Treceți la conținutul principal

Armistițiul nu înseamnă decât suspendarea ostilităților. Cazul României- 1944 și Franței -1940

Armistițiul care a fost semnat de Franța cu Germania nazional-socialistă a fost interpretat, probabil juridic corect, de către fostul ambasador al Franței la Varșovia (1935-1939), Leon Noel.
Investit cu calitatea de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Franței, în cadrul Comisiei de armistițiu, Leon Noel a refuzat să-și pună parafa pe documentele acestui armistițiu. Numit de Petain delegat general în zona ocupată a Franței, Leon Noel a luat măsuri foarte restrictive privitoare la furnizarea de materiale solicitate imperativ de Germania și a difuzat o circulară în care preciza că un armistițiu nu poate fi confundat cu pacea. Armistițiul înseamnă doar o suspendare a ostilităților. În circulară preciza că se reamintește șefilor de întreprinderi că, juridic vorbind, războiul continuă și că în principiu un francez care acceptă să-și dea concursul germanilor va cădea sub efectul legilor care vizează complicitatea cu inamicul.
« Il est formellement rappelé aux chefs d'entreprise que l'armistice n'est pas la paix, et que cela ne constitue qu'une suspension des
hostilités, que, juridiquement, la guerre continue et qu'en principe les Français qui accepteraient d'apporter leur concours aux Allemands tomberaient sous le coup des lois visant l'intelligence avec l'ennemi [...]. »
Prin comparație și extensie toți oamenii politici români de la comuniști la liberali, care au colaborat cu inamicul, inclusiv regele Mihai, sunt de jure pasibili de a fi considerați trădători, mai exact colaboratori cu inamicul pânăla semnarea Păcii de la Paris, adică până în 1947.
Mai fac o observație, care merită să fie subliniată. România nu a fost un stat agresor. În 1940 Uniune sovietică, ca și Germania, în cazul Poloniei, a agresat România, fără declarație de război, printr-un ultimatum, ocupând teritorii românești, Dacă Polonia s-a apărat în fața Germaniei, ea a fost agresată, ocupată de Rusia, tot fără declarație de război dinspre Est, în baza unui tratat secret dintre URSS și Reich. Dacă Reichul este considerat agresor, de ce URSS se bucură de un tratament diferit. Doar pentru că a participat ulterior la înfrângerea Germaniei?
Sunt adevăruri cunoscute dar care trebuie repetate fiindcă se afirmă neadevăruri în raport cu aceste evenimente, inclusiv în presa românească actuală.
Dan Culcer

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.