului Judetean Mures, pentru buna colaborare editoriala din ultimii ani; prof. Marin Sara – exdirector al Bibliotecii municipale "Petru Maior”, pentru organizarea unor frumoase manifestari cu scriitorii si cartea de literatura, la Reghin; prof. Mioara Pop – director al Bibliotecii Judetene "Lucian Blaga” Alba, pentru sprijinul sustinut in editarea volumelor anastatice din filosofia lui Lucian Blaga; prof. Adela Ciulea – director al Grupului Scolar "Ion Vlasiu”, pentru promovarea in cadrul scolii pe care o conduce a celor mai importanti scriitori din zona Muresului si a Tarnavelor.

Au fost prezenti la manifestare, alaturi de scriitorii din granitele judetului Mures, membri ai breslei din Cluj-Napoca (Viorel Muresan), Bistrita-Nasaud (Emil Dreptate), din Medias (George L. Nimigeanu, Ioan Veza). Sponsorii manifestarii au fost Primaria municipiului Targu-Mures si Editura"Ardealul”.

(CRONICAR) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu