sâmbătă, 18 mai 2013

Cine este Roman? Cine este cetățean român? Cine este român?

Cine este Roman?

1.

2.

3.

4.

5.MMKatz a lansat pe blogul său de vigilent sponsorizat de alți vigilenți chestionarul de mai sus.
Întrebarea primă ar fi dacă e vorba de romani sau de români? MMK nu are litere cu semne diacritice românești. Ar fi util să și le procure dacă vrea să scrie clar pe românește.
Întrebarea a două, neformulată, dar singura pertinentă în numele legii, ar fi cine este sau poate fi cetățean al României, statul românilor
1. Răspunsul e unul singur, desfășurat aici. Sunt cetățeni ai României cei care au dreptul, adică cei născuți în România, cei care nu au renunțat sau nu au fost privați de cetățenia română, cei care au recăpătat cetățenia prin lege. Dar toți acești nu sunt români ci doar cetățeni ai României.
Român este cel care se simte român și se declară român, cu ocazia recensămintelor sau în afara acestora, prin declarație autentificată, eventual chiar în fața plutonului de execuție, cel care care a fost educat în interiorul culturii române, adică al limbii și tradițiilor românești. Un cetățean român care nu a fost educat românește, nu este român.
Apartenența etnică diferită, asumată, este criteriul de diferențiere. Cel care zice că nu e român, nu este român ci doar cetățean al României, dacă îndeplinește condițiile de la punctul 1.

Așa că întrebările chestionarului propus de Ma.Ma.Katz, care nu este român, ci evreu, care lucrează în interesul comunității sale, eventual în interes propriu, induc în eroare, sunt generatoare de confuzie intenționată, prin mixarea criteriilor legale ale cetățeniei cu cele subiective și culturale, ale etniei, ale simțământului de apartenență, de solidaritate comunitară. Pe care legea nu o poate nici contrazice, nici desființa, nici împiedica să se manifeste. Pentru români ca și pentru toți ceilalți, neromânii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu