Treceți la conținutul principal

Cum se poate transforma porecla în renume?

Libertate, suveranitate, identitate. Trei cuvinte care pot fi valorile programatice ale unui partid național. Întrebarea mea este : în condițiile lumii acesteia, aceste principii directoare pot fi altceva decât vorbe goale, slogane pentru naivi?

Comentarii

  1. Acum libertatea suveranitatea şi identitatea rămân doar principii, potenţe. Aceste principii rămân în stadiul de convingere (componentă subiectivă esenţială a caracterului) şi nu poate depăşi stadiul atitudinii ca interfaţă între convingere şi lume. Când va fi posibil aceste potenţe se vor exterioriza în opinii şi mai departe se vor materializa în acţiuni. Evident condiţia primă este ca aceste principii să existe în convingere.

    Rămâne problema obiectivităţii convingerii adică a temeiului determinist al acestei convingeri. Numai dacă această convingere a crescut din necesitate reflectând necesitatea ea este viabilă.

    Pentru a verifica întemeierea convingerii pe necesitate în cazul acesta trebuie să verificăm dacă naţionalismul ca termen exprimă exact necesitatea. Stalin a spus că naţionea nu este pură şi avea dreptate ea fiind o treaptă către mondialism.

    Din acest punct ar trebui să explic de ce cele trei principii sunt viabile. Deoarece nu am libertatea de a spune adevărul mă opresc aici sperând că dumneavoastră veţi raţiona până la capăt singur.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor. Cvasi-dispariția evreilor din cultura României

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi , sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. George Voicu scria proză și lucra, înainte de 1989, în momentul în care m-a contactat printr-o scrisoare la reviste...

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publica...

Teoria calului mort.

Este o metaforă satirică care reflectă modul în care unii oameni, instituții sau națiuni se confruntă cu probleme evidente care sunt imposibil de rezolvat, dar în loc să accepte realitatea, se agață și încearcă să le justifice.  Ideea centrală este clară: dacă descoperi că (virgulă) călărești pe un cal mort, cel mai înțelept lucru de făcut este să cobori și să-l "abandonezi".  Cu toate acestea, în practică, se întâmplă adesea opusul.  În loc de a abandona calul mort, se iau măsuri precum:   • Se cumpără o șa nouă pentru cal.  • Se îmbunătățește dieta calului, chiar dacă este mort.  • Schimbarea călărețului în loc să abordeze problema reală.  • Se concediază managerul de cai și se angajează pe același post altul nou, așteptând un rezultat diferit.  • Se organizează întâlniri pentru a discuta cum să creșteți viteza calului mort.  • Se crează comitete sau echipe de lucr...