luni, 21 martie 2016

Comentariul tău e în așteptare.

Dan Culcer martie 21, 2016 la 10:27 pm
Comentariul tău e în așteptare. în Observatorul cultural.
Domnul Boris Mehr ar merita să fie reciclat ca să învețe cum se citește un text. Nu eu sunt autorul scrisorii către avocactul poporului ci Ioan Roșca. Cu opiniile căruia de altfel sunt întrutoul de acord, în privința diagnostucului de mai jos.
«Nu nostalgia faţă de legionari sau Ceauşescu e în joc acum, de fapt. Ci descurajarea sau încurajarea rezistenţei faţă de o dominaţie neocolonială»
Cred că merită să citez acum din finalul unei scrisori larg deschise prin care cercetătorul și militantul Ioan Roșca se adresa în 2015 unor intelectuali români.
«Nu dezertaţi simulînd că nu înţelegeţi ce se întîmplă. Nu nostalgia faţă de legionari sau Ceauşescu e în joc acum, de fapt. Ci descurajarea sau încurajarea rezistenţei faţă de o dominaţie neocolonială care va secătui ţara de resurse, va ucide autonomia României, va transforma populaţia într-o turmă docilă de sclavi inconştienţi, sau chiar în carne de tun.
Nu vă deranjează/priveşte sau nu vă convine să vă pronunţaţi? Aşteptaţi să vedeţi cum se termină noua rundă din ciocnirea dintre imperii? Credeţi că puteţi continua jocul la toate capetele, luneca decurcăreţ şi chiar pretinde lauri, fără riscuri? Că veţi mai avea credibilitate, dacă tăceţi acum? Chiar şi după ce veţi recepţiona această provocare/ somaţie directă, personală, explicită? Veţi susţine că problema pe care v-am pus-o nu trebuie tranşată pentru că e ceva în neregulă cu mine?
Sau veţi trata acest mesaj ca o invitaţie la limpezirea apelor, ieşind la timp de pe lista tăcerii/ruşinii, reacţionînd onest şi demn, ca români şi ca oameni liberi. Şi mă voi pomeni că regăsesc pe lista semnatarilor petiţiei, aproape toţi destinatarii acestei scrisori deschise… Ceea ce, avînd în vedere capitalul de imagine de care încă vă bucuraţi, ar putea conta.»
Ioan Roşca, 22 august 2015 (pentru cei ce nu ştiu cine le scrie:
http://www.procesulcomunismului.com, http://www.piatauniversitatii.com, http://www.ioanrosca.com )

Sunt dreptaci din naștere. Nu dreptist. Acesta este un cuvânt în curs de validare doar în vocabularul lui B.M.
Se vorbește și scrie despre valori. Se contestă valorile dreptei în numele falsul temei al aparteneței (unora) la mișcarea legionară. Denunțurile ce se practică acum seamănă vrajbă și divid în favoarea unor actanți sub steag străin.
Să mi se dea lista valorile stângii, ca să putem compara în liniște. Cine, dadaistul Tzara, membru al CC al PCF și declarat comunist până la moarte, chiar dacă staliniștii săi colegi l-au ostracizat pentru că a protestat contra intervenției sovietice în Ungaria, unde comunștii reformiști au încercat să facă printre primii un soi de național comunism, sub steagul fiului de bancher Georg Lukacs ? Lucrețiu Pătrășcanu? Gherea? Da, acesta da. Radu Florian? Roller? Haida, de!
Dan Culcer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu