duminică, 20 martie 2016

Pe marginea unor modificări statutare

Public observațiile mele pe marginea modificărilor statutare în curs de redactare și aprobare la Adunare Generală Extraordinară, convocată pentru reformarea Uniunii, la 18 martie 2016.


Câteva sugestii și observații :
Art 16.2 Convocarea Adunării genrale se face cu cel puțin două săptămâni înainte de datat stabilită, prin toate mijloacle de comunicare valide, în principal prin poștă sub forma unei scrisori recomandate cu aviz de primire la adresa legală a membrilor.
SE VA OMITE formula «prejudicii de imagine» fiindcă nu știu să existe vreo legislație clară pe această temă, legea prevede pedepse pentru prejudicii morale (care includ și cele de imagine).
Art 20 CD
se adugă atribuția păstrarea și administrarea arhivei integrale,
In toate cazurile ședințele organelor de conducere trebuie înregistrate fonic și prin proces verbal stenografiat. Documenetele stenografice rezultate se comunică membrilor USR la 30 de zile după înregistrare. Se asigură astfel transparența și asumarea responsabilității individaule și colective a vorbelor și deciziilor.
De precizat că  Membrii juriilor nu pot figura mai mult de două ori.
CD este obligat să intervină și să studieze în interesul membrilro asociației relații cu puterea politiciă, cu editurile și mijloacele media. Va adună prin serviciul său istoric (căutaț o denumire pentru un arhivist profesionist angajat pentru un contact temporar) informații privitoare la raporturile dintre scriitori și editori, solicită unor experți juridici și sociologi analiza legalității contractelor, cere editurilor să comunice formularele de contract tipizate, așa cum se face peste tot, cu prevederi privind perioada de cedare a drepturilor de autor, militează  cu ajutorul sectorului său juridic pentru respectarea drepturilor de autor.
Privitor la excludere, să se prevadă obligația de a trece prin Comisia de onoare și dreptul de a contesta (cum?) și de a se apăra în ședință publică în fața Comisiei de monitorizare. (ca la tribunal cu un avocat la nevoie)
Cam atât. Nu am formulat juridic, dar esența sugestiilor sper să fie clară. Mai ales chestiunile recuperării și reorganizării arhivelor păstrate/dispărute, găsirea responsabililor pentru distrugeri, a păstrării corecte a celor curente, a proceselor verbale stenografice și a accesului cercetătorilor la arhivele dinainte de Manolescu mi se par esențiale. Pentru rest, vă felicit. Statutul a devenit mai clar și sper că nu va mai fi prilej de abuzuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu