Treceți la conținutul principal

Bătălie juridică între mentalități la Uniunea Scriitorilor din România

Adunarea Generală Extraordinară [a Uniunii Scriitorilor] convocată pe 19 martie 2016 a avut loc. Menționez un articol echilibrat, precaut, pe această temă, publicat aici : https://pressone.ro/22-a-fost-sau-n-a-fost-revolutie-la-uniunea-scriitorilor/
Amenințarea difuzată de Nicolae Manolescu privind excluderea din Uniunea Scriitorilor din România (condusă de fostul ambasador al României la UNESCO) a funcționat, ca și rumoarea cum că agitația provocată de inițiativele lui Dan Mircea Cipariu și ale celor care sunt solidari cu ideea de reformă a Uniunii, ar fi doar calea pentru cucerirea prezidenției și nimic mai mult.
Nu cred că ar fi doar asta. Prin personalizarea procedurii și acuzele personalizate,  s-a evitat de fapt orice discuție critică liberă în cadrul Uniunii conduse de Manolescu asupra naturii reformei propuse, deși este evident că textul modificărilor de statut propuse de reformiști  nu este contrar intereselor colective ale membrilor. Aceste propuneri de modificare vor putea fi consultate de toată lumea și poate că unii dintre reticenți vor găsi motive să-și schimbe opiniile și să se lepede de frici.
Frica de excludere și de consecința acesteia, pierderea abondamentului (suplimentului) la pensie, a funcționat. Ca și neparticiparea organizațiilor zonale ale Uniunii, aflate în stare de expectativă, sub presiunii fricii și a lipsei de informații controlabile privitoare la personalitatea și proiectele sociale ale «reformiștilor».
Amintesc că suplimentul la pensie nu e plătit nici din banii dlui Manolescu, nici din bugetul bietei Uniuni, remarcabil erodat de bugetivori istorici de după 1989.
Ar fi de precizat că modificările de statut care au fost propuse de N. Manolescu, impuse și votate în adunările generale pe feliuțe, la care se referă de fiecare dată prezidentul, au avut tocmai rolul să întărească natura autoritaristă a conducerii Manolescu-Mihăieș și să permită pedepsirea oricărei contestații. Deși, reformele nu contestă asociația ci conducerea ei actuală, Manolescu, amenințând cu excluderi, vrea să demonstreze că între asociație și persoana lui ar exista un soi consubstanțialitate sacră, ca între trup și suflet. Uniunea sa fiind, după unii, întrupare duhului manolescian.
Mă îndoiesc că toți membrii Uniunii cred în această confuziune sacră. Eu unul nu cred.
Neparticiparea mea la această A.G.E. o explic, pentru eventualii curioși, prin faptul că nu aveam printre reformiști nici o persoană pe care să o cunosc suficient de bine pentru a-i semna o împuternicire în alb. Nu aveam nici mijloacele pecuniare și nici timpul de călătorit din țara frâncă la București pentru acest eveniment.
Faptul mă apără de excludere. Dar nu mă împiedică să cred că reforma va izbândi fiindcă toate semnele premergătoare există. Va fi o bătălie juridică, care va dăuna tuturor. S-a ajuns aici din pricina totalei lipse de transparență și de reactivitate colegială a conducerii manolesciene.
Sper că, măcar de data asta ambele grupări vor fi obligate să facă publice documentele juridice care servesc ca argumente în această confruntare între două mentalități.
Dacă nu sunt publicate sau difuzate toate documentele pe adresa membrilor reformiști sau nu, voi putea trage câteva concluzii pe care le voi formula când va fi momentul. (Dan Culcer)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alegeri la scriitori. Mica publicitate sau Mica duplicitate

Nu am pentru moment decât titlul. Sunt convins că voi găsi subiectul și sper, de-asemenea, că voi găsi tonul necesar. Probabil după alegerile care se arată la orizontul patriei noastre de hârtie.
Până atunci, iată textul unei scrisori trimise președintelui Uniunii Scriitorilor din România, în întâmpinarea apropiatelor alegeri pentru postul pe care îl ocupă, încă. Cred că nu e greu de pronosticat : Nicolae Manolescu va fi reales. Printre altele, pentru că o seamă de electori sunt eliminați, privați de dreptul de vot, printr-o prevedere «statutară».

Stimați colegi,
Prin expresiile prezente în textul de mai jos, extras din convocatorul emis de Uniunea Scriitorilor din România la data de 16 Feb 2018, constat că sunt împiedicat să votez, mi se interzice să votez la aceste alegeri.
Lipsa prevederii normale, a votului prin împuternicire, ne interzice realmente de a ne exercita dreptul la vot, tuturor celor care, din motive diverse, nu se pot deplasa sau nu vor a se deplasa în localitatea u…

Despre lege, prietenie, încredere și proprietate. In căutarea unei tablouri de familie

Textul de mai jos a fost publicat pe Internet în paginile acestui blog al meu, Jurnalul unui vulcanolog, difuzat și unor ziare din Târgu Mureș, după cîte știu, rămas nepublicat.


Il trimit [poștal, semnat, imprimat și recomandat] spre luare la cunoștință unei familii de potlogari, formată din Carol și Rodica Puia. Ca să știe dânșii că necinstea lor nu va rămâne nepedepsită moral, fiind făcută publică.
Am luat hotărârea să procedez astfel pentru trei motive :
Fiindcă justiția română a fost incapabilă să analizeze situația cu obiectivitate și echilibru, să apere proprietatea mea, așa cum o cere constituția în numele căreia acționează, preferînd să refuze judecata în fond și ascultarea martorilor, cercetarea probelor documentare, în numele unui formalism juridic inacceptabil. Poliția, prin reprezentanții ei locali, a tergiversat ancheta ani de zile.
Arhivele Comisiei de patrimoniu a județului Mureș în care se aflau documentele privind istoricul acestei situații au fost pierdut…

Un mujic obosit la Paris în 1985

În vizită la noi, Matei Cazacu, istoriograful, și Angelika, a sa soție. Prieteni buni. Pe coridor apartamentului care servește de galerie cu portrete familiale, Matei vede caricatura mea, realizată în vara lui 1985, de un meșter anonim, la Paris, în Piața din fața Muzeului de la Beaubourg. Deci pe vremea când eram încă turist în Franța.
Matei Cazacu își amintește, privind caricatura, că Ilie Constantin, poetul tansferat și el la Paris, cu câtiva buni mai înainte de mine, în căutarea unei himere, îi spusese în 1987, probabil, când ne reîntâlneam amândoi la Paris, că Dan Culcer «are o figură de mujic obosit» Caricatura din 1985, pe care o reproduc, este o perfectă ilustrare a acestei observații poetice.