Treceți la conținutul principal

Între Imperii vechi și noi. Țările mijlocii și mici sunt pe cale de a fi strivite. Cum se poate rezista și crea o uniune pentru noi

Dughin este mai degrabă geopolitician. «Filosoful» e mai ușor de pus în categoria ideologilor Noului Imperiu, care dorește să reia moștenirea celui vechi, ruso-sovietic.
Am urmărit în ultimul deceniu mediile ideologice în care sunt cunoscute și difuzate ideologia și proiectul geopolitic al lui Alexandr Dughin. Oricine putea să o facă cu puțină tenecitate, prin Internet. Un Robert Steuckers difuza pe situl revistei sale Eurasia aceste teze. Ideologia lui Dughin poate fi caracterizată ca fiind nazional-bolșevică, imperială, panslavistă. Restul tezelor lui Dughin acoperă acest nuceleu ideologic și ăncearcă să maipuleze cu promisiuni fumigene orientarea centarlă și finală. O alianță între Germania și Rusia este din nou pe cale de constituire. Ce opinii are Dughin despre China, India, Japonia, țările din Orientul Mijlociu, marja sudică a fostului Imperiu Rus, turcmenii, tadjicii ? Aici se află cheia. Ce rol li se acordă în programul său geopolitic.
Problema este pentru românii lucizi, cum să nu cadă ei și comunitatea din care fac parte,  în această nouă capcană. În cea recentă, cu americanii care ne protejează, am picat imediat după 1990.

Am propus, ceea ce pare o utopie : Statele Unite ale Europei Centrale și de Est.
Austria, Rusia, marile state din Europa occidentală nu au ce căuta alături de țările noastre mijlocii și mici, fiindcă ne vor strivi, ca de atâtea ori până acum. În schimb Polonia, Ungaria, țările fostei Jugosalvii, Țările Baltice, poate Ucrain și Belarus, Armenia, alte țări din Caucaz, Turcia sunt chemate să facă parte din această uniune a egalilor.
Pare utopie? Orice utopie devine realitate dacă în loc să ne căinăm și să zicem că nu se poate, punem în funcție toate mijloacele de persuasiune diplomatică, economică și intelectuală de care dispunem. Cineva ar trebui să înceapă. De ce nu România?
Singurul impediment real este că nu am reușit încă să aruncăm la gunoi această nouă clasă politică formată și susținută de dușmanii intereselor românești și central-est europene. 
Nu avem nevoie de statele mari. Avem tot ce ne trebuie ca să ne bazăm pe propriile noastre resurse și să le partajăm inteligent și cooperant cu celelalte țări de același calibru.
Unor inși de tipul Constantin Cojocaru, Radu Golban, Ioan Roșca, Călin Georgescu li se poate propune un asemenea proiect, fiindcă au mijloacele intelectuale ca să îl critice și să îl dezvolte, ba chair să-l impună.
Dan Culcer



Consilier parlamentar rus: Este necesar un "imperiu eurasiatic" care să includă ţări precum România de Mihai Draghici - Mediafax
Filosoful Aleksandr Dughin, consilier al preşedintelui Dumei de Stat şi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, consideră necesară crearea unui "imperiu eurasiatic" dominat de Rusia din care să facă parte inclusiv România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria.



Aleksandr Dughin (Imagine: captura video YouTube)

Potrivit ediţiei austriece a publicaţiei The Local, filosoful Aleksandr Dughin a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat site-ului ungar Alfahir.hu, apropiat al mişcării ungare de extremă-dreapta Jobbik.

Întrebat despre percepţia sa privind viitorul Europei, Dughin a spus că anticipează sfârşitul statelor-naţiuni, explicând că ţări precum România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Austria ar putea fi înglobate într-un "imperiu eurasiatic".

"Este necesar un imperiu eurasiatic care să contracareze influenţa Occidentului nihilist", a spus Dugin, vorbind despre o "nouă ordine mondială" bipolară, formată, de o parte, din Statele Unite şi Europa Occidentală (condusă de Germania), şi, de altă parte, din Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia.


"Într-o lume globalizată, este necesar să fie apărate identităţile culturale ale indivizilor, reduşi până acum la fluxuri migratorii", a spus Dugin.

Referindu-se la formaţiunea naţionalistă ungară Jobbik, Aleksandr Dughin a declarat că mişcarea populistă are o doctrină "realistă".

Aleksandr Dugin a fost consilier al Kremlinului, este membru al partidului Rusia Unită, un apropiat al lui Vladimir Putin şi consilier al preşedintelui Dumei de Stat Serghei Narîşkin.

Tratatul privind constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizaţie internaţională include Rusia, Armenia, Belarus şi Kazahstan. Kîrgîzstanul urmează să adere în mai.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor. Cvasi-dispariția evreilor din cultura României

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi , sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. George Voicu scria proză și lucra, înainte de 1989, în momentul în care m-a contactat printr-o scrisoare la reviste...

Manea, Gabrea și empatia non-identitară cu o teroristă. Ana Pauker

Prozatorul Norman Manea, prezentat de câțiva ani, într-o anume presă din România, ca potențial candidat la premiul Nobel pentru literatură, a publicat un eseu acum câțiva ani în Observatorul cultural  (dar și  în volumul  Plicuri şi portrete) sub titlul  Tovarăşa Ana – Paradoxul Pauker: antisemitism şi comunism,  reconstituire și un comentariu lung pe marginea biografiei Anei Pauker. O bază documentară pentru un probabil proiect literar, devreme ce prozatorul scrie :  « Viaţa Anei Pauker mi s-a părut aproape un roman şi am revenit la ea cînd am putut. Nu din punctul de vedere al unui istoric sau al unui cercetător-comentator politic, ci din cel al unui scriitor interesat mai curînd de contradicţii decît de convenţionala coerenţă, chiar şi în cazul unei militante staliniste.»  « Este vorba despre un caz deloc idilic, al legendarei Pasionaria române, Ana Pauker, şi al atît de interesantei sale biografii – o neclintită comunistă care a opta...

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publica...