Treceți la conținutul principal

Iulian Boldea sau Riscurile supușeniei și spaimei

Le mer. 20 déc. 2023 à 17:55, Iulian Boldea <iulian.boldea@gmail.com> a écrit :

Bună seara,
Singurul fapt care mă preocupă e ca revista Vatra să nu fie acuzată că publică aprecieri cu tentă antisemită (cum au fost cele din textul publicat in nr. 10-11, oricâte explicaţii textuale/ subtextuale s-ar putea aduce) şi, astfel, să intre într-o sferă primejdioasă, care să ameninte finantarea ei. 
Sper ca lucrurile să se liniştească...

Cu cele mai bune ganduri,
Iulian Boldea
____________
Iulian BOLDEA, Professor, PhD
Scientific Researcher, Romanian Academy
Executive Manager
Alpha Institute for Multicultural Studies  
Manager, Vatra Literary Journal
Editorial Manager, Journal of Romanian Literary Studies
Website: http://ro.wikipedia.org/wiki/Iulian_Boldea
Phone: +40744511546
Email: iulian.boldea@gmail.com

Dragă Domnule Iulian Boldea, sunt de acord și îngrijorarea Dumitale este normală. Totuși, eu am dreptul să mă apăr și să nu admit ceea ce Manolescu afirmă și ceilalți întăresc în mod interesat. Repet. Nu am negat opera lui Oișteanu, pe care l-am publicat, și nici valoarea traducerilor din Platon ale lui Andrei Cornea, ci mesajul mie inacceptabil al publicisticii lor. 

Documentul din dosarul meu de securitate, trimis Dumneavoastră, este argumentul meu, pentru Dv și pentru oricine, că nu am avut și nu am o perspectivă antisemită. Perspectiva mea critică asupra acțiunilor a cinci evrei nu poate fi generalizată drept antisemitism, decât abuziv și doar de către cei vizați. Restul celor care se ambalează într-o discuție care nu-i privește, în numele apărării diverselor valori, fac parte din echipa sau brigada de zgomote. Nu m-am lăsat terorizat nici înainte de 1989, nici după.
Dacă Dv considerați că ar fi vorba în textul meu de o reală perspectivă antisemită, ca atare, și acceptați, fără o reacție de respingere a acuzei, ceea ce s-a scris pe niște situri controlate de cei vizați, riscul este că vi se va imputa Dv. lipsa de vigilență. Nu mie. De altfel, printre reacțiile recente au apărut astfel de accente. De aceea cred că ar fi util să fiți atent la efectele indirecte ale unor astfel de acuzații și să nu le acceptați.
Cu tot binele,
Dan Culcer 
écrivain, journaliste, traducteur-interprète
Skype : asymetria
Tel : (33) 1 72 82 55 60
Mobil (33) 06 22 39 57 03
Adresse postale :
16, résidence Les Nouveaux Horizons, 78990 Elancourt — FRANCE

« La nation qui oppose sages et guerriers aura pour penseurs des lâches et pour combattants des imbéciles.»
Un roi de Sparte, cité par Thucydide
«Națiunea care separă întelepții de războinici va avea lași care să cugete și proști care să lupte.»
Revues et blogs
http://www.asymetria.org/
http://ardealul.blogspot.com/
http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/
http://asymetria-anticariat.blogspot.com/ 
„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)


Le mer. 20 déc. 2023 à 17:55, Iulian Boldea <iulian.boldea@gmail.com> a écrit :
Bună seara,
Singurul fapt care mă preocupă e ca revista Vatra să nu fie acuzată că publică aprecieri cu tentă antisemită (cum au fost cele din textul publicat in nr. 10-11, oricâte explicaţii textuale/ subtextuale s-ar putea aduce) şi, astfel, să intre într-o sferă primejdioasă, care să ameninte finantarea ei. 
Sper ca lucrurile să se liniştească...

Cu cele mai bune ganduri,
Iulian Boldea
____________
Iulian BOLDEA, Professor, PhD
Scientific Researcher, Romanian Academy
Executive Manager
Alpha Institute for Multicultural Studies  
Manager, Vatra Literary Journal
Editorial Manager, Journal of Romanian Literary Studies
Website: http://ro.wikipedia.org/wiki/Iulian_Boldea
Phone: +40744511546
Email: iulian.boldea@gmail.com


În mie., 20 dec. 2023 la 11:46, Dan Culcer <romaniapresse@gmail.com> a scris:

Dragă Domnule Iulian Boldea, Vă rog să nu vă lăsați intimidați. Așa zisul meu antisemitism este o etichetă care mi se lipește pentru că am criticat publicistica ideologică a câtorva intelelectuali din România, pornind de la sfaturile înțelepte ale unui mare rabin, Alexandru Șafran. Nu eu m-am schimbat, devenind «antisemit» ci dânșii, devenind antiromâni. Norman Manea cunoaște acest document, i l-am trimis prin mail la 14 martie 2015. Puteți folosi acest document strict autentic din Dosarul meu de urmărire informativă DUI DINU.

Cu tot binele, Dan Culcer

MINISTERUL DE INTERNE

UNITATEA 0647

NR. 0 414 484 – 29 MARTIE 1985

NOTA DE RELATII

Către, Inspectoratul Județean Mureş-S-105-GN [colonel Grama Nicolae]

Sursa 010 709 din 27.III.1985 informează :

La data de 19.III.1985 obiectivul Dan Culcer, România, Tg. Mureş, transmite către KÖBÖL ANNE, Franţa, Paris, 75 011, str. Beaumarchais-381 prin intermediul C[orespondență].E[xternă]. următoarele :

Presă, solicită bursă pentru un prieten iar pentru el acoperirea cheltuielilor de călătorie şi sejur în Belgia.

Modul de transmitere direct.

L.S. ss indescifr.

Prietenul meu, scriitorul român Norman Manea este pe cale de a pleca în RFG în luna mai a.c. [1985 ] M-aş bucura dacă l-aţi putea trece pe lista bursierilor şi dacă l-aţi ajuta astfel să se descurce în timpul călătoriei sale de studiu. Vă mulţumesc mult.

Eu am primit o invitaţie de la Asociaţia Sociologilor din Belgia, Bruxelles Av Jeanne 44 pentru a participa între 20-24 mai a.c. la cel de-al XII-lea colocviu.

Dacă puteţi să luaţi legătura cu preşedintele Asociaţiei, Marcel Bolle de Bal, vă rog să-I comunicaţi dacă puteţi să-mi acoperiţi cheltuielile sejurului cît şi ale călătoriei dus-întors pe următorul traseu : Bucureşti-Budapesta-Viena-Frankfurt, Bonn, Aachen, Liege, Bruxelles, Antwerpen, Hannover, Berlin vest, Praga, Viena, Budapesta, Bucureşti.

Iată datele : Marcel Bolle de Bal – profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles, Dreve de Fauvette 82, 1 630 Linkebeen, telefon acasă 32-2-3 584 439, telefon la birou 32-2-6 494 994, telefon la universitate 32-2-6 490 030 ext.3480.

Institutul de sociologie 44 av.Jeanne, Bruxelles.”

Fotocopie recomandata par avion





1bDestinatara scrisorii copiate de Securitate era secretara Fondation pour une entraide intellectuelle europeenne, Paris

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.