miercuri, 16 noiembrie 2011

Autori care fac bani în România

Cazurile de succes literar-financiar fiind rare în cultura română, analiza cauzelor ar fi putut fi mai fină, nu doar în articolul Manuelei Golea ci, mai ales, în Forbes, publicație scrisă pentru «miliardarii» săraci cărora li se face ciudă privind prezentarea averilor și vilelor miliardarilor bogați. Este ciudată dispariția din listă scriitorilor, reprodusă de Manuele Golea, a lui Buzura, care a cîștigat mai mult decât Manolescu. Bibliografia școlară, trecerea prin editura lui Mușina care a avut geniul comercial de a se orienta spre cartea canonică pentru licee, au influențat desigur tirajele și deci câștigurile. Succesul acestei scrieri a lui Cărtărescu corespunde nivelului literaturii lui Drumeș, adaptată la exigențele și sofisticăriile snobinarde ale postmodernismului. Diversitatea cititorilor încântați se explică prin faptul că orice carte se poate citi la nivele diferite. În acest caz, primul nivel este determinat de titlu, De ce iubim femeile?. Chiar așa, de ce dracu le iubim?
Dan Culcer

Autori care fac bani în România
«În 2010, Forbes a publicat o scurtă listă cu cei mai bine plătiţi scriitori din România. Pe primul loc figura Mircea Cărtărescu, autorul hit-ului „De ce iubim femeile", cu 540.000 dolari, urmat de Gabriel Liiceanu cu 460.000 dolari, de Dumitru Radu Popescu cu 440.000 dolari, de Andrei Pleşu cu 300.000 dolari şi de Nicolae Breban cu 290.000 dolari. Se preciza că aceste calcule au fost realizate de Forbes România pe anul 2009.

În străinătate, unii dintre cei mai bine autori plătiţi sunt James Patterson, cu venituri de 84 de milioane de dolari câştigaţi în perioada mai 2010 - aprilie 2011. Danielle Steel ocupă locul doi cu 35 milioane, Stephen King e pe locul trei cu 28 milioane dolari, Janetz Evanovich cu 22 milioane dolari şi Stephanie Meyer cu 21 milioane dolari. Nici unul din cei cinci autori nu a luat Premiul Nobel pentru Literatură.» (în Cît ţine de foame o carte publicată de Manuela Golea, România liberă, Nr. din 14 noiembrie 2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu