Treceți la conținutul principal

Constantin Noica din Paltinis catre Dan Culcer [extras din dosarul de urmarire informativa «DINU» Dan Culcer]

MINISTERUL DE INTERNE
UNITATEA 0467
Nr.0 383 576

NOTĂ DE RELAȚII

Către, I[nspectoratul]. J[udețean]. Mureş-105-G[rama ]N[icolae]

Sursa : 5 204-1.10.87 informează :

Obiectivul Culcer Dan, RSR, Tg. Mureş, Ciucaş, 2, CP 321, OF.7, transmite către obiectiv Culcer Maria, Franţa, Paris, 6 Square Rosny-Ainé, prin intermediul CE [corespondeță externă], domeniul emigrare, intenţii de emigrare, clar, română, soţ, familial, direct, original.


Sursa mai informează : Sir. I. xxx
Anexe MO 65
Ex.3
L.S. ss indescifr.

În conţinutul materialului expediat de Culcer Dan, din Tg. Mureş se află şi o comunicare trimisă de Noica C. din Păltiniş, la 18.02.1987…

« Iubite Domnule Culcer,
îţi scriu un rând chiar în cursul zilei când primesc scrisoarea dumitate. Deschis vorbind, d-ta nu vei putea face nimic acolo, copiii da, inclusiv Ioana, dacă pleacă la timp. Cauza românului nu mai poate fi servită de acolo. În schimb trebuie servită cauza europeană şi e bine că ştii maghiara. Trebuie pace şi înţelegere cel puţin între intelectuali. Un ultim sfat : preferaţi provincia. Este infinit mai bine în provincie, pentru integrarea în altă comunitate şi pentru evitarea fenomenului de respingere foarte acut peste tot şi mai ales în metropole. De altfel, eviţi în felul acesta şi contactul cu pământenii. Dacă puteţi, uitaţi (deocamdată) şi limba. Veţi vedea mai tîrziu, mări şi mări. Că sunteţi totuşi de aici şi vă veţi întoarce la propriu sau la figurat, în satul natal, slujindu-l mai bine decât dacă nu-l veţi fi lăsat în urmă cîţiva ani.

Cu o românească îmbrăţişare, C. Noica »[extras din DUI «DINU» [Dan Culcer], Arhiva CNSAS

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …