Treceți la conținutul principal

Pot alege între cărțile bibliotecii

Azi am trimis editorului în fine cartea mea, Cenzură și ideologie în comunismul real. 1130 de pagini format A4. Mă pot apuca de altceva. Lucrul la ea m-a învățat, prin scufundarea în arhive, câte ceva despre partea ascunsă a vieților noastre. Era păcat să trec alături de lumea asta plină de frică, de lașități și demisii, a sufletelor de slugoi. Sper să ajung să o văd tipărită și să-mi rămână timp să termin cartea de proza la care gîndesc de atâția ani. Roman sau ce va ieși din ea, nu știu. Dar va fi vorba de răscruci.
De când am donat mare parte din biblioteca mea, Bibliotecii Centrale Unibersitare din Cluj, trăiesc cu neliniștea lipsei unor cărți pe care le aveam la îndemână și de care aș mai avea nevoie până la moarte. Internetul mi-a ridicat o parte din povară. Cărți despre a căror existență nu aș fi aflat niciodată se află acum disponbile. Mi-am cumpărat un lector de e-cărți. Mă însoțește când plec la drum cu trenul.
Că biblioteca mea se află integrată într-o bibliotecă mai mare îmi dă satisafacția de a o ști la adăpost. Ca și cum mi-aș încredința fiicele unei persoane care va ști să le protejeze. Pot să dorm liniștit la poalele bradului din care s-au făcut scândurile bibliotecii mele și se vor face scândurile sicriului în care voi dormi somnul de veci, cu o carte la căpătâi. Așa doresc să fiu înmomântat. Am de ales între cărțile care au mai rămas în biblioteca mea. Grea decizie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Alegeri la scriitori. Mica publicitate sau Mica duplicitate

Nu am pentru moment decât titlul. Sunt convins că voi găsi subiectul și sper, de-asemenea, că voi găsi tonul necesar. Probabil după alegerile care se arată la orizontul patriei noastre de hârtie.
Până atunci, iată textul unei scrisori trimise președintelui Uniunii Scriitorilor din România, în întâmpinarea apropiatelor alegeri pentru postul pe care îl ocupă, încă. Cred că nu e greu de pronosticat : Nicolae Manolescu va fi reales. Printre altele, pentru că o seamă de electori sunt eliminați, privați de dreptul de vot, printr-o prevedere «statutară».

Stimați colegi,
Prin expresiile prezente în textul de mai jos, extras din convocatorul emis de Uniunea Scriitorilor din România la data de 16 Feb 2018, constat că sunt împiedicat să votez, mi se interzice să votez la aceste alegeri.
Lipsa prevederii normale, a votului prin împuternicire, ne interzice realmente de a ne exercita dreptul la vot, tuturor celor care, din motive diverse, nu se pot deplasa sau nu vor a se deplasa în localitatea u…

Această melodie simplă : Un milion de trandafiri roșii

Această melodie simplă, dar mai ales, mișcare din sala în care se rotesc, prinși în vârtejul vieții și iubirii, atâția oameni apropiindu-se de senectute, fericiți încă, mi se pare o romantică metaforă a vieții nostre, dacă nu a tuturora, măcar a majorității. Mereu în căutarea perechii pentru a se lansa pe ringul lunecos, lustruit, aparent luminos, fiecare adaptând un ritm comun în mișcări adesea stângace, înconjurați de culisele întunecate ale sălii de dans, de unde se pleacă, devreme sau târziu, dar se pleacă ineluctabil, atunci când pentru cei prezenți organizatorii ne anunță sec : Balul s-a teminat!!

Dominque Moisan