Treceți la conținutul principal

Pădurile din România dispar: Trei hectare sunt despădurite în fiecare oră

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
Pădurile din România dispar: Trei hectare sunt despădurite în fiecare oră
Miercuri, 16 Mai 2012 10:44

http://www.gazetaromaneasca.com/images/stories/actualitate2/defrisare.jpg

Mai bine de trei hectare de pădure dispar în fiecare oră din România, arată un studiu al organizaţiei Greenpeace, organizaţia cerând Ministrului Mediului şi Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor.
"Studiul Greenpeace relevă că aproape jumătate, mai exact 48,95% din suprafeţele despădurite în perioada 2000-2011 se află în actualele arii protejate. Mai grav este faptul că sunt afectate chiar pădurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. În comparaţie cu alte ţări din Europa, unde suprafeţele rămase sunt mult mai mici, România are 218.500 de hectare de păduri virgine," a spus Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania, scrie Ziarul Financiar.
Cele mai afectate judeţe sunt Suceava, Harghita, Argeş, Marmureş şi Cluj, mai arată studiul. Suprafaţa forestieră totală despădurită şi degradată, în perioada 2000-2011 a fost de 280.108 de hectare, aproximativ 28.000 hectare pe an.
Informația din Gazeta Românească nu pune întrebarea : Cine sunt responsabiliii și cum poate fi oprită distrugerea? O pune eu, dar nu am mijlocele unei intervenții economice sau politice. Există partide care au în atenție catastrofa ecologică. Ce paștele mamii lor fac «directorii de conștință»?
Dan Culcer


Comentarii

 1. Astfel de informatii sunt extrem de rare in RO si as mai semnala câteva nelinistitor de asemanatoare

  http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/valeriu-tabara-suprafata-arabila-a-romaniei-s-a-redus-cu-un-milion-de-hectare-231851.html
  http://www.forbes.ro/Cat-costa-un-hectar-de-teren-agricol-si-cu-cat-va-creste-pretul-in-2012_0_3210.html
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/strainii-ne-cumpara-tara-hectar-cu-hectar-tabara-ii-sfatuieste-pe-tarani-sa-nu-vanda.html

  800 000 ha = 8000 kmp, cam cât judetul Timis sau cât Covasna+Dambovita!

  http://cursdeguvernare.ro/datoria-externa-a-romaniei-situatia-la-zi-oficial-ne-merge-bine-unde-ne-asteapta-varful-de-plata.html
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cedarea-de-suveranitate-o-problema-depasita-pentru-romania-247607.html
  http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-topul-scumpirilor-in-ultimii-20-de-ani-preturile-au-crescut-chiar-si-de-37-000-de-ori-care-sunt-produsele-si-serviciile-cu-cele-mai-mari-scumpiri-9537948

  http://www.revista22.ro/font-colorcc0000galerie-fotofont-rosia-montana--dilema-aurului-11270.html
  http://grigorecartianu.ideilibere.ro/15070/tezaurul-de-la-moscova-si-aurul-de-la-rosia-montana/

  http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/exodul-creierelor-vezi-cati-cercetatori-pierde-romania-in-fiecare-an-si-cand-cercetarea-va-disparea-definitiv.html
  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/afacerea-deceniului-ce-profit-scot-intermediarii-din-plasarea-medicilor-romani-in-germania-250954.html

  Si un dar al fostei puteri catre grupul minoritatilor:
  http://www.ghimpele.ro/2012/04/romania-a-donat-60-000-de-manuscrise-elene/

  Cu pretuire,
  Camelian Propinatiu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulțumesc pentru semnalare, chiar dacă o fac tărziu. În semn de solidaritate și prețuire. Dan Culcer

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Alegeri la scriitori. Mica publicitate sau Mica duplicitate

Nu am pentru moment decât titlul. Sunt convins că voi găsi subiectul și sper, de-asemenea, că voi găsi tonul necesar. Probabil după alegerile care se arată la orizontul patriei noastre de hârtie.
Până atunci, iată textul unei scrisori trimise președintelui Uniunii Scriitorilor din România, în întâmpinarea apropiatelor alegeri pentru postul pe care îl ocupă, încă. Cred că nu e greu de pronosticat : Nicolae Manolescu va fi reales. Printre altele, pentru că o seamă de electori sunt eliminați, privați de dreptul de vot, printr-o prevedere «statutară».

Stimați colegi,
Prin expresiile prezente în textul de mai jos, extras din convocatorul emis de Uniunea Scriitorilor din România la data de 16 Feb 2018, constat că sunt împiedicat să votez, mi se interzice să votez la aceste alegeri.
Lipsa prevederii normale, a votului prin împuternicire, ne interzice realmente de a ne exercita dreptul la vot, tuturor celor care, din motive diverse, nu se pot deplasa sau nu vor a se deplasa în localitatea u…

Despre lege, prietenie, încredere și proprietate. In căutarea unei tablouri de familie

Textul de mai jos a fost publicat pe Internet în paginile acestui blog al meu, Jurnalul unui vulcanolog, difuzat și unor ziare din Târgu Mureș, după cîte știu, rămas nepublicat.


Il trimit [poștal, semnat, imprimat și recomandat] spre luare la cunoștință unei familii de potlogari, formată din Carol și Rodica Puia. Ca să știe dânșii că necinstea lor nu va rămâne nepedepsită moral, fiind făcută publică.
Am luat hotărârea să procedez astfel pentru trei motive :
Fiindcă justiția română a fost incapabilă să analizeze situația cu obiectivitate și echilibru, să apere proprietatea mea, așa cum o cere constituția în numele căreia acționează, preferînd să refuze judecata în fond și ascultarea martorilor, cercetarea probelor documentare, în numele unui formalism juridic inacceptabil. Poliția, prin reprezentanții ei locali, a tergiversat ancheta ani de zile.
Arhivele Comisiei de patrimoniu a județului Mureș în care se aflau documentele privind istoricul acestei situații au fost pierdut…

Un mujic obosit la Paris în 1985

În vizită la noi, Matei Cazacu, istoriograful, și Angelika, a sa soție. Prieteni buni. Pe coridor apartamentului care servește de galerie cu portrete familiale, Matei vede caricatura mea, realizată în vara lui 1985, de un meșter anonim, la Paris, în Piața din fața Muzeului de la Beaubourg. Deci pe vremea când eram încă turist în Franța.
Matei Cazacu își amintește, privind caricatura, că Ilie Constantin, poetul tansferat și el la Paris, cu câtiva buni mai înainte de mine, în căutarea unei himere, îi spusese în 1987, probabil, când ne reîntâlneam amândoi la Paris, că Dan Culcer «are o figură de mujic obosit» Caricatura din 1985, pe care o reproduc, este o perfectă ilustrare a acestei observații poetice.