In atenția Dlui Varujan Vosganian, președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România
Stimate coleg,
Dintr-o serie de propuneri și sugestii pe care le-am adresat recent conducerii interimare a Uniunii, după decesul lui Nicolae Manolescu, extrag trei puncte care mi se par de interes comun. Întrucât nu pot participa la adunarea de alegeri, domiciliat fiind în Franța din 1987, nu voi avea ocazia să cunosc opinia colegilor mei privitoare la sugestiile mele.
Vă rog, în consecință, să le prezentați dv., în numele meu, și să solicitați persoanelor care scriu procesul verbal înregistrarea eventualelor reacții la adunarea de la București. Dacă vor exista reacții, vă rog să mi le comunicați.
Iată propunerile mele :
8. Solicit prevederea în Statut a înființării unui colectiv, comisie sau grup de lucru, dedicat scrierii istoriei Uniunii, căruia să i se asigure resursele necesare, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, Academia Română și alte institute de cercetare. Comisia formată din istorici literari specializați și din sociologi ai culturii să se ocupe prioritar de protejarea și recuperarea Arhivei Uniunii Scriitorilor, de valorificarea ei ca resursă istorică, de publicarea rapidă și integrală a proceselor verbale ale Adunărilor Generale, ale Consiliului Uniunii și a Președinției acesteia, ale documentelor gestiunii Fondului Literar, începând cu documentele din perioada 1980-1995. Asigurarea accesului cercetătorilor la Arhiva Uniunii, depozitată actualmente la o întreprindere specializată, care nu poate fi contactată nici măcar telefonic.
9. Solicit, cu prioritate, lămurirea condițiilor în care a avut loc privatizarea Fondului Literar și transferul resurselor acestuia către o instituție privată care se numește COPYRO.
10. Solicit reînființarea în cadrul Uniunii, a FONDULUI LITERAR, ca organism colectiv cooperativ de gestiune a patrimoniului Uniunii Scriitorilor și de gestiune și protecție a drepturilor de autor ale membrilor Uniunii și recuperarea fondurilor sale financiare de dinainte de privatizare.
În ce privește privarea mea de dreptul la vot prin împuternicire, împuternicirea fiind o practică legală în orice asociație din lume, consider că e vorba de o situație care va trebui să-și găsească o soluție într-o perioadă cât mai scurtă. Sper să o găsiți Dv. dacă veți fi ales președinte
Incapabil a se deplasa la birourile de vot, deci și la Adunările generale ale Uniunii, sau domiciliat în altă țară, deplasarea implicând eforturi financiare excesive în raport cu scopul, electoratul, din pricini de sănătate sau prin îmbătrânirea populației, va scădea și mai mult, punând sub semnul întrebării validitatea oricăror alegeri democratice.
Cu tot binele, Dan Culcer
écrivain, journaliste, traducteur-interprète
Scrisoarea este deschisă, obiectul ei fiind de interes colectiv și public.
Comentarii
Trimiteți un comentariu