vineri, 22 iulie 2011

Holocaust românesc? Cine definește și prin ce se definește specificitatea etnică?

Folosirea corectă a limbii române a devenit facultativă sau ne aflăm în fața unei noi manifestări a propagandei și manipulării? Autorii textului de prezentare, Victor Gavril și Flavia Drăgan, sunt niște ziariști analfabeți sau execută ordine fiind, ca și Alexandru Florian, în slujba unor patroni propagandiști ?
Copiez mai jos conținutul unei prezentări video de pe situl ziarului România liberă.
Folosirea adjectivală a cuvântului «românesc» este, aici, un abuz de limbaj. Nu există nici un argument care să permită afirmația că ar exista o specificitate etnică determinabilă și definibilă a unei astfel de abominații. Nu se spune și nu se poate spune holocaust nazist, german, holocaust unguresc. Ar fi un contrasens. Deci nu se poate spune și scrie «holocaust românesc» decât în sensul în care ar fi vorba de un holocaust în care victimele ar fi fost români. Este limpede, din discursul rezumativ și dogmatic al lui Alexandru Florian, că nu la un astfel de holocaust se referă. Nu asta este sarcina și motivația vorbirii sale.
«Alexandru Florian, director al Institutului pentru Studierea Holocaustului Românesc, descrie pesisajul politic românesc din perioada de dinaintea mareşalului Antonescu, atunci când se presupune că ar fi fost puse bazele holocaustului românesc.
Alexandru Florian aminteşte în interviul acordat romanialibera.ro despre gărzile legionare, a căror ideologie cuprindea şi antisemitismul. Florian mai spune că în perioada holocaustului românesc au fost date peste 90 de legi cu caracter antisemit.
Cu privire la acţiunile mareşalului Ion Antonescu, Florian consideră că acesta poate fi considerat antisemit, mai ales având în vedere faptul că "Antonescu a spus într-o şedinţă de guvern faptul că ar fi fost crescut cu ură faţă de evrei, de turci şi alte minorităţi".
VEZI ŞI Ce s-a întâmplat în perioada celor trei pogromuri româneşti»

Evident, nu se citează ce a spus și în ce context a făcut Ion Antonescu o astfel de afirmație. Ar fi fost prea mult, dar propaganda are nevoie de scheme ca să fie eficientă. Dan Culcer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu