Treceți la conținutul principal

In atenția Dlui Varujan Vosganian, președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România


In atenția Dlui Varujan Vosganian, președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România



Stimate  coleg,
Dintr-o serie de propuneri și sugestii pe care le-am adresat recent conducerii interimare a Uniunii, după decesul lui Nicolae Manolescu, extrag trei puncte care mi se par de interes comun. Întrucât nu pot participa la adunarea de alegeri, domiciliat fiind în Franța din 1987, nu voi avea ocazia să cunosc opinia colegilor mei privitoare la sugestiile mele.
Vă rog, în consecință, să le prezentați dv., în numele meu, și să solicitați persoanelor care scriu procesul verbal înregistrarea eventualelor reacții la adunarea de la București. Dacă vor exista reacții, vă rog să mi le comunicați.
Iată propunerile mele :
8. Solicit prevederea în Statut a înființării unui colectiv, comisie sau grup de lucru, dedicat scrierii istoriei Uniunii, căruia să i se asigure resursele necesare, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, Academia Română și alte institute de cercetare. Comisia formată din istorici literari specializați și din sociologi ai culturii să se ocupe prioritar de protejarea și recuperarea Arhivei Uniunii Scriitorilor, de valorificarea ei ca resursă istorică, de publicarea rapidă și integrală a proceselor verbale ale Adunărilor Generale, ale Consiliului Uniunii și a Președinției acesteia, ale documentelor gestiunii Fondului Literar, începând cu documentele din perioada 1980-1995.  Asigurarea accesului cercetătorilor la Arhiva Uniunii, depozitată actualmente la o întreprindere specializată, care nu poate fi contactată nici măcar telefonic. 

9. Solicit, cu prioritate, lămurirea condițiilor în care a avut loc privatizarea Fondului Literar și transferul resurselor acestuia către o instituție privată care se numește COPYRO.
10. Solicit reînființarea în cadrul Uniunii, a FONDULUI LITERAR, ca organism colectiv cooperativ de gestiune a patrimoniului Uniunii Scriitorilor și de gestiune și protecție a drepturilor de autor ale membrilor Uniunii și recuperarea fondurilor sale financiare de dinainte de privatizare.

În ce privește privarea mea de dreptul la vot prin împuternicire, împuternicirea fiind o practică legală în orice asociație din lume, consider că e vorba de o situație care va trebui să-și găsească o soluție într-o perioadă cât mai scurtă. Sper să o găsiți Dv. dacă veți fi ales președinte
Incapabil a se deplasa la birourile de vot, deci și la Adunările generale ale Uniunii, sau domiciliat în altă țară, deplasarea implicând eforturi financiare excesive în raport cu scopul, electoratul, din pricini de sănătate sau prin îmbătrânirea populației, va scădea și mai mult, punând sub semnul întrebării validitatea oricăror alegeri democratice.
Cu tot binele, 
Dan Culcer 
écrivain, journaliste, traducteur-interprète

Scrisoarea este deschisă, obiectul ei fiind de interes colectiv și public.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor. Cvasi-dispariția evreilor din cultura României

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi , sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. George Voicu scria proză și lucra, înainte de 1989, în momentul în care m-a contactat printr-o scrisoare la reviste...

Manea, Gabrea și empatia non-identitară cu o teroristă. Ana Pauker

Prozatorul Norman Manea, prezentat de câțiva ani, într-o anume presă din România, ca potențial candidat la premiul Nobel pentru literatură, a publicat un eseu acum câțiva ani în Observatorul cultural  (dar și  în volumul  Plicuri şi portrete) sub titlul  Tovarăşa Ana – Paradoxul Pauker: antisemitism şi comunism,  reconstituire și un comentariu lung pe marginea biografiei Anei Pauker. O bază documentară pentru un probabil proiect literar, devreme ce prozatorul scrie :  « Viaţa Anei Pauker mi s-a părut aproape un roman şi am revenit la ea cînd am putut. Nu din punctul de vedere al unui istoric sau al unui cercetător-comentator politic, ci din cel al unui scriitor interesat mai curînd de contradicţii decît de convenţionala coerenţă, chiar şi în cazul unei militante staliniste.»  « Este vorba despre un caz deloc idilic, al legendarei Pasionaria române, Ana Pauker, şi al atît de interesantei sale biografii – o neclintită comunistă care a opta...

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publica...