Am făcut referință în cartea mea despre cenzură la o scrisoare păstrată în Arhivele naționale prin care o evreică din Moldova se adresa Anei Pauker pentru a solicita emigrarea, întregirea familiei, fiul fiind deja în Israel. Aflam astfel că în anii 50, la sinagogi, se organizaseră cursuri de marxism. Un astfel de curs declara bătrâna că ar fi urmat.
In toate comentariile din presa română (Manea, Tismăneanu), probabil și în cartea lui Robert Levy, se ocolesc două chestiuni fundamentale pentru relația între acest personaj și societatea din România : 1. Lipsa totală de legitimitate politică și morală în exercitarea puterii politice și în modificarea sistemului social, a comuniștilor și, în speță, a acestei tartorițe. 2. Natura exactă a activității de politică externă exercitată, în numele intereselor coloniale ale URSS. Că Ana Pauker era mai cultivată sau mai deștepată decât Dolores Ibarruri sau orice altă activistă comunistă, nu are nici o importanță. Cât privește talentul său oratoric și cunoașterea limbii române, mi-am fîcut o opinie negativă prin lectura discursului său despre Politica de cadre a PMR, aflat în Arhivele Naționale ale României, cu adnotările cuiva, probabil Ghe.Ghe.Dej.
Ignorarea celor două puncte evocate mai sus este gravă, semn de manipulare din partea evreilor semnatari și de naivitate din partea autorilor români.
Răspunsuri calificate există, de pildă sub semnătura lui Ilarion Țiu : http://istoriacomunismului.blogspot.fr/2006/09/tovarasa-ana-la-externe.html
Orientarea contrară intereselor României este clară :
« Relațiile de strânsă prietenie cu Uniunea Sovietică constituie fundamentul întregii politici externe a statului român democrat, politica de pace și independența națională. Experiență istorica a ultimilor ani a confirmat pe deplin convingerea împărtășită de toți democrații și toți iubitorii de țară din România, că relațiile de prietenie cu URSS sunt dictate de însăși interesele naționale» Ana Pauker
Surse în franceză : http://france-licratisee.hautetfort.com/archive/2007/11/index.html
Alte surse în română : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ana-pauker-stalin-fust
Autorul cărţii de faţă, Robert Levy, este doctor în istorie al Universităţii Statului California – Los Angeles. Iar cele 17 pagini cu bibliografia cărţii denotă un studiu aprofundat al carierei Anei Pauker. Pentru eventualii cititori sceptici sau ostili acestui subiect de studiu, este edificator aforismul tipărit de autor ca motto pe prima pagină a cărţii sale: „În sfârşit, dar nu şi în ultimul rând, era Ana Pauker... Totdeauna când mă aflam în prezenţa ei, ea era ca un boa constrictor care tocmai fusese hrănit şi care, de aceea, nu urma să te mănânce – pentru moment! Grasă şi înceată aşa cum părea, ea avea tot ce este respingător şi totuşi oribil de fascinant la un şarpe. Mi-am putut uşor imagina, numai din observarea ei, cum şi-a denunţat ea propriul soţ, care drept urmare a fost împuşcat; iar întâlnirile mele ulterioare cu ea mi-au arătat strălucirea rece şi inumană prin care ea a dobândit puternica funcţie pe care o ocupa” (Ileana, Prinţesă a României, Arhiducesă de Austria, în lucrarea I live, again).
Editura americană a acestei biografii a Anei Pauker subliniază că faptul cel mai uluitor aspect al carierei sale este acela că a progresat într-o ţară care dispreţuia profund femeile şi evreii. Ea apare în această carte ca o femeie de o remarcabilă putere, dominată de conflict şi contradicţii mai mult decât de dogmatism.Prestigioasa revistă americană „Time” a pus fotografia Anei Pauker pe întreaga copertă a numărului din septembrie 1948 sub titlul „Cea mai puternică femeie în viaţă”.Cartea enumeră cu exemple cum a sfidat în mod repetat Ana Pauker directivele liniei staliniste privind colectivizarea agriculturii în România, spre disperarea consilierilor sovietici trimişi de Stalin la Bucureşti. Ca prima femeie ministru din toate timpurile (1947-1952) şi de oriunde pe glob, ea a permis emigrarea nelimitată a evreilor din România spre Israel, dar a făcut asta rămânând angajată ferm în mişcarea comunistă internaţională.
[Deci noua istoriografie evreiească revendicativă, după 1990, care impută statului român alungarea evreilor este încă o manipulare. Dan Culcer}
Autorul prezintă cariera ei, metodic şi fără menajamente. Ana Pauker, la naştere Hannah Rabinsohn, s-a născut la 13 februarie 1893 în comuna Codăeşti, judeţul Vaslui, într-o familie de evrei sărmani, în care nu se vorbea româneşte, ci idiş. Tatăl ei, Hersh Kaufman Rabinsohn, era shohet, adică măcelar în practica rituală kosher şi mic funcţionar la sinagogă. Mama sa era vânzătoare de alimente. În anul 1911, Hannah Rabinsohn primeşte prima ei angajare ca învăţătoare la clasa I a şcolii primare evreieşti. În anul 1915, ea se înscrie în Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, iar în 1917, aderă la aripa pro-bolşevică a aceluiaşi partid. Din 1921, Hannah Rabinsohn devine Ana Pauker prin căsătoria ei cu inginerul Marcel Pauker, un socialist evreu de elită, cu studii universitare absolvite în Elveţia. A nu se confunda cu Karl Pauker, bărbier din Budapesta, căzut prizonier la ruşi în Primul Război Mondial şi devenit, din 1924, unul dintre bodyguarzii lui Stalin. Karl va fi promovat de Stalin şef al Gărzii Kremlinului, funcţie pe care o ocupă până în anul 1937, când va fi arestat şi împuşcat fără judecată, fără a fi reabilitat postum.
În realitate, nu şi-a denunţat soţul, pe Marcel
În anul 1921, soţii Pauker aderă la Partidul Comunist din România. Primul lor copil, o fetiţă, Tania, moare de dizenterie la 7 luni de la naştere. În anul 1926, la Viena, se naşte fiul lor Vlad, iar în 1928, la Moscova, se naşte fiica lor Tatiana. În anul 1932, Ana a mai făcut la Moscova o fetiţă, Maria, cu Eugen Fried (1900-1943), un evreu din Cehoslovacia, care era instructor al Cominternului. La ordinul liderilor sovietici, primii doi copii, Vlad şi Tatiana, sunt plasaţi în case de copii din URSS, iar Maria va fi crescută în Franţa de familia şefului Partidului Comunist Francez, Maurice Thorez. Ana Pauker a lucrat ani de zile la Paris împreună cu Eugen Fried ca instructori bolşevici pe lângă conducătorii comuniştilor francezi.
Arestată şi brutal maltratată de mai multe ori, Ana şi Marcel Pauker au trăit un număr de ani în exil la Praga, Berlin şi Paris. În anul 1928, Ana este admisă la Şcoala de Partid „Lenin” din Moscova, care pregătea pe viitorii conducători ai Internaţionalei Comuniste (Comintern). Este promovată rapid în conducerea acestuia, unde ajunge mâna dreaptă a lui Dmitri Manuilsky – adevăratul şef al Cominternului. În anul 1934, Ana se reîntoarce în România, unde, un an mai târziu, este arestată, judecată public şi condamnată la 10 ani de închisoare. Pe când era închisă la Doftana, Ana află despre arestarea în URSS a soţului ei Marcel de către NKVD, dar abia în anul 1959 va afla că Marcel a fost împuşcat încă din 1936.
Temuta „Tovarăşă Ana”
Autorul demontează cu detalii concrete legenda falsă potrivit căreia Ana l-ar fi denunţat bolşevicilor pe soţul ei ca fiind troţkist. În luna mai a anului 1941, aceasta este eliberată din închisoare şi predată grănicerilor sovietici, în schimbul parlamentarului Ion Codreanu, aflat în închisoare în URSS.
După invazia URSS de către nazişti, Ana Pauker
lucrează la postul de radio moscovit România Liberă
şi organizează primele
divizii ale Armatei Roşii formate din voluntari români
căzuţi prizonieri în URSS. Interesant de menţionat că
printre iscăliturile liderilor bolşevici care au decis
dizolvarea în 1943 a Cominternului se poate vedea şi
semnătura Anei Pauker. De fapt, şi în memoriile lui
Gheorghi Dimitrov, recent publicate în SUA, se confirmă
că Ana Pauker era în
fruntea grupului de comunişti români aflaţi la conducerea
Cominternului de la Moscova.
În septembrie 1944, Ana
Pauker revine în România cu grad de general [unele surse zic colonel] în cadrele
active ale Armatei Roşii şi cu mandatul de preluare a conducerii
Partidului Comunist Român. Aici, Ana va activa
ca lider neoficial al CC al PCR
până în octombrie 1945, când este ales secretar
general Gh. Gheorghiu-Dej. În realitate, Ana Pauker va
rămâne pentru anii următori liderul de facto al
României, cu funcţii în secretariatul CC al PCR şi
membră a Biroului Politic. Martori oculari au consemnat
în amintirile lor că Ana Pauker impunea celor din
jurul ei, cu prezenţa sa energică, hotărâtă
şi curajoasă la dezbateri complicate pe care alţii le
tratau cu prudenţă. Bună oratoare, Anei Pauker îi
plăcea să-şi înceapă cuvântările din
România cu declaraţia
tăioasă: „Stalin mi-a spus
următoarele:...”.
Şi se făcea linişte în sală pentru că se
ştia că ea nu exagera deloc. Rămân
nedesluşite metodele prin care Ana Pauker
şi-a câştigat accesul la Kremlin, unde era cunoscută
şi temută de toţi ca „Tovarăşa
Ana”. Acest lucru îl spune şi
Gh. Dimitrov, care era şeful ei la Moscova. Se cunoaşte acum din
stenogramele şedinţelor Biroului Politic sovietic
că Molotov insista ca Ana Pauker
să fie secretarul general al PCR şi nu Gheorghiu-Dej, dar s-a
opus Stalin. Acesta este înregistrat
spunând că „Gheorghiu-Dej este muncitor de
profesie, pe când tovarăşa Ana nu este nici măcar de
etnie română”. Tot Molotov este cel care a
intervenit personal la Bucureşti pentru eliberarea din
închisoare a Anei Pauker imediat după decesul subit al lui
Stalin de la 5 martie 1953. Practic, Molotov i-a salvat viaţa pentru
că Gheorghiu-Dej pregătise suprimarea Anei
Pauker o dată cu cea a lui Lucreţiu
Pătrăşcanu, rămas celebru în epocă pentru
fraza lui dispreţuitor de hilară: „...construirea socialismului
în România poate să mai aştepte până
îşi dă Ghiţă (Dej) bacalaureatul” (pag.151).
Autorul acestei biografii aduce detalii inedite despre unele aspecte ale
activităţii Anei Pauker ca ministru de Externe, detalii care au
fost ascunse publicului până acum. Sunt oferite exemple
edificatoare în acest sens din masivul dosar de documente ale Anei
Pauker de la Cancelaria CC al PMR, devenite accesibile istoricilor
români şi străini. Robert Levy a avut acces la aceste
documente şi le menţionează în cele 17 pagini ale
bibliografiei, aflate la sfârşitul cărţii.
Ana
Pauker, oponent al colectivizării
Ana Pauker a avut curajul
să se opună colectivizării forţate a agriculturii
României. În anul 1950, ea s-a internat
într-un spital din Moscova pentru tratament contra unui cancer
depistat la sân. În absenţa ei din
ţară, comuniştii de la Bucureşti au declanşat o
campanie accelerată de colectivizare forţată a agriculturii
româneşti. După întoarcerea de la Moscova a Anei
Pauker, nu s-a mai putut constitui, din cauza opoziţiei ei, nicio
gospodărie agricolă colectivă în tot cursul anului
următor. Ea începuse să fie văzută drept o
apărătoare a micii gospodării
ţărăneşti, spre furia consilierilor sovietici
aflaţi pe atunci în România.
Lista acestor acte temerare este lungă şi merită
menţionate câteva dintre ele. Astfel, ca ministru, Ana Pauker: 1. a
blocat campania de exterminare a „chiaburilor”; 2. a oprit
procesele anti-Tito iniţiate de sovietici şi sateliţii lor
din Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia şi Albania; 3. s-a opus
începerii procesului contra lui Lucreţiu
Pătrăşcanu; 4. a oprit reprimarea veteranilor români
din războiul civil din Spania; 5. a stopat urmărirea
judiciară a sioniştilor din România care
începuseră din 1950 să fie persecutaţi la
instigaţia Moscovei. Niciun sionist n-a putut fi adus în
faţa justiţiei până la căderea de la putere a
Anei Pauker. [s.n.Ce logică o mâna la luptă pe Ana P. în domenii atât de esențiale ale idologiei și politicii moscovite? Nu am citit încă studiul lui Robert Levy și aștept să o fac pentru a vedea documentele din care se inspiră autorul pentru a susține astfel de afirmații paradoxale. dc]
Cartea se citeşte uşor şi cu mare interes pentru că
autorul abordează cu egală detaşare toate identităţile Anei
Pauker, adică cea de stalinistă, de cetăţeană a
României, de evreică şi de femeie-mamă.[...]
Ana
Pauker a fost arestată la domiciliu până la moarte,
în 1960
[...] Ana Pauker s-a purtat la fel
cu fratele ei, Zalman Rabinsohn, pe care, după ce l-a convins să
vină în România, nu l-a mai lăsat să se
întoarcă în Israel nici chiar atunci când
bătrânul lor tată, Hersh Kaufman Rabinsohn, se stingea din
viaţă acolo, în Israel. Aşa se face că, la 18 februarie 1953,
când Ana Pauker este arestată, o dată cu ea este
închis şi fratele ei, Zalman Rabinsohn, aflat în
România.
Urmează zile grele în viaţa lor, ca urmare a
interogatoriilor neîntrerupte. În cea mai fidelă
tradiţie sovietică, specifică acelor vremuri
întunecate, se urmărea smulgerea de la Ana Pauker,
prin orice mijloace, a unor depoziţii incriminatorii contra altor
demnitari ai regimului, a căror înlăturare din guvern era
dorită de Gheorghiu-Dej (Teohari Georgescu, Vasile Luca
etc.). Din vara anului 1952
începuse aplicarea torturii la
anchetarea membrilor de partid, fapt care l-a determinat pe autorul
cărţii să se îndoiască de veracitatea
informaţiilor obţinute la interogatoriile organizate după
iulie 1952. La două
săptămâni de la arestarea Anei Pauker, moare subit Stalin,
fapt care o salvează în multe privinţe pe Ana Pauker din
ghearele lui Gheorghiu-Dej care-i dorea moartea, aşa cum reuşise
să facă anterior cu Ştefan Foriş şi, ulterior, cu
Lucreţiu Pătrăşcanu.
La intervenţia lui
Molotov, Ana Pauker este scoasă din închisoare şi va
rămâne cu arest la domiciliu până la decesul ei din
3 iunie 1960. Urna cu cenuşa ei va fi
depusă la Mausoleul din Parcul Carol, iar după dezafectarea
acestuia, urna va fi luată de familie şi dusă în
Israel. În încheiere, autorul
cărţii concluzionează lapidar că Ana Pauker poartă
răspunderea şi condamnarea concetăţenilor ei pentru
duplicitate în forţarea comunismului asupra
societăţii
Cea
mai nemiloasă femeie din lume". Ana Pauker - Stalin cu
fustă
În România anilor 50 i se spunea ,„Stalin cu
fustă”, dar notorietatea internațională și-a
câștigat-o când a apărut pe coperta revistei
„Time", în septembrie 1948, cu titlul „cea mai
nemiloasă femeie din lume”. A fost prima femeie ministru
de externe din istoria lumii. Temuta tovarășă Ana Pauker,
născută Hanna Rabinsohn, nepoata rabinului din
Codăești, județul Vaslui, a intrat în Partidul
Comunist încă de la înființarea lui, în 1921,
și a fost racolată de Moscova ca agent sovietic.
După un trecut ilegalist plin de adrenalină, după
câteva arestări, este eliberată de sovietici, în
1940, în schimbul unui patriot român, arestat de ruşi
după ocuparea Basarabiei. La Moscova a fost consiliera
lui Stalin pe „probleme românești", a fost
numită în conducerea Cominternului, iar în iunie 1943
devine președinta Comitetulul Național Român de la
Moscova, cu grad de colonel.
Din acest moment, în PCR se formează două facțiuni,
pe de-o parte comuniștii aflați
în închisorile din România, în frunte cu Gheorghiu Dej, pe de
altă parte comisarii de la Moscova, Ana
Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu. După 23 august 1944 se
întoarce în România cu mandatul de a prelua conducerea
PCR, participă din plin la sovietizarea țării și
devine numărul 1 în nomenklatură până în
octombrie 1945, când a fost ales Gheorghiu Dej.
Deși îi plăcea să înceapă
cuvântările cu declarația tăioasă „Stalin
mi-a spus următoarele...” în 1953, cu
voie de la Moscova, stalinista Ana Pauker a fost epurată în mod
stalinist și acuzată de „cosmopolitism".
Arestată la domiciliu, în locuința ei din Cotroceni, a
trăit din traduceri pentru Editura Politică și a murit
în 1960 de cancer la sân. „Tovarășa de
fier”, temuta tovarășă Ana, care poartă
răspunderea stalinizării României, a fost reabilitată
discret de regimul Ceaușescu. (Ana Pauker - Cea mai
nemiloasă femeie din lume)
Îl cred bine informat pe Ion Antonescu, chiar dacă nu știe destule, atunci când zice, răspunzând întrebărilor unui ziarist italian în ianuarie 1943 :
„Am informaţii secrete despre comuniştii români emigraţi la şcoala de la Moscova. Sunt subjugaţi de o nebună, Ana Pauker, care şi-a vândut sufletul lui Stalin şi le impune compatrioţilor să vorbească ruseşte, chiar şi între ei, susţinând că limba română e un amestec bastard de dialecte, de înlocuit imediat cu aceea sublimă a lui Tolstoi. Pierzând noi războiul, acei emigranţi îndoctrinaţi şi fanatici îşi vor asuma puterea pentru a impune, cu riguroasele sisteme ale marxismului, slavizarea, mai mult, rusificarea României”.
« Relațiile de strânsă prietenie cu Uniunea Sovietică constituie fundamentul întregii politici externe a statului român democrat, politica de pace și independența națională. Experiență istorica a ultimilor ani a confirmat pe deplin convingerea împărtășită de toți democrații și toți iubitorii de țară din România, că relațiile de prietenie cu URSS sunt dictate de însăși interesele naționale» Ana Pauker
Comentarii
Trimiteți un comentariu