Treceți la conținutul principal

Daniil Harms și bancurile seci

Pentru lectorii lui Daniil Harms, tradus întâiaș dată și pentru prima oară de prietenul și colegul meu de redacție, Ioan Radin Peianov, zis Ioța.


« Două vrăbiuțe stăteau pe o creangă. Una îi spune celeilalte:
  -Bă, vezi că te-mping!

  Și a impins-o.»

Ioța a plecat, luat pe neașteptate de Doamna care ne pândește la colț de stradă. În amintirea lui, notez că Harms se va fi inspirat din aceste «bancuri seci» pe care le savuram și noi când eram tineri, istorii care trebui să fi circulat pe tot teritoriul Europei de Est. Aici, în Franța, nu am auzit niciodată astfel de anecdote. Frâncii sunt specializați în jocurile de cuvinte derivate din confuziile produse de ortografia lor fantezistă, — cine a văzut pagini de literatură frâncă veche, înțelege aluzia— de omofonii, sau poate de homofoniile homofobilor.
Și asta a fost tot.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …