duminică, 24 iunie 2012

Papițoii și cultura română peste hotare


Radu Humor, unul din comentatorii activi de pe multiple bloguri, a găsit o expresie potrivită pentru H.R. Patapievici « un asemenea purtător ilegal de papion !» (pe blogul poetului Liviu Ioan Stroiciu, zis LIS). Probabil că formula ar putea fi tradusă cu sinonimul «papițoi».

Lăudătorii sau aplaudacii acțiunii HRP, care semnează petiții indignate, care scriu despre programul ICR că ar fi o reală contribuție la cunoașterea culturii române peste hotare, nu au intrat probabil niciodată în vreunul din sediile ICR din capitalele occidentale, să vadă care sunt subiectele expozițiilor reprezentative, cine vine la vernisaje, care este frecventarea ulterioară a acestor săli de expoziție, ce conferințe se țin, ce se scrie în presa locală, adică pariziană sau budapestană, vieneză sau pragheză.

Expoziții la ICR Paris
Le Platz des Roms

Comunitatea Furry
Prostituția și traficul de persoane

Aceste teme sunt interesante pentru cercetările de sociologie din România. Nu cred că fac parte din subiectele pe care trebui să le pună în dezbatere publică la Paris un ICR. Nu pentru că ar fi de ascuns ci pentru că astfel de  dislocări din context nu au nici o valoare artistică sau științifică. Dacă, pe marginea expoziției despre romi, s-ar fi organizat la ICR Paris un colocviu internațional cu sociologi din Europa și cu invitați polițiști specializați în migrații clandestine, trafic de persoane, cerșătorie și criminalitatea organizată, cu oameni politici și demografi, acțiunea ar avea un sens. Așa nu sunt decît o exhibiții, nu o expoziții. O discuție serioasă despre eficiența propagandei culturale nu poate ignora asemenea aspecte.
Aș mai vrea să știu cât va fi costat apariția în franceză a cărții despre îngeri scrisă de Andrei Pleșu. Subiecte de înalt interes cultural, desigur. Al căror aspect elitar nu poate fi decît salutat cu pompa. Nu cu pompă. Apoi mai vorbim. (d.c.)

Actualité des anges de Andrei Plesu

  • Genre : Religion et Spiritualité
  • Editeur : Buchet Chastel
  • Parution : 21 Octobre 2005
  • Prix editeur : 21€19
  • Pages : 270p.
  • Isbn : 2283020883
  • Infos pratiques : Traduit du roumain par Laure Hinckel
« Cartea lui Horia-Roman Patapievici, Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante? are meritul incontestabil de a reaprinde interesul şi discuţia în jurul lui Dante Alighieri în România, după o perioadă istorică frămîntată, care a distras atenţia publică spre direcţii insipide. Figura socială importantă a autorului român ar fi oferit chiar premisele unei lecturi de zile mari. Din păcate eseistul a optat nu pentru luciditatea prudentă a analizei, îngenuncheat umil sub faldurile cuprinzătoare ale genialului text poetic, ci s-a avîntat în ipoteze hazardate, stimulate de febricitatea falselor intuiţii. A procedat asemeni pictorului înţesat de viziuni, care întoarce spatele naturii pentru ca aceasta să nu-l deranjeze de la zugrăvirea peisajului. Pornit în căutarea lui Dante, Patapievici n-a găsit mai mult decît pe sine însuşi.» (italienistul Laszlo Alexandru)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu