Treceți la conținutul principal

Un Comunicat al Consiliului USR privind situaţia domnului PAUL GOMA

«Comunicat al Consiliului USR privind situaţia domnului PAUL GOMA
1. Domnul Paul Goma face parte din Uniunea Scriitorilor din România, conform unor hotărâri din anul 1990, iar Consiliul USR reconfirmă, prin vot, în unanimitate, calitatea de membru al USR a domnului Paul Goma.
2. Uniunea Scriitorilor din România va sprijini toate demersurile pentru ca domnul Paul Goma să dobândească toate drepturile ce decurg din calitatea sa de cetăţean român şi de membru al Uniunii Scriitorilor din România.
3. Din verificările efectuate la organele în drept rezultă că domnul Paul Goma este cetăţean român.»
Acest comunicat a apărut în revista Apostrof din Cluj. Probabil și în alte reviste ale Uniunii.
El este proba că situația ar fi putut să fie rezolvată demult, dacă conducerea Uniunii ar fi respectat Statutul. Fiindcă în acest statut se specifică exact ceea ce ce se scrie la punctul 2 al acestui comunicat : 2. Uniunea Scriitorilor din România va sprijini toate demersurile pentru ca domnul Paul Goma să dobândească toate drepturile ce decurg din calitatea sa de cetăţean român şi de membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Cu această ocazie amintesc celor care au condus Uniunea de la 1990 încoace că, în cazul că se va dovedi reală informația că arhiva Uniunii Scriitorilor ar fi fost distrusă din ordinul lor sau chiar doar din neglijența lor, voi cere — dincolo de acțiunea în justiție pentru distrugerea de probe- să se aplice articolul din Statut, adică voi solicita excluderea acelora care se vor dovedi responsabili de acest grav prejudiciu, «pentru încălcarea gravă a prevederilor Statutului, pentru fapte intenţionate care au adus Uniunii prejudicii materiale sau morale grave».
Faptul că, așa cum reiese din acest comunicat, a trebuit să se reconfirme prin vot calitatea de membru al USR a lui Paul Goma, mă îndeamnă să cred că neglijența sau chiar reaua intenție pot fi probate. Deduc că nu există arhive la care să se poată face o simplă referință, nici proces verbal al vreunei ședințe de Consiliu în care să se fi votat și decis astfel reintegrarea lui Paul Goma, a tuturor membrilor excluși pentru motive politice.
Folosesc termenul de «distrugere de probe» ca o primă etapă într-o eventuală acțiune colectivă, în numele membrilor Uniunii Scriitorilor care se vor exprima în aceste sens, pentru clarificarea situației bunurilor colective care ar figura în patrimoniul material al Uniunii, prin donații diverse. Case, apartamente, biblioteci, arhive personale ale unor scriitori, alte valori. Întreb, de pildă, care este situația, statutul bibliotecii donate de Ion Marin Sadoveanu, unde sunt actele ce privesc acest bun de patrimoniu, inclusiv catalogul sau inventarul bibliotecii, bibliotecă pe care am văzut-o în biroul vicepreședintelui Laurențiu Fulga, la parterul clădirii care era sediul Uniunii. Dan Culcer

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lista lui Mădălin Hodor

Lista lui Mădălin Hodor
Un Mădălin Hodor a devenit «vestit» prin gazete (de perete) și pe Internet de când a publicat în aceeași Revistă 22 lista celor 147 de «colaboratori» ai Securității, lovitură de imagine care era menită să dezechilibreze, în principal, statura morală a academicianului Ion Aurel Pop, devenit atunci președinte al Academiei. Se va putea vedea destul de ușor că Mădălin Hodor nu a fost decât «coada de topor», cum se numesc în popor cei care joacă astfel de roluri, fiind prea mic ca să joace alt rol, în raport cu cei interesați să împiedice «renaționalizarea» și repunerea pe soclu de instituție-far a Academiei Române, acțiuni pe care Ioan Aurel Pop este în curs să le realizeze.
Se va vedea destul de repede probabil că lista numește persoane cu statute foarte diferite. Îi voi pomeni doar pe ion Cristoiu, Lucian Boia. Extrag, nu la întâmplare ci în funcție de informațiile mele, câteva nume pe care le-am suspectat mereu de o colaborare posibilă cu Securitatea. Un exemplu, …

Această melodie simplă : Un milion de trandafiri roșii

Această melodie simplă, dar mai ales, mișcare din sala în care se rotesc, prinși în vârtejul vieții și iubirii, atâția oameni apropiindu-se de senectute, fericiți încă, mi se pare o romantică metaforă a vieții nostre, dacă nu a tuturora, măcar a majorității. Mereu în căutarea perechii pentru a se lansa pe ringul lunecos, lustruit, aparent luminos, fiecare adaptând un ritm comun în mișcări adesea stângace, înconjurați de culisele întunecate ale sălii de dans, de unde se pleacă, devreme sau târziu, dar se pleacă ineluctabil, atunci când pentru cei prezenți organizatorii ne anunță sec : Balul s-a teminat!!

Dominque Moisan

Petru Clej, combatantul fără milă, komisar la Propagandă și Agitație

« În ceea ce priveste ultra-naționalismul dumneavoastră, el este demonstrat de legătura pe care o fac toți aceia ca dumneavoastră între Serbia, Kosovo, Transilvania, unguri și presupusele conspirații împotriva poporului român. Acest tip de mentalitate îi iresponsabilizează pe români, deci trebuie combătută fără milă.»
Un individ care se consideră ziarist și care se numește Petru Clej scrie recent, într-o gazetă intitulată Acum, această frază șchioapă. Din care înțeleg că dânsul crede că nu există nici o legătură între Kosovo și Transilvania. E adevărat, Kosovo era un ținut din Iugoslavia, locuit majoritar de albanezi, a căror prolificitate, determinată paradoxal, printre altele, de starea lor economică precară, a modificat situația demografică într-o zonă aparținând istoric statului sârb. De unde conflictul violent, rezolvat printr-o autonomie locală precară și ea.
Transilvania are o situaţie diferită, majoritatea populației este românească de prea multe secole ca această predominanţă…