Treceți la conținutul principal

Dan Culcer. Sosia criticului Nicolae Manolescu

Dan Culcer. Sosia criticului Nicolae ManolescuNicolae Manolescu, critic literar român cu certe calități literare și spirituale, are de vreo două decenii o sosie. Aceasta a reușit să uzurpe personalitatea socială a criticului, sub numele căruia se prezintă și acționează în lumea largă. A început să facă politică, a candidat la președinția României, a dus la surparea, la implozia unui partid politic care reușise să adune printre liderii săi o parte a cremei intelectuale românești, a lingușit un președinte criminal.


Manolescu Nicolae este acum numele unui funcționar de stat care a acceptat să-și renege opiniile politice de frica holycaustologilor, al unui funcționar de stat care a acaparat funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor cu un discurs înșelator pseudo-democratic, și se pregătește să o uzurpe definitiv, peste capul legilor, ajutat de o mașină de vot rodată și specializată în pseudo-unanimități prin ședințele de partid comunist. Sau poate prin efectele inefabilei plutiri suprasociale ale unor privilegiați și foști privilegiți dependenți de drogul supunerii și de democrația hatârului.
Nu poate fi democrat și nici înalt funcționar de stat insul care poate propune sau menține într-un Statut al unei asociații profesionale al cărui președinte este, prevederea că Legea, cu validitate constituțională, care este Statutul Uniunii Sciitorilor din România, poate fi schimbată de o minoritate coalizată pe bază de interese de grup, oridecâte ori este nevoie.

De aceea declar că între sosia lui Manolescu, care bântuie prin Europa, și criticul literar Nicolae Manolescu; pe care l-am cunoscut cândva în România, nu există nici o legătură vizibilă. Dacă nu cumva este vorba de o legătură invizibilă. O dedublare a personalității, care nu a fost încă diagnosticată și care poate fi definită printr-un termen etic : oportunism acut, și unul psihologic : delir de grandoare.

Dan Culcer


P. S. Ion Iliescu a scăpat de condamnarea la moarte doar pentru că a avut șiretenia să o desființeze la timp. Iar de închisoare pe viață va scăpa poate doar pentru că a numit judecători inamovibili care îi sunt îndatorați, pentru că manipularea, subordonarea justiției intereselor private, este prețul cu care se plătește în lume menținerea stabilității politice. Și pentru că va muri poate înaintea ca dreptatea să se facă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …