Treceți la conținutul principal

Colectivism intelectual românesc

Colectivism intelectual românesc

octombrie 10, 2011 
Vladimir Tismăneanu : „Dintre toate pericolele care ameninţă libertatea în Europa Centrală şi de Est, cel mai mare e renaşterea spiritului colectivist. Acesta nu e un colectivism intelectual, internaţionalist, cum e comunismul. E un colectivism primitiv, parohial, care se bazează pe concepte precum «patrie», «naţiune» sau chiar comunitatea de sânge.”
Titus Filipas, care îl citează pe V.T. crede că : «Doctrina Partidei Naţionale incorpora, la începutul secolului XIX, ideologia primară a lui Destutt de Tracy ca pe o ideologie de nation-building. Ioan Eliade Rădulescu alcătuia Gramatica tipărită în anul 1828 la Sibiu pe baza Gramaticii filosofice a lui Condillac şi a Gramaticii generale a lui Destutt de Tracy. Istoricul Fernand Braudel spunea că o Civilizaţie are o Gramatică. Gramatica de la Sibiu a produs imediat creşterea exponenţială a tipăriturilor în Limba Română care au fost cu nesaţ citite. Aceasta demonstrează că există un colectivism intelectual românesc.»

Nici pe departe adevărată — declarația de mai sus a lui Tismăneanu. cum nu este adevărată nici pseudo-definiția lui G.B.Shaw.
“Patriotism is your conviction that this country is superior to all other countries because you were born in it.”
«Definiția» lui George Bernard Shaw, găsită pe o pagină de blog, dacă e autentică, nu e complet inadecvată dar se bazează pe prejudecăți și se referă la o formă primitivă de naționalism. Ea poate orienta negativ orice discuție pe aceasta temă, așa cum încearcă, fără nici un argument, să-și impună prejudecățile un Vladimir Tismăneanu, propagandist de stânga aparent răspopit dar solidar cu unii răspopiți ca el, de genul criminalului Ion Iliescu.

“Luni, 5 aprilie 2004, la Facultatea de Drept a avut loc lansarea cărţii “Marele şoc. Din finalul unui secol scurt”, un dialog între politologul Vladimir Tismăneanu şi preşedintele Ion Iliescu, volum apărut la Editura Enciclopedică.

În deschidere, Ioan Mihăilescu, rectorul Universităţii Bucureşti, a salutat apariţia acestei cărţi, care reprezintă nu numai o referinţă memorialistică foarte atractivă pentru cititori, dar şi o sursă de documentare pentru istorici; în opinia lui Ioan Scurtu, directorul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”, cartea reprezintă una dintre cele mai lucide analize asupra perioadei comuniste. Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, a subliniat importanţa volumului ca prima biografie politică a preşedintelui Iliescu. Cartea reprezintă, în opinia sa, o discuţie extrem de interesantă pentru înţelegerea Partidului Comunist ca forţă politică. O altă latură importantă a cărţii, analizată de Cristian Preda, a fost relaţia dintre Securitate şi Partidul Comunist, în care aparatul de opresiune este văzut ca un instrument, şi nu ca principalul vinovat.
Vladimir Tismăneanu a declarat că, în ciuda opiniilor politice diferite, domnia sa nu s-a considerat niciodată un adversar personal al lui Ion Iliescu, care este “un om al stângii democrate”. Profesorul Tismăneanu a urmărit tranziţia omului şi intelectualului Iliescu, în cadrul dialogului explorând etapele de învăţare politică ale preşedintelui. “Pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de vârf a procesului democratic din România”, a declarat Vladimir Tismăneanu. Ca politolog, profesorul Tismăneanu a fost interesat de transformarea unui politician marxist într-un gânditor modern, dispus să recunoască falimentul utopiei. Domnia sa a încheiat spunând că dialogul cu Ion Iliescu a fost o “plăcere intelectuală”. (din Romania Literara, 2004)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor. Cvasi-dispariția evreilor din cultura României

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi , sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. George Voicu scria proză și lucra, înainte de 1989, în momentul în care m-a contactat printr-o scrisoare la reviste...

Manea, Gabrea și empatia non-identitară cu o teroristă. Ana Pauker

Prozatorul Norman Manea, prezentat de câțiva ani, într-o anume presă din România, ca potențial candidat la premiul Nobel pentru literatură, a publicat un eseu acum câțiva ani în Observatorul cultural  (dar și  în volumul  Plicuri şi portrete) sub titlul  Tovarăşa Ana – Paradoxul Pauker: antisemitism şi comunism,  reconstituire și un comentariu lung pe marginea biografiei Anei Pauker. O bază documentară pentru un probabil proiect literar, devreme ce prozatorul scrie :  « Viaţa Anei Pauker mi s-a părut aproape un roman şi am revenit la ea cînd am putut. Nu din punctul de vedere al unui istoric sau al unui cercetător-comentator politic, ci din cel al unui scriitor interesat mai curînd de contradicţii decît de convenţionala coerenţă, chiar şi în cazul unei militante staliniste.»  « Este vorba despre un caz deloc idilic, al legendarei Pasionaria române, Ana Pauker, şi al atît de interesantei sale biografii – o neclintită comunistă care a opta...

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publica...