Treceți la conținutul principal

În acelaşi timp antibolşevic şi antiliberal

«Cât de lucidă şi de exactă a fost poziţia unui Alexandr Soljeniţîn care era în acelaşi timp antibolşevic şi antiliberal! Cât de evident este că neoliberalismul nu este decât un bolşevism care are drept scop acapararea puterii de către un mic grup şi păstrarea ei cu orice preţ! Numai când au descoperit că se pot lipsi de lozincile „umaniste“ cu care prosteau din ce în ce mai greu masele, au putut bolşevicii să devină ultraliberali – şi atunci nu le-a mai fost nici ruşine, nici frică!» (Ion Vianu)

Neoliberalismul este continuarea bolşevismului cu alte mijloace, se intitulează articolul lui Ion Vianu din Revista 22, din care am citat mai sus. Imi amintesc cu cîtă superioritate și furie negatoare erau tratate opiniile și analizele lui Alexandr Soljeniţîn atunci când au fost ele exprimate.Chiar și acum neoliberalismul are apărători tenaci și plini de dispreț față de luciditatea echilibrată a unor gânditori dar și a unor lideri de opinie care au aceiași poziție critică, cu dublu tăiș, față de sistemele totalitare. Neoliberalismul este o formă moale de sistem totalitar. Acum se vede mai bine decât oricând că nesupunerea nu este tolerată. Cazul Ungariei, de pildă. Doar că paznicii Castelului nu au nevoie de torționari, gărzi de atac, lagăre de muncă și tribunale de excepție pentru a-și impune punctul de vedere. Dispun de capitaluri, de bănci și controlează dobânda, creditul, sursele de energie și presa internațională. Nimeni nu mișcă în front. 

Când autorul Arhipelagului a avut inițiativa de a analiza raporturile dintre ruși și evrei, eticheta infamantă de antisemit i-a fost imediat lipită pe frunte de unii comentatori evrei iar cele două volume ale unui studiu admirabil și echilibrat, trecute printre furcile caudine ale presei manipulate, au fost aproape îngropate sub un strat gros de tăceri și critici comandate. 

La o biblioteca pe care o frecventez, la un an de la apariția traducerii franceze cartea aceasta a lui Soljeniţîn nu fusese comandată, în vreme ce toate celelalte cărți ale sale se aflau în rafturi. A trebuit să intervin, ca cititor, pentru a recomanda cumpărarea. Nefiind Franța încă un stat totalitar, cartea a ajuns astfel la cititorii bibliotecii populare. Noroc cu Internetul.

Dan Culcer

Comentarii

  1. CLASA POLITICA IMPOTRIVA STRAZII. O URIASA CONSPIRATIE
    ORGANIZATA DE SERVICII IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN.

    MOGULUL ESTE DE PARTEA STRAZII ?

    Asistam la o uriasa manipulare a Antenei 3 impotriva Romaniei si a revoltet strazii. Sub pretextul luptei impotriva violentei comentatorii muta atentia dela
    REPRESIUNEA SANGEROASA BASESCU la un pretins pericol anarhist.
    In orice tara NATO opozitia ar fi cerut imediat o ancheta si s-ar fi adresat forurilor
    europene si internationale. Atitudinea lui Dan Voiculescu care intoarca capul de la tinerii maltratati si loviti este de neiertat. Va da socoteala alaturi de intreaga clasa politica care se pretinde “indignata ” dar da mana pe la spate cu cei de teapa lui Ceausescu.
    IN CURAND SE VA INTREBUINTA MUNITIE DE RAZBOI IMPOTRIVA MANIFESTATILOR. IAR DE SANGELE VARSAT SE VA FACE VINOVAT DIN
    PLIN OPOZITIA CARE TOLEREAZA REPRESIUNEA SANGEROASA BASESCU.
    RUSINE !
    Mogulul nu este de al nostru. Este al lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ttp://www.plano10.com/2012/01/soarta-lui-basescu-hotarata-in-7-minute.html

    SOARTA LUI BASESCU HOTARATA IN 7 MINUTE
    CONVOBIRE TELEFONICA OBAMA -BASESCU
    Romania la inceput de an se aseamana cu ultimele zile a lui Ceausescu.
    Situatia este cu atentie monitorizate de cancelariile occidentale. Servicile occidentale trag semnalul de alarma a unei situatii iesite de sub control.
    La orizont se intrevede chiar disolutia unui stat NATO .
    O explozie in Balcani este vazuta ca o catastrofa pentru interesele strategice americane. Consensul din ultimele ore este de a linisti populatia revoltata.
    Acest lucru cere demisia Presedintelui Basescu tinta principale a furiei populare.
    Primul semn in aceasta directie a fost mesajul adresat de Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.Mesajul Departamentului de Stat semnalaeză președintelui Băsescu că SUA nu-l vor susține dacă situația scapă de sub control. Trebuie amintit că în acest fel a procedat administrația americană și în cazul protestelor din Egipt, atunci când au început violențele din Piața Tahrir, iar regimul Mubarak a fost nevoit să facă uz de forța armatei. Dacă la început mesajele erau adresate ambelor părți din conflict, atunci când a devenit limpede că Mubarak a pierdut sprijinul societății, secretarul de Stat, Hillary Clinton i-a spus explicit lui Mubarak că trebuie să plece. Acelasi mesaj a fost trimis si lui Basescu prin ambasadorul SUA la Bucuresti.
    In decursul zilei de ieri la sfatul unor lideri europeni Presedintele Obama
    a telefonat liderului roman. Discutia a durat exact 7 minute. Probabil ca cel mai important moment al convorbirii a fost finalul convorbirii.
    VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE. LA REVEDERE DOMNULE BASESCU

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O mizerabilă formă a confuziei criteriilor

« Cercetarea lui George Voicu seamănă cu gestul energic al omului care deschide larg fereastra, într-o încăpere neaerisită. Ne atrage atenţia, implicit, că nu e suficient să examinăm cvasi-dispariţia evreilor din cultura română de azi, sau uciderea lor, în timpul Holocaustului. E necesar să rememorăm premisele şi contextele care au putut face toate acestea cu putinţă. »- scrie Laszlo Alexandru în revista sa electronică , recenzând cartea lui George Voicu, Radiografia unei expatrieri: cazul Lazăr Şăineanu , recent publicată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” de la Bucureşti. Voi citi negreșit cartea lui George Voicu. Tocmai fiindcă probabil rememorează nu doar premisele și contextele cvasi-dispariției ci și cele ale prezenței evreilor în cultura română. Fiindcă, tocmai acest aspect este adesea eludat de cercetarea românească. Ne-am putea întreba ce are acest subiect istoric, de altfel pasionant și plin de triste învățăminte de minte pentru

Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc

 Denunț contra lui Dan Culcer. Contextul polemic. Manolescu, Cornea, Oișteanu, Tismăneanu etc Texte și surse documentare. Stimați colegi scriitori, difuzez o serie de legături, sau linkuri cum se zice în romgleză , pentru informarea Dvs., pentru reconstituirea unor intervenții în presă, care, în rezumat, se reduc la un denunț, inițiat de Nicolae Manolescu, relansat de Andrei Cornea, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Mircea Mihăieș. În spatele unei pretinse polemici grupul declară, în toate oficinele la care au acces, că aș prezenta un sindrom de antisemitism . Sunt acuzat de «antisemitism» pentru că am afirmat într-un studiu din revista Vatra , că succesul, cât este, real sau construit propagandistic, al operei lui Norman Manea pe piața cărții, are la bază un troc intracomunitar, scrierea unui pamflet comandat, intitulat Felix Culpa . Cronologia simplă și declarațiile lui Norman Manea pot servi drept probe, alături de diverse articolele mai vechi din România literară , publicate d

România. Secolul al XIX-lea. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri

 Invazia economică și demografică a României în a două jumătate a secolului al XIX-lea are un aspect care poate fi pus în legătură cu comerțul actual de droguri. E vorba de cucerirea până aproape de monopolizare a comerțului cu alcooluri de către evrei. Singura cârciumă din Copalnic-Mănăștur, localitate ardeleană în care au trăit strămoșii mei, era ținută de evreica Zeiger Roza, localul fiind așezat lângă pod. Vindea alcool extras din porumb care provoca uneori orbirea consumatorilor. Cârciumarii evrei — strămoșii comercianților de droguri.