Treceți la conținutul principal

Cine este Roman? Cine este cetățean român? Cine este român?

Cine este Roman?

1.

2.

3.

4.

5.MMKatz a lansat pe blogul său de vigilent sponsorizat de alți vigilenți chestionarul de mai sus.
Întrebarea primă ar fi dacă e vorba de romani sau de români? MMK nu are litere cu semne diacritice românești. Ar fi util să și le procure dacă vrea să scrie clar pe românește.
Întrebarea a două, neformulată, dar singura pertinentă în numele legii, ar fi cine este sau poate fi cetățean al României, statul românilor
1. Răspunsul e unul singur, desfășurat aici. Sunt cetățeni ai României cei care au dreptul, adică cei născuți în România, cei care nu au renunțat sau nu au fost privați de cetățenia română, cei care au recăpătat cetățenia prin lege. Dar toți acești nu sunt români ci doar cetățeni ai României.
Român este cel care se simte român și se declară român, cu ocazia recensămintelor sau în afara acestora, prin declarație autentificată, eventual chiar în fața plutonului de execuție, cel care care a fost educat în interiorul culturii române, adică al limbii și tradițiilor românești. Un cetățean român care nu a fost educat românește, nu este român.
Apartenența etnică diferită, asumată, este criteriul de diferențiere. Cel care zice că nu e român, nu este român ci doar cetățean al României, dacă îndeplinește condițiile de la punctul 1.

Așa că întrebările chestionarului propus de Ma.Ma.Katz, care nu este român, ci evreu, care lucrează în interesul comunității sale, eventual în interes propriu, induc în eroare, sunt generatoare de confuzie intenționată, prin mixarea criteriilor legale ale cetățeniei cu cele subiective și culturale, ale etniei, ale simțământului de apartenență, de solidaritate comunitară. Pe care legea nu o poate nici contrazice, nici desființa, nici împiedica să se manifeste. Pentru români ca și pentru toți ceilalți, neromânii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Această melodie simplă : Un milion de trandafiri roșii

Această melodie simplă, dar mai ales, mișcare din sala în care se rotesc, prinși în vârtejul vieții și iubirii, atâția oameni apropiindu-se de senectute, fericiți încă, mi se pare o romantică metaforă a vieții nostre, dacă nu a tuturora, măcar a majorității. Mereu în căutarea perechii pentru a se lansa pe ringul lunecos, lustruit, aparent luminos, fiecare adaptând un ritm comun în mișcări adesea stângace, înconjurați de culisele întunecate ale sălii de dans, de unde se pleacă, devreme sau târziu, dar se pleacă ineluctabil, atunci când pentru cei prezenți organizatorii ne anunță sec : Balul s-a teminat!!

Dominque Moisan

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …