marți, 12 aprilie 2011

Laszlo Alexandru și problema prepuțului la «scriitorincul» din România

«Critic literar antisemit – persoană care citeşte cărţile pornind de la prepuţ.» crede criticul Laszlo Alexandru. Poate. Știam câte ceva despre cărți, nu și că ar fi de genul masculin, (o carte/două cărți) că sexul lor poate fi identificat prin metoda «Habemus Papam», după tradiția căutării sub copertă.
Propun niște variante pentru uzul gândirii prepuțiale a lui LA.
Critic literar antisemit – persoană care citeşte cărţile doar dacă au penis, nu și dacă n-au prepuț.
Critic literar «filosemit» - o persoană care laudă cărțile circoncise.
Critic literar «filosemit» - o persoană care citește și laudă mai ales cărțile autorilor circonciși.
Critic literar - o persoană care înainte de a citi și comenta cărți, nu «belește» penisul autorilor.
Lazlo Alexandru nu poate ieși din această circularitate. Crede dânsul că lumea s-ar împărți doar în două, cei cu sau fără prepuț(ulică). Sau mai e nevoie și de texticule?
Dan Culcer
Definiţia "scriitorincului" după inventatorul cuvântului, Dan C. Mihăilescui, ar fi, parafrazăm cu ajutorul lui C. Rogozanu, «Omul care nu face nici istorie literară, nici critică pură, nici "întîmpinare", căruia nu-i place prea mult "specializarea"». Este LA un scriitor, critic literar sau un scriitorinc? Porecla asumată devine renume, în cazul lui DCM. În cazul lui LA, asumarea «scriitorincității» ar merge dacă autorul s-ar ocupa de teme frivole sau strict culturale, literare. Dar ideologia, politica, sociologia, mentalitățile, mulțimi care integrează «antisemitismul», tema favorită a lui LA,  nu sunt domenii unde se poate cânta după ureche.


Dan Culcer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu