Treceți la conținutul principal

Răspuns unui maghiar real, care se numește Józsa János

Józsa János ·  Kiemelt hozzászóló
Scrie : « udvarias pupincurist-ságok! A valóság? Na, az egészen más!»
Adică pe valahă : «pupincurisme politicoase! Realitatea ? Ei, aia e cu totul alta!»
Józsa János pare să fie ardelean. Fiindcă știe ce e un pupincurist. Nu știu dacă mă consideră pupincurist pe mine, fiindcă discut civilizat cu prietenul meu Cseke Gábor despre situații «arzătoare», sau îl consideră pupincurist pe Cseke Gábor fiindcă discută civilizat cu prietenul său român, Dan Culcer. Dar lămurirea validității aceste calificări devine secundară în raport cu chestiunea adevărului, a realității.
 Adevărul, după Józsa János, este altul. Ca orice deținător al adevărului absolut, Józsa János, nu catadicsește să-l împărtășească cu niște «pupincuriști» din ambele națiuni. De aceea am cosiderat că va trebui să fac primul pas și să-i propun lui Józsa János adevărul meu. Iată-l, așa cum l-am înscris pe situl publicației online http://www.maszol.ro/index.php/kisebbsegben/44826-kisebbsegben-ketten-egy-szigeten
Încep cu versiunea română. Dar firește adevărul meu a fost formulat în maghiară, ca să-l înțeleagă corect și Józsa János. 
« Lui Józsa János, cu prietenie
 Și care este adevărul/care este realitatea? Adevărul meu este următorul. Dan Culcer îl va omorî pe Cseke Gábor. Józsa János îl va omorî pe Dan Culcer. Și fiul lui Dan Culcer îl va omorî pe Józsa János sau pe fiul lui Józsa János? Sau invers. Putem începe cu Józsa János care îl va omorî pe fiul lui Dan Culcer. Fiindcă este convins că pământul acesta le aparține doar lor.Sinucidere. O sinucidere cu mâna altuia.Și toate acestea, pe această Insulă /Ardealul/. De unde nu există cale de ieșire. Iar după ce terenul va fi pustiit, alții vor veni [ca să-l ia în stăpânire].Duminică 29 martie 2015Dan Culcer
Am propus un adevăr, al meu, prin reducerea la absurd a orbirii Dlui 
Józsa János.
 Józsa Jánosnak, barátsággal.
És mi a valóság?? Az én valóságom a következő. Dan Culcer meg fogja ölni Cseke Gábort. Józsa János meg fogja ölni Dan Culcert. És Dan Culcer fia meg fogja ölni Józsa Jánost vagy Józsa János fiját? Vagy fordítva. Kezdhetjük Józsa Jánossal aki meg fogja ölni Dan Culcer fiát. Mert úgy gondoljak hogy az a föld csak az övék.Öngyilkoság. Öngyilkoság más kezével. És mind ez, ezen a szigeten. Ahonnan nincs kiút. Majd ha kiürül a tér, mások jöhetnek.Dan Culcer
Nu știu ce va înțelege Józsa János. Dar știu că are fii și nepoți. Ca și mine. Să nu ia asta ca amenințare. Nu voi organiza raptul sau uciderea celor din familia lui Józsa János. Dar s-ar putea ca printre români să se afle deținători de adevăr absolut, precum Józsa János. Iar aceștia s-ar putea să acționeze diderit. S-a mai întâmplat asta în ultima sută de ani. 
Scopul final al dialogului dintre Cseke și Culcer ar fi organizarea unei societăți în care să nu se mai întâmple așa ceva, pentru o coexistența normală, fără a ceda nimic din valorile noastre respective. Dar nu se pate accepta ideea că ne vom întoarce la Evulk Mediu și nici la septembrie 1940. 
Aș mai vrea să-i spun lui Józsa János că niciodată o etnie nu a fost un bloc compact, ci o comunitate stratificată social, de bogați, săraci și mijlocași. Să nu uite că interesele grofului nu pot fi aceleași cu interesele lui Józsa János. Doar dacă Józsa János face parte din familia grofului. Chair și atunci s-ar putea să existențe diferențe, fiindcă există rude bogate și rude sărace!
Acest schimb de mesaje are loc pe marginea textului realizat împreună de Cseke Gabor și Dan Culcer, la inițiativa lui Dan Culcer, în toamna trecută la Miercurea Ciuc/Csikszereda.
De unde Culcer a plecat spre București să continue cercetările sale în arhivele Securității, la CNSAS. Unde a studiat dosarele lui Miron Radu Paraschivescu, Nicolae Breban, Suto Andras, Beke Gyorgy, Nagy Pal etc.
Textul comentat de Józsa János este doar un fragment din foarte lunga noastră discuție, a cărei transcriere a fost realizată prin efortul prietenului Cseke Gabor. Eliminarea repetițiilor sau a excesului de oralități va continua.
Îi propun lui Józsa János să mediteze la ideea mea, așa cum am formulat-o de mai multe ori în ultimii ani. Ea are la bază dorința expresă de a lansa o discuție despre gestiunea divergențelor legitime. Dar îi atrag atenția că aceasta va trebui să se bazeze pe prezent și nu pe trecut. Orice revendicare care s-ar referi la drepturile istorice ale maghiarilor (de fapt ale magnaților și grofilor maghiari) nu poate duce nicăieri. Cum nici o referință la Mihai Viteazul sau la originea română a lui Matei Corvin nu poate fi pertinentă din partea mea sau a celor ca mine.

« Am propus, ceea ce pare o utopie : Statele Unite ale Europei Centrale și de Est.
Austria, Rusia, marile state din Europa occidentală nu au ce căuta alături de țările noastre mijlocii și mici, fiindcă ne vor strivi, ca de atâtea ori până acum. În schimb Polonia, Ungaria, țările fostei Jugosalvii, Țările Baltice, poate Ucraina și Belarus, Armenia, alte țări din Caucaz, Turcia sunt chemate să facă parte din această uniune a egalilor.
Pare utopie? Orice utopie devine realitate dacă în loc să ne căinăm și să zicem că nu se poate, punem în funcție toate mijloacele de persuasiune diplomatică, economică și intelectuală de care dispunem. Cineva ar trebui să înceapă. De ce nu România?
Singurul impediment real este că nu am reușit încă să aruncăm la gunoi această nouă clasă politică formată și susținută de dușmanii intereselor românești și central-est europene. 
Nu avem nevoie de statele mari. Avem tot ce ne trebuie ca să ne bazăm pe propriile noastre resurse și să le partajăm inteligent și cooperant cu celelalte țări de același calibru.»

Concluzia proprietarului de adevăr : 
Józsa János ·  Kiemelt hozzászóló
http://www.maszol.ro/index.php/kisebbsegben/44826-kisebbsegben-ketten-egy-szigeten

Hülyeség, bolond likból bolond szél fúj! A valóság? Hát ez az! Mi a valóság? Ki kéne menni az emberek közé, s nem a bunkerekből üzengetni!
Adică pe românește, fraza mea despre instaurarea vendetei dacă nu se află soluții inteligente, i se pare o :
« Idioțenie, din gaura/gura nebunului suflă vânt bolund (ca să folosesc un ardelenism).»
Evident, Józsa János știe împrăștia calificative și proverbe, dar nu pare capabil să producă argumente, nici măcar pentru susținerea propriilor adevăruri nedefinite, din lipsă de curaj. Fiindcă argumentația, care ne dezvălui intențiile și pretențiile, cere curaj. 

Domnul Józsa mă îndeamnă apoi să merg spre și printre oameni, să ies din bunker ca să aflu adevărul. Internetul nu e un bunker ci o agora. E chiar ceea ce fac deci, discutând cu dl. Jozsa, care mi se pare că face parte tocmai parte din această vastă, diversă, inegalitară și indefinită categorie. Foarte asemănătoare, greu de definit, cu sub-categoriile de maghiari sau români. Apartenența la aceste două sub-categorii e însă liberă, se face prin opțiune, după naștere, dar depinde și de presiunea mediului. Dacă nu admitem asta, cădem într-un rasism stupid și predestinare. Ca dovadă, toți cei care se numesc Nemeth sau Neamțu, de pildă, Olah sau Lohinsky, Lenghel sau Leahu. Mă opresc pentru moment aici. (dan culcer)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …